Zencefilin Zararları Nelerdir? Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Halk arasında bir tedavi yöntemi olarak yaygın şekilde kullanılan bir besindir. Ve ayrıca bir fitobesin olarak kabul edilir. Yeşil yaprakları ve sarı çiçekleri olan, boyu bir metre kadar uzayan, çok yıllık bir bitkidir. Zerdeçal, kakule ve galangal ile aynı aileye aittir. Güney Asya’nın tropik yağmur ormanlarından çıkıp, Hint Yarımadası’ndan dünyanın geri kalanına yayıldığına inanılmaktadır. Aslına bakılırsa, yüzyılın başlarında, Romalıların yoğun olarak kullandığı bir bitki olmuştur ve Hindistan üzerinden Avrupa’ya ihraç edilmiştir.

Faydalarından daha fazla yan etkileriyle bilinir. Sindirim sorunlarını, mide bulantısını ve ağrıyı hafifletir. Çay olarak tüketildiğinde, kan dolaşımını hızlandırır ve solunum rahatsızlıklarına karşı korunmanıza yardım eder. Sabahın erken saatlerinde tüketmek, boğazınız için yapabileceğiniz en sağlıklı şeylerden biri olabilir. Tüm yararlarına rağmen yan etkileri de vardır. Ayrıca, hangi besin olursa olsun, fazla tüketirseniz kötü etkileri olacaktır.

Yemeklere zencefil eklemek ya da zencefil çayı demlemek, bu bitkinin yararını görmek için en kestirme yollardan bazılarıdır. Genellikle de bu tip bir zencefil desteğinin pek bir yan etkisi görülmez. Yine de hemen her bitkisel reçetede olduğu gibi, zencefil içeren bitkisel reçete ya da alternatif tedavi yöntemleri de bazı sorunlara yol açabilir.

Hamilelere, bebek emzirenlere, kalp ya da şeker hastası olanlara ve safra taşı sorunu bulunan kişilere zencefil çayı ve diğer zencefil destekleri önerilmez.

Kan Basıncıyla İlgili Sorunlara Neden Olabilir

Hakkında yapılan araştırmaların çoğu, kan basıncı için faydalarına değinmiyor. Ayrıca, kan basıncını düşürdüğünden, çok fazla zencefil yemeniz çoğu uzman tarafından tavsiye edilmemektedir. Kan basıncını aniden ve yoğun şekilde azaltabilir. Öte yandan, yüksek dozda alındığından belirli sağlık sorunlarını ağırlaştırır, bunlardan biri de yüksek tansiyondur. Yüksek tansiyonunuz varsa hafif miktarda tüketmek isteyebilirsiniz.

Zencefil Kanama Riskini Artırabilir

Zencefil kan dolaşımını harekete geçirir ve kan pıhtılaşmasını önleyerek, kan akışını hızlandırır. Eğer kanama faktörünü içeren bir rahatsızlığınız varsa ya da kan pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar alıyorsanız zencefil kanama oluşması riskini arttırabilir.

Kanama söz konusu olabileceği örneğin hamileliğin son haftalarında zencefil çayı içilmesi önerilmez. Ayrıca ameliyat olacak kişilerin ameliyata yakın günlerde yine zencefil tüketmemesi önerilir. Ameliyattan en az iki hafta önce zencefil tüketimi sonlandırılmalıdır.

Zencefil İştahı Kesebilir

Fazla kilolu kişiler üzerinde yapılan bazı araştırma sonuçları zencefilin iştahı kestiği ve toklu hissini arttırdığı gözlemlenmiştir. Bu sonuçlarda, zencefilin mutluluk hormonu olarak da adlandırılan, serotonin hormonu üzerindeki etkisinin rol oynadığı düşünülür. Henüz kesin olarak kanıtlanması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olsa da, kilo almaya çalışanların zencefilin iştah kesebileceği olasılığının farkında olmaları daha iyi olur.

İshale Yol Açabilir

Büyük miktarlarda alındığında, ishale neden olabilir. Bunun nedeni, yiyeceklerin ve dışkıların bağırsaklardan geçişini hızlandırmasıdır. Maryland Tıp Merkezi’ne göre yüksek dozda zencefil ishale neden olabilir. Bu soruna potansiyel bir çözüm, takviye şeklinde almak veya yemeklerle birlikte tüketmek olabilir. Ancak bu çözüm, yan etkiler hafifse etkilidir. Şiddetli ise, hemen zencefil alımını durdurmanız gerekir.

Hamilelikte ve Emzirirken Güvenli Olmayabilir

Gebe kadınlarda mide bulantısını azaltabilir, ancak dikkat etmeniz gerekir. Bazı uzmanlara göre, düşük yapma riskini artırabilir. Dozaj günde 1500 mg’ın altındaysa tehlikeli olmayabilir, ama yine de doktorunuza danışın. Ve sadece bu da değil, büyük dozlarda zencefil takviyeleri almak düşük yapma ve diğer komplikasyonlara neden olabilir. Yemeklerde kullanılan miktarlarına bakıldığında güvenli olmasına rağmen, hamilelik sırasında sorunlara neden olabilir.

Bir İtalyan çalışması, hamilelik sırasında bulantıyı tedavi edebileceğini, ancak gerçeği doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu vurgulamaktadır. Bir başka rapor da, erken doğuma yol açabileceğini vurgulamaktadır. Hayvan çalışmalarında bu tür sonuçlar bulunmamasına rağmen, doktor tavsiyesi gereklidir. Doğum sırasında önemli miktarda kan kaybetme ihtimali olan annelerin, doğumdan hemen önce kullanmaktan kaçınması gerekir.

Adet Kanamasında Artışa Neden Olabilir

Çalışmalara göre, bazı kadınlar zencefil alırken aşırı adet kanaması bildirmişlerdir. Kanamanız olduğunda kullanımı önerilmez. Bu sadece bitki için değil, aynı zamanda bitkide bulunan herhangi bir bileşen için de geçerlidir. Aynı durum, Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi tarafından yayınlanan bir raporda da gösterilmiştir. Bazı uzmanlar kan sulandırıcı özellikleri nedeniyle kanamaya neden olabileceğine inanıyor. Karanfil, sarımsak, ginseng ve kırmızı yonca gibi diğer bitkilerle birlikte alındığında, aşırı kanama riskini daha da artırabilir.

Kan Şekerini Düşürebilir

Genellikle diyabet tedavisine yardımcı olduğu bilinmektedir. Ancak esas sorun; diyabet ilacı ile birlikte alındığında ortaya çıkar. Bu ilacın etkilerini artırabilir ve hipoglisemiye veya kan şekerinin aşırı düşmesine neden olabilir.

Kalp Sorunlarına Neden Olabilir

Yüksek dozda zencefilin kalp rahatsızlıklarını artırdığı bulunmuştur. Tansiyon ilaçları alan kişiler, tansiyon düşüklüğü yaşayabilirler. Ayrıca kalp atışında düzensizliklere yol açabilir. Antihipertansif tedaviye de zarar verebilir; bu da nihayetinde kalp rahatsızlıklarını kötüleştirebilir.

Gaz Ve Şişkinlik Yapabilir

Çay olarak tüketildiğinde, bazı sindirim sorunlarına neden olabilir. Çoğu zaman üst sindirim sistemini etkiler ve üst sindirimde gaza neden olur. Taze halinin, takviyeyle değiştirilmesi buna bir çözüm olabilir. Fakat yine de doktorunuzla konuşun.

Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezi’ne göre, gaz gibi hafif yan etkilere sahip olabilir. Aynı şey, zencefilli gazoz için de geçerlidir. Utah Sağlık Üniversitesi’ne göre, zencefil, normal dozlarda bile, şişkinliğe neden olabilir.

Mide Ekşimesine Neden Olabilir

Çok yüksek dozlarda alındığında (günde 4 gramdan fazla), hafif mide ekşimesine neden olabilir. Diğer olası yan etkiler arasında mide rahatsızlığı ve mide ağrısı bulunur. Eğer bir tedavi olarak zencefil kullanıyorsanız ve yan etki olarak mide ekşimesi yaşıyorsanız, takviyesini kullanmayı deneyebilirsiniz.

Bir Amerikan çalışması, zencefil verilen kişilerde mide ekşimesinin ortaya çıktığını bildirmektedir. En sık görülen yan etkiler, çok büyük miktarlarda alındığında ortaya çıkar ve bunlardan biri de mide yanmasıdır.

Baş Ağrısı Yapabilir

Sindirime yarar sağlayan safra salgısını uyarır. Mideniz boşsa, bu durum mide rahatsızlıklarına ve sindirim sıkıntısına yol açabilir.

Ağızda Tahrişe Neden Olabilir

Bazı gıdaları tüketirken, oral alerji sendromu olarak da adlandırılan belirli alerjiler oluşur. Semptomlar genellikle kulaklara, deriye ve ağız bölgesine dağılır. Bu türden bir alerjiye neden olursa, ağzınız kaşınmaya başlar. Ağız tahrişi, hoş olmayan bir duyguya neden olabilir.

Cilt ve Göz Tahrişine Neden Olabilir

İran’da yapılan bir araştırmaya göre zencefilin en yaygın alerjik reaksiyonu deri döküntüsüdür. Gözlerde kaşıntı, cilt kızarıklığı ve ciltte iltihaplanmaya neden olabilir.

Takviye Olarak Kullanmanın Yan Etkileri

Temel sorun reçeteli ilaçlarla etkileşime girme eğilimleridir. Ve çoğu yan etkiler, çiğ zencefilinkine benzer niteliktedir. Kan şekerinizi düşürebilir ve hatta kalp ilaçlarınızla etkileşime girebilir.

İlaçlarla Etkileşim

Bitkiler söz konusu olduğunda sadece zencefil için değil, pek çok bitkisel destek ürününün veya bitki çayının dikkatli şekilde tüketilmesi gerektiğini sık sık dile getiriyoruz. Bitkiler tamamen zararsız değildir çünkü bitkilerde de çeşitli etkin maddeler vardır. Bu maddelerin fazlası her zaman yan etkiye neden olabilir.

Zencefil söz konusu olduğunda, bitkinin kan dolaşımı üzerindeki etkisinden söz ettik. Dolayısıyla kanı incelten ilaçlar kullanıyorsanız (örneğin aspirin gibi) bu durumda zencefil ilaçla birlikte tüketildiğinde yan etkiye neden olabilir.

Zencefil kan şekerini ve tansiyonun düşürebilir; bu nedenle diyabet ilaçları veya tansiyon ilacı kullananlar düzenli olarak zencefil çayı içmeyi düşünenler ilk olarak doktorlarına danışmalıdır.

Sadece ilaçlarla değil sarımsak, zerdeçal, ginseng ya da ginkgo biloba gibi bitkilerle yan yana geldiğinde de zencefil kanama riskini arttırabilir.

Önerilen Miktar

Çok fazla tüketildiğinde zencefil mide yanması, ishal ya da mide bozulması benzeri yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle de sindirim sorunu yaşayanların fazla miktarda zencefil tüketmemeleri, en azından ilk olarak doktorlarıyla görüşmeleri gerekir. Günde bir iki bardak zencefil çayının normal şartlarda herhangi bir yan etkiye neden olması Bazı tıp merkezlerinin önerdiği miktar, günde 4 gramdan fazla zencefil tüketilmemesi şeklindedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz