Tarihteki En Önemli 10 İcât

İnternet okuyucuları arasında yapılan bir oylamada tarihteki en önemli icâtlar sıralaması işte bu şekilde görülüyor.

Telefon

Telefon, ses ve ifade sinyallerini, bir başka noktaya telle gönderilmesi için elektrik etkilerine çeviren bir alettir. Sinyalin gönderildiği noktada bir başka telefon bu elektrik etkisini alır ve anlaşılabilir seslere çevirir. 1875 senesinde Alexander Graham Bell, insan sesini elektrikle gönderebilen ilk telefonu yapmayı başarmıştır. Bugün bırakın sabit telefonu cep telefonu olmadan bile pek çok şeyi yapmakta güçlük çekiyoruz. Dolayısıyla telefonun icâtlar listesinde ilk sırayı alması gayet doğal gibi.

Bilgisayarlar

Bilgisayar tarihinde pek çok önemli ve büyük kilometre taşları vardır ve bunların ilki 1936’da başlar. Bu sene içerisinde Konrad Zuse, isteğe göre programlanabilen ilk bilgisayarı yapmıştır. Hayatımızın büyük bir bölümünü kaplayan ve hiç kullanmıyorum diyenler için bile bir vazgeçilmez olan bilgisayarlar, kim bilir daha ne muhteşem bir hâl alabilir.

Televizyon

1884 senesinde Paul Nipkow, 18 dizi çözünürlüğü olan dönen metal disk teknolojisini kullanarak tellere görüntüler gönderdi. Bundan sonra televizyon iki farklı yolda gelişti. Nipkow’un dönen disklerine bağlı olarak mekanikler, katod ışınlı tüpe bağlı olarak da elektronikler ilerleme gösterdi. Amerikalı Charles Jenkins ve İskoç John Baird mekanik modeli geliştirirken San Francisco’da bağımsız olarak çalışan Philo Farnsworth ve önce Westinghouse daha sonra da RCA için çalışan Rus muhacir Vladimir Zworkin, elektronik modeli geliştirdi.

Otomobil

1769 senesinde kendinden çalışan yol aracı ilk olarak Fransız mühendis Nicolas Joseph Cugnot tarafından yapıldı. Ancak bu, buhar gücüyle çalışan bir modeldi. 1885 senesinde Karl Benz, içten yanmalı motorla çalışan dünyanın ilk pratik otomobilini tasarlayıp ortaya çıkardı. 1885’te Gottlieb Daimler içten yanmalı motor fikrini bir adım ileri götürerek modern gaz motoru olarak bilinen prototipi patentleyerek dünyanın ilk dört tekerlekli motorlu aracını yarattı.

Pamuk Çırçırı

Eli Whitney pamuk çırçırının patentini 14 Mart 1794 tarihinde aldı. Pamuk çırçırı, toplandıktan sonra pamuk üzerindeki tohum, kabuk ve diğer istenmeyen maddeleri ayıran bir makinedir.

Fotoğraf Makinesi

1814 senesinde Joseph Nicéphore Niépce, camera obscura ile ilk fotografik görüntüyü yarattı ancak bu görüntü için sekiz saatlik bir ışık altında kalma süresi gerekti ve ondan sonra da resim soldu. Louis-Jacques-Mandé Daguerre, ilk pratik fotoğraf sürecinin kâşifi olarak görülüyor ve o da icâdını 1837 senesinde yaptı.

Buharlı Makine

Thomas Savery, 1698 senesinde ilk basit buharlı motoru patentleyen İngiliz ordu mühendisidir. Thomas Newcomen, atmosferik buharlı motoru 1712’de yarattı. James Watt, Newcomen’ın bu tasarımını geliştirdi ve ilk modern buharlı makine olarak bilinen parçayı 1765 senesinde keşfetti.

Dikiş Makinesi

İlk fonksiyonel dikiş makinesi, Fransız terzi Barthelemy Thimonnier tarafından 1830 senesinde keşfedildi. 1834’te, Walter Hunt Amerika’nın (bir bakıma) ilk başarılı dikiş makinesini yaptı. Elias Howe, ilk çapraz dikiş dikiş makinesinin patentini 1846 senesinde aldı. Isaac Singer, yukarı-aşağı hareket mekanizmasını geliştiren isim oldu. 1857’deyse James Gibbs ilk tek ipli zincir dikiş makinesini patentledi. Son olarak Helen Augusta Blanchard ilk zig-zag dikiş makinesini 1873’te patentledi.

Elektrik Ampulü

Genel inancın aksine ampul Thomas Alva Edison tarafından keşfedilmemiştir. Edison, elli senedir bilinen ve süregelen bir fikri geliştirmiştir. 1809 senesinde İngiliz bir kimyager olan Humphry Davy, ilk elektrikli ışığı keşfetmiştir. İngiliz bir fizikçi olan Sir Joseph Wilson Swan 1878 senesinde, içinde karbon fiber tel olan pratik ve uzun ömürlü (13.5 saat) elektrikli ampulü yaratan ilk kişi oldu. 1879’da da Thomas Alva Edison kırk saat boyunca yanabilen bir karbon tel keşfetti.

Penisilin

Penisilin 1928 senesinde Alexander Fleming tarafından keşfedildi. Penisilinin endüstriyel üretim metodunu da 1948 senesinde ilk olarak Andrew Moyer patentledi.

Elbette elektriğin, matbaanın, kâğıdın ve daha pek çok şeyin icâdı, tarihte insanlık için önemli bir yer edinmiştir. Yani bu site daha oldukça uzatılabilir. Şimdilik size iyi okumalar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz