Sirkenin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Sirkenin sağlık faydalarından bazıları, diyabet kontrolü, kan basıncı kontrolü ve denizanası çarpması için iyileştirici etkileridir. Aynı zamanda vücudun asit-alkalin dengesinin geliştirilmesine yardımcı olur, antimikrobiyal özelliklere sahiptir, muhtemelen kanseri kontrol eder ve ağız bakterilerine karşı korur. Esas olarak asetik asit ve sudan oluşan zayıf bir asittir. Sirkenin tadı ekşi ve kokusu keskindir. Günümüzde, yemek pişirmek ve lezzetlendirmek için ortak bir içerik olarak kullanılır, ancak tarihsel olarak bir ilaç şeklinde de kullanılmıştır. Adı, ekşi şarap anlamına gelen “vin” ve “aigre” kelimelerinden geliyor. Bir çeşni ve aroma maddesi olarak, turşu, salatalık, sos ve diğer yiyeceklerde kullanılır.

Antropologlar, sirkenin eski Mısırlılar, Romalılar ve Rumlar tarafından bilinmekte olduğuna ve kullanımının M.Ö. 3000 yıllarına dayandığına inanıyor. Mısırlılar sirkeyi mutfağında çeşni ve aroma maddesi olarak kullandı. Eski Yunan hekim Hipokrat, M.Ö. 400 civarında hastalarına bir ilaç olarak kullandı. Geleneksel Çin tıbbının babası sayılan Çinli doktor Sung Tse, enfeksiyonları önlemek için ameliyattan önce elleri temizlemek için kullanıyordu.

Sirke, İncil zamanlarında da mevcuttu ve sağlıklı bir tonik olarak kullanılıyordu. O zamandan beri, Avrupa genelinde kullanılıyor ve tarihçilerden Christopher Columbus’un bile, Kuzey Amerika’ya yapacağı yolculuk sırasında sirke varili taşıdığı söylenir.

Sirke Nasıl Yapılır?

Şaraba çok benzer bir şekilde üretilir. Asetik asit bakterileri yardımı ve etanol fermantasyonu ile üretilir. Sirkeye ait ana maddeler, eski zamanlarda bilimsel olarak bilinmediğinden, süreç, bilim adamlarının mikroorganizmalar hakkında yeni bilgiler keşfettiği 18. yüzyıla kadar bir gizem olarak kaldı. O zamana kadar şarap ve sirke, doğanın bir hediyesi olarak düşünülüyordu. Mikroorganizmaların keşfi ve şarap yapma ve sirke yapımındaki rolü, ikisinin de üretilme şeklinin öğrenilmesiyle devrim yarattı.

Üretimi, alkol üretiminin bir sonraki adımıdır. Alkol üretiminde mayalar, şekeri alkole dönüştüren şeker çözeltisine ilave edilir. Asetik asit bakterileri ekleyerek, alkol sirke haline dönüştürülür. Klasik olarak, mayalanma süreci olarak bilinen süreçte üretilir. Bu süreçte, asetik asit bakterileri, alkolü yavaş bir hızda sirke haline getirir; bu, birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir. Günümüzde, bu süreç gelişmiş teknolojiler kullanılarak hızlandırılmıştır.

Sirke ve Besin Değeri: Standart Referans Ulusal Besin Veritabanı’na göre, 100 gram sirkede aşağıdaki besin içerikleri bulunur:

  • 94 gram su,
  • 21 kcal enerji,
  • Yaklaşık 1 gram karbonhidrat,
  • 0.4 gram şeker,
  • 7 mg kalsiyum,
  • 0.2 mg demir,
  • 5 mg magnezyum,
  • 8 mg fosfor,
  • 73 mg potasyum,
  • 5 mg sodyum
  • 5 gram asetik asit.

Sirke Yiyeceklerin Korunmasına Yardım Eder

Yüzlerce yıldır gıda koruyucusu olarak kullanılmaktadır. Sirke, antibakteriyel özelliklerinden ötürü genellikle gıdaya saldıran ve parçalanmaya neden olan mikroorganizmaları kontrol ederek gıda için iyi bir koruyucu olarak etkili olabilir. Bu sebeple yeni aldığınız sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletebilirsiniz.

Sirke Diyabeti Kontrol Ediyor

Sirke diyabetliler için faydalıdır. Etkileri üzerine bir test, tip 2 diyabetik kişiler üzerinde gerçekleştirildi. Araştırma, diyabetiklerde insülin üzerinde uyarıcı bir etkisinin olduğunu ve insüline dirençli insanların insülin duyarlılığının yükselmesine yardımcı olduğunu ortaya koydu. Yatmadan önce 2 çay kaşığı sirke alarak, tip 2 diyabet hastalığınızın durumunu iyileştirebilirsiniz.

Sirke Kan Şekeri Düzeylerini Düşürür

Sirke ayrıca kan şekerini azaltmada yararlıdır. Araştırma, yüksek bir glisemik yemek ile tüketilmesini postprandiyal kan şekerinin azaltılması üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir.

Sirke Orta Kulak İltihabını Azaltabilir

Çalışmalar, seyreltik sirke çözeltisi kullanımının orta kulak iltihabını etkili bir şekilde azalttığını göstermiştir.

Sirke Yaşlanma Belirtilerini Azaltır

Birçok kültürde, sirkenin bağışıklığı geliştirdiği düşünülmüş ve daha uzun yaşam ve güçle ilişkilendirilmiştir. Sıçanlara uygulanan çalışmalar oldukça cesaret vericidir.

Sirke Gıda Alerjilerini Azaltır

Sirke, bazı gıdalara alerjisi olan kişilerin yemeklerinde katkı maddesi olarak kullanılabilir. Küçük miktarlarda sirke ile karıştırılan yumurta, tavuk ve mercimek gibi gıdalar üzerinde testler yapıldı. Sirke içeren yiyecek özleri, anafilaktik gıda alerjileri çeken insanlar üzerinde test edildi. Cilt üzerinde yapılan numune testlerinde sirke olmayan gıda özlerine kıyasla alerjik reaksiyon belirtileri azaldı. Bununla birlikte, bu gibi durumlarda bir doktor tavsiyesi önerilir, çünkü zamanla tedavi edilmezse, gıda alerjileri bazen ölümcül olabilir.

Sirke Asit ve Alkali Dengesini Geliştirir

Her gün iki yemek kaşığı sirke alarak kandaki yüksek alkaliliği azaltabilirsiniz. Alkalinite, düzenli bir metabolizma hızı ile artırılır ve bu asit ile dengelenmelidir. Sirke bunun için iyi bir seçim olabilir!

Sirke Denizanası Çarpmasını İyileştirebilir

Denizanası, gezegendeki en zehirli canlılardan biri olarak kabul edilir. Bu canlının dokunaçları, en ufak bir dokunuşla tetiklenen ve doğanın sentezlediği en kötü zehirlerden enjekte eden zehir bezleri içerir. Bu zehrin tedavisinde ilk müdahale sirke ile yapılır. Sirke zehri zararsız proteinlere böler.

Sirke Hipertansiyonu Kontrol Edebilir

Hipertansiyon aktivitesini azaltmada yardımcı olur. Sirkenin, kan basıncına etkileri üzerine yapılan çalışmalar, uzun süre sirke kullanmanın, asetik asitin varlığına bağlı olarak hipertansiyonun kontrol edilmesine yardımcı olduğunu gösterdi.

Sirke Kanserle Savaşır

Sirkenin insan kanseri hücreleri üzerindeki etkileri üzerine bir araştırma yapıldı. Kolon, akciğer, göğüs, mesane ve prostat gibi çeşitli insan kanseri hücrelerine uygulandığında sirke, kanser hücrelerinin büyümesini kontrol etti. İnhibisyon, her kanser tipi için dozlara bağlıydı.

Sirke Ağız Bakterilerini Kontrol Ediyor

Sirkenin antimikrobiyal özellikleri, protezlerde, çeşitli diş eti ve ağız hastalıklarında sıkça bulunan oral bakterilerin kontrolünde yardımcı olur.

Sirke Saç Bakımına Yardımcı Olur

Sirke, saçlarınızı sağlıklı tutmanız için en uygun yöntemdir. Saçlı deriye bir çay kaşığı elma sirkesi uygulayarak kepek, kaşıntılı kafa derisi, saç dökülmesi ve bazı durumlarda kellik ortadan kaldırılabilir.

Sirke Cilt Bakımını Destekler

Sağlıklı ve parlayan bir cilt için cildinize sirke uygulayabilirsiniz. Yarım su bardağı elma sirkesi alın ve en az 1 litre ılık su ile karıştırın. Şimdi, bu karışımı cildinize hafifçe uygulayın. PH seviyesi dengelenmeye başladığında cildiniz yumuşacık olur. Ölü cilt hücrelerini ve cildinize etki eden zararlı toksinleri de temizleyebilir. Bu karışım güneş yanığı için de iyi iş görür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz