Sâmiha Ayverdi Kimdir?

samiha ayverdi
Samiha Ayverdi

25 Kasım 1905 yılında doğan yazar, 22 Mart 1993’te vefat ettiğinde Zeytinburnu’ndaki Merkez Efendi Camii bahçesine defnedilmiştir.  Yazar, Süleymaniye Kız Numune Mektebinde eğitim gördükten sonra, özel dersler alarak eğitimine devam etti. Çok iyi derece Fransızca öğrendi. Aynı zamanda felsefe, tasavvuf ve tarih alanlarında kendisini yetiştirdi.

Sâmiha Ayverdi sadece bir yazar ve mutasavvıf değildi. O aynı zamanda çok sosyal bir insandı. Bu özelliği sayesinde de yazar Kubbealtı Cemiyeti ve Vakfının kurucu üyeleri arasında bulundu. Ayrıca İstanbul Fetih Cemiyeti, İstanbul ve Yahya Kemal Enstitülerinde çok aktif bir üye olarak rol almıştır. Aynı zamanda 1966’da Türk Ev Kadınları Derneği’nin (Türk Kadınları Kültür Derneği) kuruluşuna ön ayak olmuştur.

“Sâmiha Ayverdi” Edebiyatımızdaki Yeri

Sâmiha Ayverdi çok yönlü bir kişiliğe sahip olan birisidir. O hem bir mütefekkir hem de mutasavvıf bir yazardır. Roman, hikâye, hatırat, makale ve inceleme türünde yapıtlar veren yazar, Rifailik tarikatına mensuptu. Düşünün ki bir insan hem yazar, hem mütefekkir hem bir tarikata sıkı sıkıya mensup hem de çeşitli vakıf ve dernekler kurumunun bazılarının aktif bir üyesi olan sosyal bir insan.

Yazar yapıtlarında tarihimizi yoğun bir şekilde işlemiştir. Yazmış olduğu inceleme yazıları ve romanları İstanbul üzerine yazılmıştır. Tasavvufa ve tarihe dair düşüncelerine özellikle romanlarında yer vermiştir. Eserleri yoluyla şeyhi Kenan Rifai’yi okuyucularına tanıtmaya çalışmıştır.” Batmayan Gün” adlı romanı geçmişi arayışın bir ürünüyken, İnsan ve Şeytan isimli romanı ise adeta insana “Ne oldum, değil ne olacağım diyeceksin?” sözünü açıklayan bir romandır. İnsan ve Şeytan isimli romanı insanların nasıl şeytanlaşabileceklerine ve bu şeytanın oyunlarına, masum insanların dahi kanabileceklerini anlatan bir eserdir.  Yazarın geçmiş tarihimize duyduğu özlemi en güzel şekilde dile getiren kitabı ise “İbrahim Efendi Konağı”‘dır.

“Sâmiha Ayverdi” Eserleri

Yazarın birçok türde verdiği eserlerinden bazıları şunlardır.

Aşk Bu İmiş, Batmayan Gün, Mabette Bir Gece, Ateş Ağacı, Yaşayan Ölü, Son Menzil, Yolcu Nereye, Gidiyorsun, Yusufçuk, Mesih Paşa İmamı, Kenan Rifai ve Yirminci Asrın Işığında Müslümanlık, İstanbul Geceleri, Edebî ve Manevi Dünyası İçinde Fâtih, İbrahim Efendi Konağı, Boğaziçi’nde Tarih, Misyonerlik Karşısında Türkiye, Türk-Rus Münasebetleri ve Muharebeleri, Bir Dünyadan Bir Dünyaya,Türk Tarihinde Osmanlı Asırları, Millî Kültür Meseleleri ve Maarif Davamız, Âbide Şahsiyetler, İnsan ve Şeytan

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz