Saça İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Bitkilerin saça gerçekten iyi gelip gelmediğini anlamının en kısa yolu, herhangi bir marketteki şampuan rafına bakmak olacaktır. Kına, yasemin, papatya, aloe vera ya da ısırgan otu gibi pek çok bitki özlü şampuana, büyükten küçüğe her markanın ürünleri arasında rastlayabilirsiniz. Kuru, yıpranmış, dökülen, uzamayan, kepekli ya da matlaşmış saçlar için bitkilerden yararlanarak saçlarınıza bakım yapabilir ve saçlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Isırgan Otu

Isırgan otu tohumundan çiçeklerine kadar her parçası yararlı bir bitkidir. Doğadaki yabani bitkiler arasında bu kadar çok besin maddesini bir arada bulundurana az rastlanır. Demir, magnezyum ve kalsiyum mineralleri bakımından zengin olan ısırgan otu aynı zamanda A, C, D ve K vitaminlerini de içerir. Genellikle idrar söktürücü, kan temizleyici veya iltihap giderici olarak kullanılan ısırgan otununun saçlar için tavsiye edilmesinin nedeni ise içerdiği silisyum dioksittir.

Isırgan otu saçın doğal yağını kurutmadan saçları besler, güçlendirir ve saç dökülmesini azaltır. Ayrıca kepeğe karşı da önerilir. Çoğu herbalist ısırgan otunu saç beyazlamasını durdurmak için de tavsiye eder ama bu konuda kesin kanıtlar yoktur. Piyasada ısırgan otu özlü şampuanlar satılmaktadır ancak evde kendi hazırlayacağınız ısırgan otu karışımı ile de saçlarınıza bakım yapabilirsiniz.

Isırgan otunun kurutulmuş yapraklarından beş avuç kadarını beş litre suya atın. Bu su kısık ateşte kaynama noktasına gelince altını kapatın ve sonra bir beş dakika kadar demlenmesini bekleyin. Ardından suyu süzün. Banyodan çıkmadan önce saçınızı son olarak bu karışımla durulayabilirsiniz.

Çörek Otu Yağı

Ülkemizde pek çok bölgede yetişen çörek otunun sağlığa yararlarını saymaya kalktığımızda bunun oldukça uzun bir liste olacağını söyleyebiliriz. Mucizevi bitkiler arasında sayılan çörek otu Beta karoten, A, B1, B2, B6, E, C vitaminleri gibi saç için oldukça önemli bileşikleri içerir. İşte bu nedenle çörek otu yağının saç köklerini canlandırması, güçlendirmesi ve saçı beslemesi yalnızca bir söylentiden ibaret değildir. Çörek otu yağı ile saç diplerine masaj yapabilir ya da çörek otunu yemeklere katarak beslenme yoluyla faydalarından

Nane Yağı

Nane yapraklarından elde edilen nane yağının pek çok faydası vardır. Saç köklerini güçlendirmek de bu faydalardan biridir. Nane, daha çok nefesimizde hissettiğimiz ferahlatıcı etkisiyle, saç derisini ve saç köklerini rahatlatarak saçın gürleşmesine yardımcı olur. Nane yağı saça uygulanırken tek başına kullanılmamalı badem yağı ya da zeytinyağı gibi taşıyıcı yağlardan biriyle veya şampuanla inceltilerek saç derisine uygulanmalıdır. Hoş kokusu, saça verdiği parlaklık ve kepek önleyici özelliği, nanenin saçlarımıza diğer katkılarıdır.

yararlanabilirsiniz.

Zeytinyağı

Zeytin yağı ile saça bakım yapmak saç için gerekli yağ asitlerini sağladığı ve saçı nemlendirdiği için, saçlarınızın daha yumuşak ve parlak bir görünüm almasına yardımcı olabilir. Zeytinyağı doğal ve yıpratıcı olmayan bir yağ olması açısından kuru saç için çare arayan herkes tarafından kullanılabilir.

Bir fincan zeytinyağını, dilerseniz biberiye ya da lavanta gibi kokulu bitkilerle karıştırdıktan sonra, ıslak ya da kuru saçınıza ve özellikle de saç uçlarına uygulayın. Zeytinyağını saça uyguladıktan sonra saçınızı plastik bir bone ile sarın. Bone üstünden saçınıza fön tutarak ya da nemli, sıcak bir havlu koyarak bir süre saçın bu şekilde zeytinyağını emmesini bekleyin. Zeytinyağını saçınızda 15 dakika ile 1 saat arasında bir süre beklettikten sonra saçınızı her zamanki gibi şampuanlayıp durulayabilirsiniz.

Aloe Vera

Saç için pek çok yerde tavsiye edildiğini duyabileceğiniz aloe vera jeli, aloe vera bitkisinin yapraklarından elde edilir. Bir aloe vera yaprağını kırdığınız zaman, içinden çıkan jelimsi sıvının sağlığa pek çok faydası vardır. Bu jel özellikle cildi iyileştirmek, ciltteki yanıkları ve yaraları geçirmek için kullanılır. Bitkinin bu yenileyici ve iyileştirici özelliği saçlar üzerinde de etkisini gösterir.

Yağlı saçlar görüntü açısından kötü olduğu kadar, kepek sorununa da yol açarak iyice dert olur. Aloe veralı şampuan kullanmak ya da şampuanınıza aloe vera jeli eklemek saçlarınızdaki yağ oranını dengeleyebilir. Stres, beslenme biçimi ya da aşırı yağ üretimi saçlarınızın kepeklenmesine neden olabilir. Aloe vera ise pH değerlerinin dengelenmesine yardımcı olur, gözenekleri temizler ve saçın sağlıklı şekilde uzamasına yardımcı olur.

Bütün bunları içerdiği güçlü mineraller ve vitaminler sayesinde başarır. Aloe verada A, B1, B2, B6, B12, C ve E vitamini gibi saç için oldukça yararlı vitaminler vardır. Saç derisini güçlendiren ve saç köklerinde kan akışını hızlandıran bileşenleri sayesinde, aloe vera saç dökülmesini azaltır ve saçları iyileştirir.

Papatya Yağı

Papatya yağı pek çok yönden sağlığa faydalıdır. En bilinen etkilerinin başında sakinleştirici olması gelir. Tatlı aromasıyla papatya yağı bizi rahatlatır ve huzur verir. Ayrıca yağdaki bileşenler bakteri, virüs ve mantarların büyümesini önler, şişlikleri azaltır. Egzama benzeri cilt sorunları için sıklıkla önerilir. Cilt sorununuz olmasa da cildi besleyen ve güzelleştiren bir yağdır. Konu saç olduğunda ise papatya pek çok şampuan ve saç bakım ürününün başlıca bileşenlerinden biridir. Saçlar için bu bitkinin kullanılmasının önemli nedenlerinden biri de, papatyanın gün içerisinde saçları, yıpratıcı çevresel faktörlerden koruyabilmesidir.

Özellikle yağlı saçlardan ve dolayısıyla kepekten şikayetçi olanlar, papatya yağı ile bu durumu çözebilirler. Papatya saçı canlandırır ve kökleri güçlendirir. Böylece hem saçlar daha sağlıklı görünür hem de dökülme sorunu azalır. Papatyanın bir diğer kullanım alanı da saç rengini açmaktır. Bunun için genellikle papatya suyu kullanılır. Elbette kuaförde kullanılan kimyasal ürünler kadar çabuk ve etkili bir sonuç elde etmesi zordur ama yine de saçı yıpratmadan rengiyle biraz oynamak için ideal bir bitkidir. Açık renk saçlarda, papatyanın verdiği ışıltı daha çabuk fark edilir.

Hint Yağı

Saça iyi gelen bitkisel yağlar arasında, yoğun ve yapış yapış yapısı nedeniyle Hint yağından hevesle söz edilmez. Ancak ne kadar etkili olduğu düşünüldüğünde zahmete değer bitkisel çözümlerden biridir. Kaşları, kirpikleri ve saçları kalınlaştırmak için Hint yağı en faydalı yağlardan biridir. Sonuç almak için birkaç hafta uygulamanız ve sabretmeniz gerektiğini unutmayın.

Hint yağı içerdiği kimyasallar sayesinde, saçlarınızın uzamasını engelleyen bakteri ve mantarı uzak tutar. Aynı zamanda Omega-9 yağ asitleri bakımından zengin içeriği ile saç köklerini besler ve saçı iyileştirir. Saç köklerine kolayca işleyebilen bir yağdır.

Saçınıza parlaklık katmak istediğinizde bir iki damla Hint yağı ile saç uçlarını ovalamanız yeterli olabilir. Bu şekilde saç ucundaki kırıklar da onarılabilir. Saça daha yoğun bir masaj ve bakım yapacağınız zaman ise, Hint yağını taşıyıcı bir yağ ile, örneğin Hindistan cevizi yağı ile inceltmeniz önerilir.

Biberiye

Güçlü kokusuyla mutfaklarımızda sıkça yer verdiğimiz biberiye yaprakları sindirime yardımcıdır ve karnasol gibi antioksidan bileşenler içerir. Aynı zamanda saçınızın daha iyi görünmesini sağlayacak, saçı güçlendiren ve egzama gibi kafa derisindeki sorunlara iyi gelen bir bitkidir. Bugün piyasadaki pek çok saç bakım ürününde biberiye yaprakları, biberiye yağı veya ekstraktı karşınıza çıkabilir. Biberiyenin hoş kokusu pek çok banyo ürününü güzelleştirir ancak yatmadan önce bu tip ürünleri kullanmamakta fayda var çünkü canlandırıcı ve enerji verici etkisi yüzünden biberiye uykunuzu kaçırabilir.

Biberiye yağ oluşumunu dengeler ve orta dereceli kepek sorununa iyi gelir. Saç derisini nemlendirirken, saç köklerini güçlendirerek daha gür ve parlak saçlara sahip olmanıza yardımcı olur. Biberiyenin saç dökülmesini önlediğine dair çeşitli araştırmalar yapılmış olsa da, olumlu ve kesin sonuçlar alındığı söylenemez. Biberiye sağlıksız saçları güçlendirerek daha az dökülmelerini sağlayabilir belki ama kelliğe varan dökülmelere çare olabileceğine dair hiçbir kanıt yoktur.

3-4 damla biberiye yağını bir yemek kaşığı zeytin yağı ya da badem yağı ile karıştırıp, bu karışımı masaj yaparak saç ve saç derinize uygulayabilirsiniz. Bir saat kadar yağı saçınızda beklettikten sonra saçınızı her zamanki gibi şampuanlayıp yıkayabilirsiniz.

Önlemler ve Uyarılar: Bitki yağlarından veya bitkisel karışımlardan faydalanmak isteyenler, ilk olarak bu bitkilerin ya da yağların kullanım şekli ile ilgili bilgi edinmelidir. Saç derisini tahriş etmemek ya da alerjik reaksiyonlar yaşamamak adına bu nokta önemlidir. Yanlış uygulamalar saç dökülmesini arttırabilir.

Her bitki yağı doğrudan cilde temas ettirilmemelidir. Esansiyel yağların taşıyıcı yağlarla karıştırılması gerekir. Gözle görülür sonuçlar için bakım kürleri bir süre düzenli olarak yapılmalıdır. Tek seferlik kürlerle saçlarınızda bir fark hissetmeniz zor olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz