TORCH Testi Nedir?

torch testi

Gebelik sırasında bebeğe geçip sakatlıklara yol açan mikropların tespiti için yapılan bir test gurubudur. Aynı anda birden fazla enfeksiyon araştırılmaktadır. Gebelerde risk olduğuna karar verildiği zaman, her defasında rutin olarak hepsi uygulanmayan bu testler gebeliğin ilk 3 ayında veya gebeliğe hazırlık döneminde yapılmaktadır. Toksoplazma mikrobunun meydana getirdiği enfeksiyonu temsil eder. Çiğ et, yıkanmamış sebze-meyve yeme alışkanlığı ile bulaşır. Kedi dışkısı ile kirlenmiş yiyecek yenmesi bu mikropla karşılaşma olasılığını arttırır.

Bebekte hamilelik sırasında sakatlığa yol açabilecek diğer mikropları temsil eder. Bunlar arasında en sık görülenleri kabakulak, çocuk felci, su çiçeği, bel soğukluğu ve kızıl hastalığına yol açan mikroplardır. Kızamıkçık anlamına gelir. Bu hastalık hamilelik sırasında büyük tehlike oluşturur ve ciddi sakatlıklara yol açabilir. Özellikle ilk 3 ayda bu mikrobun gebeye bulaşması sakatlığa veya düşüğe neden olur. Önlem olarak hamilelik öncesi kanda bu mikrobun geçirilip geçirilmediğini gösteren teste bakılmalı, geçirilmemişse mutlaka aşısı yaptırılmalıdır.

Sitomegalovirus denen bir mikrobu temsil eder. Doğurganlık çağındaki kadınların büyük bir kısmı bu mikroba karşı bağışıklık kazanmış durumdadır. Hamilelik sırasında düşükte olsa risk oluşturabilmektedir. Bulaşırsa bebek %2 oranında önemli risk altındadır. Herpes Simpleks tip 2 mikrobunu temsil eder. Gebenin doğum kanalında mevcut olduğu takdirde normal doğum esnasında bebeğe geçer.

Test sonucunun anlamı nedir?

Sonuçlar genellikle pozitif ya da negatif olarak verilir. Bu değerler her enfekte ajan için IgG ve IgM antikorlarının varlığını veya yokluğunu gösterir. Yenidoğanda IgM antikorunun varlığı organizmada enfeksiyonun yüksek varlığı olasılığını gösterir. IgM antikorları annede üretilir plasentaya geçmez ve böylece antikorun bu tipinin varlığı bebekte aktif bir enfeksiyon olduğunu gösterir. Bebekte IgG’nin varlığı ve IgM’nin yokluğu maternal antikorun bebeğe pasif transferini yansıtabilir ve bebekte aktif enfeksiyonu göstermez.

Benzer bir yöntemle gebe kadında IgM antikorunun varlığı virüs ya da parazitle yeni bir enfeksiyon olduğunu gösterir. Bu testleri onaylamak için daha ileri testler yapılmalıdır. Çünkü IgM antikoru diğer nedenlerle de var olabilir. Gebe kadında IgG antikoru bu enfekte ajanlardan birisi ile geçirilmiş bir enfeksiyon olduğunu gösterebilir. İkinci bir kan örneği iki-üç hafta sonra alınıp test edilerek, antikorun seviyesi karşılaştırılabilir. İkinci alınan örnekte IgG’de bir artış görülürse, enfekte ajanlarla yakın zamanda bir enfeksiyon olduğu gösterilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz