Sinema Dünyasının İmparatoru Akira Kurusawa Kimdir?

akira kurusawa
Akira Kurusawa

Sinemanın büyük ve derin dünyasının en iyi yönetmenleri denilince ilk başta akla gelen isimlerden Akira KURUSAWA, belki de başarısını en çok  yapıtlarında kullandığı hümanist dile borçludur.  Eserlerinde kendini gösteren bu  insancıl tutumun altında 88 yıllık hayatına birinci ve ikinci dünya savaşlarıyla, atom bombası gibi hiç de insancıl olmayan olayları ve felaketleri sığdırmış olması yatmaktadır.

İçinde yetiştiği Japon kültürüne duyarlı olmas,  filmlerinde en dikkat çekici özelliklerden birisidir. Dünya siyaset arenasına asla yabancı olmadığı, birikimini hissettirdiği yapıtlarında açıkça ortadadır. Senaryo aşamasından kurgulanmasına kadar tüm filmlerinde ipi göğüsleyen KURUSAWA, filmlerinde fazladan hiçbir öğeye yer vermez. Filmlerinde her şeyin bir anlamı vardır ve filme dahil tüm malzemelerinin hakkını vermektedir.  İzleyiciyi kalabalık ve filmle sırıtan hiçbir öğeyle karşı karşıya bırakmaması, izlenesi ve gayet sürükleyici yapımlara imza atmasına olanak tanımıştır.

Akira KURUSAWA’ nın kayda değer filmlerinden 1950 yapımlı ve ödüllü eseri Raşamon, aradan geçen senelere rağmen sinemaseverlerce hala beğeniyle izlenmektedir. Japon yazar Ryunosuke Akutagava’nın hikayelerinden uyarlanmış olan yapıt, sinemada zaman atlamalarını başarıyla kullanır. İnsanların zaaflarını ve zayıflıklarını ilgi çekici bir kurgu etrafında işlerken insanı düşündüren Raşamon filmi, Amerikan sinemasında taklitleri yapılmış bir eserdir.

KURUSAWA imzalı en iyi dram filmlerinden birisi olarak gösterilen 1985 yapımlı Ran filmi, izlemeye değer eserlerdendir. Japon- Fransa ortak yapımı olan, bol ödüllü yapım; hümanist içerikleri ağır basan bir savaş filmi olarak iktidar kavramını insancıl bir pencereden oldukça düşündürücü bir şekilde işlemektedir.

1990 yapımlı Akira KURUSAWA’nın oldukça tanınmış filmlerinden Düşler, izlenmesi gereken yapımların başında gelir. Film içinde sekiz film seyrettiğimiz Düşler’de kahramanlar oldukça güçlüdür.Akira KURUSAWA’ nın belki de en kayda değer baş yapıtı ise Yedi Samuray’dır. Film eleştirmenleri kadar sinemaseverlerden de tam not alan Yedi Samuray, ilk gösterildiği 1954 yılından bu yana beyazperdenin eskimeyen eserlerindendir.

Yedi Samuray, insanın mücadele etme gücü üzerine kurulu umut kavramını işlemesi bakımından da eşsiz bir eserdir. Filmde çok fakiri, küçük bir köylü grubun efendisiz samuray ve beraberindeki altı samurayın liderliğinde haydutlara karşı verdikleri savaş anlatılır. Savaş kavramını insancıl pencereden işleyen filmin birçok sahnesi oldukça etkileyicidir.

Yalnız Japon sinemasının değil dünya sinemasının önünde eğildiği ve ardında bıraktığı onlarca başyapıtla beyazperdenin eskimeyen değerlerinden Akira KURUSAWA filmleri, insan ve insanı değerleri ön plana çıkartan içerik, kurguları ve hümanist kahramanları ile her dönemde izlemeye ve üzerinde düşünmeye değer yapıtlardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz