Perşembe, Ağustos 18, 2022

Shea Yağının Faydaları Nelerdir?

shea yağı

Shea yağı, Batı Afrika’daki shea ağacının fındıklarından elde edilen ve genellikle kozmetik ve doğal cilt bakım ürünlerinde kullanılan, beyaz renkli yağlı bir maddedir. Doğal A vitamini içeren, % 100 saf, rafine edilmemiş, çiğ shea yağı, lekeleri ve kırışıklıkları, gebelik süresince çatlak oluşumunu, kas yorgunluğunu, dermatiti ve bazı tıbbi problemler için radyasyon tedavileri gibi sayısız deri koşullarını engelleyebilir.

Gerçekten de, çiğ shea yağı deriye uygulandığında oldukça nemlendiricidir ve hemen yumuşaklık ve pürüzsüzlük sağlar. Ancak diğer kanıtlanmış faydaları da vardır. Ulusal Biyoteknoloji Enstitüsü, shea ve shea yağının; antienflamatuvar ve antitümör işlevi teşvik eden bileşiklerin önemli bir kaynağı olduğunu gösteren bir çalışma yayınladı. Amerikan Yaşam Bilimleri Dergisi’ndeki bir başka çalışmada, yaşlanmayı önleyici özellikler gösteren kolajen üretimini artırdığı kanıtlandı.

Çiğ Shea Yağının Besin İçeriği

Stearik, oleik asitler ve faydalı E vitamini ve A vitamini bakımından zengindir. Shea ağacı, yüzde 45-50 oranında oleik asit, % 30-41 oranında stearik asit içeren bitkisel yağ kaynağı olarak kullanılır. En iyisi, ilave kimyasallar veya koruyucular kullanılmadan soğuk preslenmiş yöntemler kullanılarak çıkarılır.

Dokusu pürüzsüzdür ve oda sıcaklığında sıvılaşmaz. Ancak, ellerinizde yumuşatabilirsiniz ve uygulanması kolaylaşır. A ve E vitaminlerini içeren, üzüm çekirdeği yağı, zeytinyağı ve kanola yağı gibi diğer bitki kaynaklı lipidlere kıyasla nispeten yüksek miktarda doymuş yağ asitleri (MCT yağı gibi) içerir.

Cosmeticsinfo.org, Gıda ve İlaç İdaresi’nin Genel Olarak Tanınan Güvenilir (GRAS) olarak teyit edilen doğrudan gıda maddeleri listesinde shea yağı içerdiğini bildirmektedir. Güzellik ürünlerinde daha yaygın olmakla birlikte, çoğu kez şekerlemelerde ve çikolatalarda bir kakao yağı ikame maddesi olarak bulunur. Ayrıca, shea yağı için kullanım konsantrasyonlarına yönelik yapılan son bir anket, izin verilen ürünlerde maksimum kullanım konsantrasyonunun % 60 olduğunu bildiriyor.

Journal of Oleo Science, çalışmalarıyla da iltihabı azalttığı tespit edildi. Çalışmalar aynı zamanda içerisinde; önemli miktarda, tarçının da sağlığa yararlarını sağlayan cinnamat esterleri gibi anti-tümör teşvik eden bileşikler içerdiğini gösterdi.

Doğal Cilt Bakımı İçin Temel Bileşenler Barındırır

Cilt bakım ürünlerimizin çoğunluğu, çoğu zaman birincil bileşenler olan sentetik maddeler içerir ve birçok losyon, krem, göz makyajı, yüz makyajı ve ruj ürünlerinde bu içerikler bulunur.

Buna karşın, çiğ shea yağı, nemlendirici olarak görev yapan ve cilde güzel bir ışıma sağlayan doğal bir içeriktir. Hidrasyon sağlayarak cildi esnekleştirmeye yardımcı olur ve bu nedenle, inanılmaz bir cilt bakım maddesidir. Özellikle saf ve diğer doğal gıdalar içeren ürünler arayın.

Yaşlanma Karşıtı (Anti-Aging) Özellikler Sağlar

Çiğ olarak kullanıldığında, cilt hücrelerinin yenilenmesine ve yumuşamasına yardımcı olur ve kırışıklıkları azaltır. Amerikan Yaşam Bilimleri Dergisi, yaşlanmanın çeşitli belirtilerini azalttığını, 30 gönüllü içeren bir klinik çalışma ile rapor etti. Kuru, narin veya yaşlanan cilt için yapılmış bir başka klinik araştırmada, 49 gönüllü günde iki kez shea yağı uyguladı ve erkenyaşlanmayı önlediğini keşfetti. Aynı zamanda, cilt mukavemeti için gerekli olan kolajen üretimini artırdığı gösterilmiştir.

Hem Saç Derisini Hem Saçları Nemlendirir

Tıpkı Hindistan cevizi yağı gibi kafa derisini sararak nem içine alır, kepeği hafifletir ve sert iklimler koşulları için genel koruma sağlar. Sağlığınızı ve görünümünüzü iyileştirmek için saç derinize, saçınıza veya her ikisine de kullanabilirsiniz.

Yumuşatmak için shea yağını hafifçe ısıtın ve saçlarınıza uygulayın ve kafa derinizi iyice ovun. En iyi sonuç için 20 ila 30 dakika bekletin. Ardından normal olarak durulama, şampuanlama ve kremleme yapın. Saçınızı şekillendirirken sadece köklere uygulandığında hacim sağlayabilir.

Rüzgar Yanığı, Güneş Yanığı ve Kış Kuruluğunu Dindirir

Çiğ shea yağı bu kaşıntılı kış kuruluğunu ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için mükemmeldir. Rutubetlenmeyi önlerken, nemlendirme özellikleri cildin derinliklerine nüfuz eder ve daha fazla avantaj sağlar. Çatlak ve kuru topuklar, eller, kuru dirsekler ve dizler için idealdir.

Kendi ev yapımı güneş koruyucusu olarak kullanırsanız, cildinizi güneşten korur ve daha sağlıklı bir seçimdir çünkü çoğu güneş kremi cilde nüfuz eden ve vücudunuza giren zararlı kimyasallarla doludur. Bu kimyasal maddeler, hastalığa neden olan iltihaplanmaya ve diğer birçok soruna neden olabilir. Özellikle küçük yaşlardayken daha doğal bir koruma sağlayabilir ve makyajın altında mükemmel bir koruma sağlar.

Çatlak Görünümünü, Yara Oluşumunu ve Selüliti Azaltır

Selülit ve esneme izlerden nasıl kurtulabilirsiniz? Pek çok kimse, retin-A ve lazer tedavilerinin, çatlak izlerini azaltmanın tek yol olduğuna inanırken, çiğ shea yağı da size yardımcı olabilir. Muhteşem şifa özellikleri ve nemlendirici nitelikleri nedeniyle cildi yumuşatarak çatlak izleri ve yara izi gibi selüliti de azaltabilir.

Bebeklerde İsilik Oluşumunu Önler

Shea yağı, maya ile mücadele edebilen antifungal ve antienflamatuvar özelliklerinden dolayı bebeğiniz için mükemmel bir yağlı merhem gibi çalışır. Gelişmiş kolajen üretimi sağlarken, kan dolaşımını iyileştirici hücre yenilenmesine yardımcı olabilir.

Hem hücrenin yenilenmesi hem de kolajen üretimi, isiliği (bebek bezi döküntülerini) çabucak iyileştirmek için önemlidir. Çoğu çocuk, piyasada bulunan sayısız ürünle çok sayıda kimyasala maruz kaldığından, bu kimyasallardan kaçınmaya yardımcı olan ve bebeğiniz için rahatlık ve hızlı iyileşme sağlayacak mükemmel bir çözümdür.

Olası Yan Etkileri ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Bazı insanlar ağaç fındıklarına alerjiktir ve Shea yağı da fındık içerebilir. Bu nedenle, FDA Gıda Alerjen Etiketleme ve Tüketici Koruma Yasası, shea fındığı içeren tüm yiyeceklerin açık bir şekilde etiketlenmesi gerektiğini belirtir. Aslında alerjiye neden olduğunu kanıtlayan herhangi bir klinik araştırma yapılmadığı belirtilmesine rağmen, fındık alerjiniz varsa kullanmamak en iyisidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz