Gastriti Daha Kötü Hale Getiren Gıdalar Nelerdir?

Ekşili Meyve ve Meyve Suları

Ekşili meyveler yani portakal, limon, misket limonu, greyfurt gibi ürünler, normal insanlar için faydalı doğal asitler bakımından zengindirler ancak ülser ve gastrit problemleri olanlar için bir baş belası olabiliyorlar. Araştırmalar bu meyvelerin mide inflamasyonuna sahip olan bireylerde ağrılara sebep olan kimyasalların salgılanmasına sebep olduğunu gösteriyorlar.

Domates

Domates de ekşili meyveler gibi asit barındırır ve hassas bir midede problem yaratabilir. Az miktarlarda tüketmek sorun yaratmayabilir ancak yine de gastriti olanların domatesten sakınmaları daha iyi olabilir.

Süt ve Diğer Süt Ürünleri

Yıllar boyunca doktorlar ülser ve gastrit hastalarına mideyi koruyabilmek için süt içmelerini, böylece asitlerin etkilerini ortadan kaldırabileceklerini söylediler ancak günümüzde bu anlayış pek de kabul edilmiyor. Uzmanlar şu anda, sütteki kalsiyum ve amino asitlerin, midenin daha fazla asit üretmesine sebep olduğunu ve bu nedenle gastriti daha kötü hale getirdiğini belirtiyorlar. Bu yüzden yoğurt, kefir, peynir, süt gibi ürünleri tüketirken kendinizi gözlemleyin ve ters bir etki görürseniz onları tüketmeyi bırakın.

Alkol

Aşırı alkol tüketimi mide dokusunu bozar ve inflamasyonları daha kötü hale getirebilir. Bazı insanlar günde bir bardak gibi makul miktarlarda alkol aldıkları zaman belirtilerin daha kötü hale gelmediğini belirtiyorlar ancak bazılarında en ufak bir miktarı bile problem yaratabiliyor.

Kahve

Kahve genelde mide problemi veya ülser yaratmaz ancak gastrit belirtilerini daha kötü hale getirir. Hatta kahveden kafein ayrıştırıldığı zaman bile problemler ortaya çıkabilmektedir. Kahve doğası gereği asidiktir ve bu da onun yanma hissi yaratmasına sebep olur. Lakin bazı çalışmalar yeşil çay tüketiminin gastrit riskini oldukça azalttığını gösteriyorlar.

Baharatlı Gıdalar

Baharatlı ve acılı gıdalar gastrit ve ülsere sebep olmazlar ancak hali hazırda olan belirtileri daha kötü hale getirebilirler. Acı biber, çili biber, kırmızı ve karabiber, köri, acı soslar ve diğer tüm baharatlı ve acı şeylerden kaçınmalısınız.

Alerjenler ve İnflamatuvar Gıdalar

Rafine ve işlenmiş gıdalardan, beyaz ekmekten, makarnadan, şeker ilaveli ürünlerden, fabrikada üretilmiş etlerden, trans yağlardan, rafine sebze yağlarından, kızarmış gıdalardan ve pastörize süt ürünlerinden uzak durmalısınız. Bunlar besin alerjilerini tetikleyebilir, sindirim sisteminde inflamasyonları arttırabilir ve iyileşmeyi yavaşlatabilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz