Sling (Uyku Atkısı) Nedir?

Yeni doğan bebeğin 0-3 aylık döneminin aslında gebeliğin 4.trimester’ı olduğuna inanılır. Bebek aslında dışarı çıkmaya tam hazır değildir. Hele hele sezaryen gibi bebek için travmatik bir müdahaleyle dünyaya gelen bebekler daha da hassas yapıda olabiliyor. Can çekişir gibi ağlamaların çoğuna “kolik” deyip geçiyoruz. Tıbbi bir açıklaması olmayan kolik saatlerde bebek daha çok kucaklanmak, kendini daha çok güvende hissetmek ister. Bu nedenle anne ile sürekli temas halinde olabilecekleri bir taşıma şeklinin olması gerekir.

Oysaki kolik terimi, köylü anneler arasında kullanılmamaktadır. Köyde çalışan annelerin çocukları ise ya sırtta ya da kucakta sımsıkı sarılıdır. Verimli çalışabilmeleri için böyle olması da şarttır. Çünkü çalışırken iki elini birden kullanan anne, çocuğunun düşüp düşmeyeceği konusunda endişe duymamalıdır ve rahat bir şekilde işine odaklanmalıdır. Bu durumda bebekler kendilerini huzurlu ve mutlu hissettikleri için ağlama oranları da azalmıştır.

Son zamanlarda ise zaten kırsal alanlarda kullanılan bu yöntem, özellikle ünlü isimlerin sıkça kullanmaları ile daha da popüler bir hal almıştır. Ancak annenin vücuduna sarılan bir bezin içinde bebeğin taşınması yöntemiyle dikkat çeken uyku atkısı yani slingler konusunda akıllarda soru işaretleri dolaşıyor. Kangurulardan farklı olarak bebeğin annenin vücuduna tamamen yapışık pozisyonda taşınması bebeğin boğulma tehlikesi olup olmadığı konusunda endişe yaratıyor. Oysa uzmanlar bu taşıma şeklinin kanguru tipi aparatlardan bile sağlıklı olduğu konusunda hem fikirler.

Çocuk annesinin tenine temas edecek  ve tüm vücudunu saracak şekilde bu bezle annenin vücuduna bağlanıyor. Bebek böylece annesi ile yakın temasta oluyor ve kalça gelişimi açısından da en doğru pozisyonda oluyor. Çocuk 1 yaşını doldurmadan kalça gelişimi tamamlanmadığından, bebeği taşırken hem kalçasına hem de omurgasına gerekli desteği verecek pozisyonda taşımak gerekiyor.

Bebek uyku atkısı ile  tamamen sarıldığından hem vücudunun her noktasına eşit destek sağlanıyor hem de bebeğin ağırlığı annenin tüm vücuduna yayılıyor ve bebeğin bacakları slingle neredeyse 90 derece açı ile durabiliyor. Bu açı bebeğin kalça gelişimi için uygun görülen ve kalça çıkığı olan bebeklerin tedavisinde kullanılan bir açı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz