Serklaj Ameliyatı, Rahim Ağzı Yetmezliği

Tedavisinde kullanılan serklaj ise cerrahi bir işlemle rahim ağzını çevreleyen dikiş atılarak rahim ağzının torba ağzı gibi büzülüp kapatılmasıdır. Servikal yetmezlik  veya rahim ağzı yetersizliği  rahim ağzının ilerleyen bir gebeliği taşıyamayacak kadar güçsüz olması ve doğum kasılmaları başlamadan  açılmasıdır. Tedavisinde kullanılan serklaj ise cerrahi bir işlemle rahim ağzını çevreleyen dikiş atılarak rahim ağzının torba ağzı gibi büzülüp kapatılmasıdır.

Rahim Ağzı Yetersizliği (Servikal Yetmezlik) Tanısı Nasıl Konur?

Tanı çoğunlukla geriye yönelik olarak konur. Altta yatan herhangi bir neden olmaksızın gebeliğin genellikle 18-22’inci haftaları arası düşükle sonlanması ile konur. Tipik olarak su kesesi açılır, bebek ve plasenta ağrısız bir şeklide rahim dışına atılır.

Ağrı olmaması  tanı koydurucu olmakla beraber rahim ağzının iyice açıldığı durumlarda hafif ağrı olabilir. Yada ağrı eşiği yüksek kişilerde erken doğumda ağrı hissedilmeyebilir.

Bazen olayın gerçekten rahim ağzı yetmezliğine mi yoksa başka bir nedenle  doğum ağrılarının başlamasına mı bağlı olduğu zor ayırt edilir. Genelde yetmezliğe bağlı doğumlar  18-22 haftada, erken doğumlar ise 24 ‘Üncü hafta sonrasında görülür.

Rahim Ağzı Yetmezliğinin Sebepleri Nedir?

Çoğu zaman nedeni bilinmez. Rahim ağzında geçirilmiş cerrahi yada doğuma bağlı travma risk faktörüdür. Geç düşük, zor doğum, 10. hafta sonrası kürtaj travma yaratabilmektedir.

Serklaj Kimlere Yapılır? Serklaj Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?

 Acil serklaj gebeliğin 28’inci haftasından  önce ve doğum eyleminin başlamadığı durumlarda  muayenede rahim ağzında açılma saptandığında yada erken doğum öyküsü olan  gebelerde  vaginal  ultrasonografide serviks uzunluğu 2 cm yada daha kısa olarak saptanıp amnios kesesinin serviks içindeki kanala hunileşmesi tespit edildiğinde uygulanır.

Koruyucu Serklaj Nedir?

  • Daha önceki gebelikleri servikal yetmezlik nedeniyle erken doğum ile sonuçlananlar,
  • Çekilen rahim filminde servikal yetmezlik bulgusu saptananlar,
  • Rahim ağzında cerrahi yada doğuma bağlı travma öyküsü olanlar,
  • 12’inci haftada vaginal ultrasonografide  serviksin 2 cm ‘den kısa olarak bulunan gebelere uygulanır.
  • Koruyucu serklaj gebeliğin 12-14’üncü gebelik haftaları arasında uygulanır.

Serklaj Nasıl Yapılır? Serklaj Tekniği Nedir?

Genel anestezi altında ortalama 5-10 dakika süren  bir işlemdir. Rahim ağzın rahim ile birleştiği en yakın noktadan bant şeklinde özel dikiş ipliği çepeçevre geçirilerek  sıkıca bağlanır, torba gibi büzülür.

İşlemin yapıldığı gün hastanede kanama ve kasılmalar takip edilir. Hafif kanama olabilir. Kasılmaları önleyici tedaviler eklenebilir.

Normal doğum planlanıyorsa 37. gebelik haftasında dikişler alınır. Sezaryen planlanıyorsa  dikiş sezaryen sonrası alınır.

Serklaj Ne Zaman Yapılmaz?

  • Doğum ağrılarının varlığında,
  • Rahim içinde aktif kanama varlığında,
  • Amnios kesesi yada rahim içinde iltihap olması,
  • Su kesesinin  açılmış olması,
  • Yaşamla bağdaşmayan anomali saptanması  veya bebeğin canlı olmaması durumunda serklaj yapılmaz.

Eğer önceden serklaj yapılmış ise yukarıdaki durumlardan biri ortaya çıkar ise serklaj iplikleri alınır ve doğum seyrine bırakılır. Gerekirse doğum hızlandırılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz