Yakup Kadri Karaosmanoğlu Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Yakup Kadri Karaosmanoğlu

1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde dünyaya gelen yazar, 13 Aralık 1974’te Ankara’da vefat etmiştir. Yakup Kadri, hem yazar, hem diplomat, hem de politikacıdır. İlköğrenimine 6 yaşında Manisa’da başladı.

1903 yılına geldiğimizde İzmir İdadisi ’ne giren yazar, burada Ömer Seyfettin, Şahabettin Süleyman ve Baba Tevfik gibi önemli şahsiyetlerle tanıştı. 1908 yılında başladığı İstanbul Hukuk Mektebi’nden mezun olamadı. Cumhuriyet ilan edildikten sonra farklı dönemlerde Mardin ve Manisa’dan milletvekili oldu. İlerleyen yıllarda da meclis çatısı altında bulundu. 27 Mayıs 1960’tan sonra Kurucu Meclis Üyeliğine seçildi. Ölümünden sonra Yahya Efendi mezarlığında toprağa verildi.

“Yakup Kadri Karaosmanoğlu” Edebiyatımızdaki Yeri

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, bir devletin yıkılışını görüp yen bir devletin kuruluşuna şahit olmuş, hatta bu yeni devletin inşasında aktif rol almıştır. İşte bu nedenle eserlerinde Tanzimat’tan Cumhuriyet’e kadar Türk toplumunda yaşanan sosyal değişimleri ve siyasi krizleri ele almıştır.

Yakup Kadri’nin eserlerinde çok sağlam bir gözlem vardır. Yazar, çok güçlü bir tekniğe sahip olup romanlarında karakterlerini çok başarılı bir şekilde canlandırmıştır. Yazarın romanlarında bir bakış açısı kazandırma ve toplumun sosyal olaylarına bir ayna tutma amacı vardır. Ama bu işi yaparken de kuru kalmamaya dikkat etmiş ve romanlarında çekiciliği oluşturabilmek için aşk hikâyelerine yer vermiştir. Ama eserlerinde yer vermiş olduğu bu aşk hikâyeleri onun fikirlerini hiçbir zaman gölgede bırakmaz.

“Yakup Kadri Karaosmanoğlu” Eserleri

Yazar, edebiyatımızda romancılığıyla öne çıkan birisidir. Ancak Yakup Kadri edebiyatımızın hikâye, anı, mensur şiir, makale, deneme ve tiyatro türlerinde de eserler vermiştir. Özellikle romanlarında güçlü gözlemlerinden kaynaklanan realizm, göze çarpar. Romanlarında karakterleri yansıtmada son derece başarılıdır.

Roman: Yaban, Kiralık Konak, Sodam ve Gomore, Hüküm Gecesi, Ankara, Nur Baba, Panorama I-II, Bir Sürgün, Hep O Şarkı

Öykü: Bir Serencam, Rahmet, Milli Savaş Hikâyeleri

Mensur Şiir: Erenlerin Bağından, Okun Ucundan

Oyun: Nirvana

Anı: Zoraki Diplomat (Bu kitapta elçilik anıları anlatır),

Anamın Kitabı (Çocukluk anılarından oluşur.)

Vatan Yolunda (Kurtuluş Savaşı anılarını ele almıştır.)

Politikada 45 Yıl (Milletvekilliği de dahil siyasi anılarını anlatır.)

Gençlik ve Edebiyat Hatıraları

Monografi: Ahmet Haşim, Atatürk

Makale: İzmir’den Bursa’ya

Kadınlık ve Kadınlarımız, Seçme Yazılar, Ergenekon (iki cilt), Alp Dağları’ndan ve Miss Chaifrin’in Albümünden

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz