Sinüzite İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Sinüzit olarak da bilinen sinüs enfeksiyonları, pek çok kişiyi etkilemektedir. Sinüsler elmacık kemikleri, çene kemiği ve kaşların altındaki kemikte yer alan hava dolu boşluklardır. Bu boşlukların iltihap ile dolmasına sinüzit adı verilir. Bakteri, virüs ya da mantar gibi mikroorganizmalar, sinüs enfeksiyonlarına neden olur.

Sinüslerin, mukus ile dolması sonucu, sinüs kanalları tıkanır ve bu durum mikropların ortaya çıkmasına izin verir. Üst solunum enfeksiyonu, gribal enfeksiyon, burun eğriliği, alerji, geniz eti gibi nedenler sinüzite yol açabilir. Baş ağrısı, burun tıkanıklığı, göz akıntısı benzeri belirtileri vardır. Özellikle iltihaplanmaya, enfeksiyona ve ağrılara karşı önerilen bitkiler sinüzite iyi gelebilir.

sinüzite iyi gelen bitkiler

Şeytan Pençesi Otu

Sinüslerin baş ağrısına yol açabileceğini söyledik. Özellikle de sinüs boşluklarının olduğu yerlerde bir basınç hissedilir. Şeytan pençesi otu, kronik sinüzite bağlı bu tip baş ağrılarını hafifletmek için tavsiye edilir. Bitki bağışıklık sistemini güçlendirir ve sinüs boşluklarını dolduran mukusun incelmesini sağlar. Böylece iltihabın boşalması kolaylaşır ve sinüslerde hissedilen baskı azalır. Sinüs kaynaklı ağrılar alında, yanaklarda, üst dişlerde, göz arkalarında hissedilebilir.

Şeytan pençesi sinüs ağrılarına tavsiye edilir ama öte yandan ters bir etkiyle baş ağrısını arttırabilir. Bitkinin diğer yan etkileri arasında kulak çınlaması ve iştah kaybı yer alır. Bu nedenle şeytan pençesi otunu nasıl ve ne sıklıkta kullanmanız gerektiğini önce bir doktorla konuşmak en iyisidir.

Gümüşdüğme

Latince ismi Tanacetum parthenium olan gümüşdüğme bitkisi Güneydoğu Avrupa çıkışlı bir bitkidir. Antik Yunan döneminde baş ağrıları ve regl ile ilgili sorunlar için gümüşdüğmeden yararlanıldığı bilinmektedir. Gümüşdüğmenin iltihap sökücü özelliği bulunur ve bu sayede sinüslerdeki mukoza zarının şişmesini ve sinüs kanallarının tıkanmasını azaltabilir. Yan etkisine rastlanmayan bitkilerden olmasına karşın, kan seyreltici ilaç kullananlara önerilmez. Ayrıca gümüşdüğmeye alerjisi olan kişilere de rastlanmıştır.

Altınmühür

Altınmühür (Hydrastis canadensis), faydalarını ilk kez Amerika’daki yerlilerin keşfettiği bir bitkidir. Geleneksel olarak cilt hastalıkları için kullanılmış olsa da günümüzde daha çok soğuk algınlıkları ve solunum yolu enfeksiyonları için tavsiye edilir. Bitkide bulunan ‘berberin‘ adlı maddenin, enfeksiyonları tedavi etmede ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde yardımcı olduğu düşünülür. Bakterilere karşı da etkili bir bitkidir. Kısa dönem kullanımı güvenlidir. Uzun dönem ve sürekli kullanım içinde bir doktora danışılmalıdır. Küçük çocuklara ve bebeklere altınmühür takviyesi verilmemelidir.

Söğüt Kabuğu

Salix alba ya da bilinen adıyla söğüt kabuğu, sinüsten kaynaklanan baş ağrılarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir. Söğüt kabuğu genellikle baş ağrısı, ateş, iltihap, romatizma, kas ağrısı, grip tedavilerinde ve kilo verme amaçlı kullanılır. Söğüt kabuğunun bileşenleri (salisilatlar), aspirindeki bileşenlere benzer özellikler gösterir. Böylelikle bitki, sinüs ağrıları da dahil olmak üzere ağrı kesici ve iltihap sökücü olarak öne çıkar. Aspirin size dokunuyorsa veya aspirine alerjiniz varsa, aynı etkileri yüksek ihtimalle söğüt kabuğu da gösterecektir. Aspirin alamayanlar, söğüt kabuğu takviyesi de almamalıdır.

Sinüzite İyi Gelen Diğer Bitkiler

Okaliptüs Yağı

Sinüzitten kaynaklanan tıkanıklığı gidermek için önerilen yöntemlerden biri de yüze buhar banyosu yaptırmaktır. Bu sayede burundaki hava yolları nemlenir, burun açılır ve rahatlama sağlanır. Buhar banyosunu daha etkili kılmak için, buhar banyosuna okaliptüs yağı eklenmesi tavsiye edilir.

Küçük bir tencerede kaynatacağınız suya birkaç damla okaliptüs yağı damlatabilirsiniz. Ardından başınıza bir havlu örterek ocaktan aldığınız tencereye doğru, (yanmamaya dikkat ederek) öne eğilin ve buharla birlikte okaliptüs yağını içinize çekin. Yağ burun mukoza hücrelerine erişecek ve tıkanıklığın azalmasını sağlayacaktır.

Zeytin Yaprağı Ekstraktı

Zeytin yaprağından elde edilen ekstraktın antiviral ve antibakteriyel özellikleri sinüzit altında yatan nedenleri hafifletmek için faydalı olabilir. İçerisinde bulunan ve güçlü bir antioksidan olan ‘hidroksitirosol‘, antibiyotikle karşılaştırılan bir potansiyele sahiptir. Bitkinin antioksidan özelliğinin yanı sıra antimikrobiyal özelliği de sinüziti hafifletmede etkilidir. Zeytin yaprağının bilinen bir yan etkisi yoktur ancak ekstraktın ne dozajda ve ne sıklıkta kullanılacağını mutlaka bir uzmana danışmanız gerekir.

Önlemler ve Uyarılar: Sinüzit ihmal edildiği takdirde körlüğe kadar varabilen komplikasyonlara yol açabilecek bir rahatsızlıktır. Sinüzit belirtilerinden şikayetçi olanlar ve 2 haftadan uzun bir süre boyunca sinüzit sorunu yaşayanlar, mutlaka bir doktora görünmelidirler. Sinüzite karşı alınacak tedbirler ve gerekli tedavi hakkında doktorunuzla konuşurken, bitkisel takviyeler ile ilgili sorularınızı da sorabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz