
Kalsiyum ve fosfor gibi kemiklerin gelişiminde çok önemli rol oynayan minerallerin kemiklerde yeterince bulunmamasına bağlı olarak ortaya çıkan hastalığa raşitizm denir. Süt çocuğu çağında başlar. En çok 6-24 aylar arasında görülmektedir. Tedavi edilmezse 2-3 yaşında kendiliğinden, kemiklerde şekil bozuklukları bırakarak geçer.
Çocukların, üşütürüm diye fazla giydirilmesi, evden dışarı çıkarılmaması ve güneşten yararlanmalarını engelleme, onlarda “D” vitamini oluşumuna engeldir. D vitamini, kemik dokusuna kalsiyum çökmesini sağlar. Çocuğun kanında kalsiyum yeterli bile olsa, “D” vitamini yetersizse, kalsiyum bağırsaklardan emilmez, dışarı atılır.
İnsanın derisinde bulunan puro vitamin güneş ışınlarının deriye değmesi ile D vitamini haline dönüşür. Eğer güneş ışınları doğrudan deriye değmiyorsa “D” vitamini yapılmaz.
Belirtileri;
Her yaşta farklı belirtileri vardır. Bebeklerde görülen D vitamini eksikliğine bağlı raşitizmde kandaki kalsiyum ve fosfor miktarları normal bulunması gereken miktardan daha azdır. Sebebi bir çok faktöre bağlı olabilir.
Genel durum: Sebepsiz ağlama, huzursuzluk, halsizlik vardır.
Baş: 18 aylık (1,5 yaş)tan sonra fontonel hala kapanmamıştır. Bebeğin başının arka kısmı çok terler. Kafa kemikleri yeterince sertleşmemiştir.
Göğüs: Kemik, kıkırdak birleşme yerlerinde tesbih dizisi görülür. Göğüs, ya içe çökük (kunduracı göğsü) ya da öne doğru çıkıktır (güvercingöğsü).
Bacaklar:
“O” bacak: Yürümeye başlayan çocuklarda bazen ayaklar içe dönük, dizler açıktır. “O” görünümündedir. Tedavi edilmezse böyle kalır.
“X” bacak: Dizden aşağı kısımlar dışa dönük, dizler birleşiktir.
Karın: Kurbağa karnı denen ve karın kaslarının gevşemesinden meydana gelen bir belirtidir.
Diş: Diş daha geç yaşlarda çıkar. Yalnız bu geç diş çıkmasının sebebi sadece D vitamini eksikliği değildir. Bu yüzden her dişi geç çıkana D vitamini verilmemelidir.
Bakım;
Kesinlikle hekim tedavisi gerekmektedir. Çocuğunuzun güneşten yeterince faydalanmasını sağlayın. Çocuğunuzun kalsiyum ve D vitaminince zengin gıdalarla beslenmesine özen gösterin. Tereyağı (çiğ olarak), süt, peynir, yoğurt, balık yağı, ıspanak, tarhana, mercimek, portakal, C vitaminince zengin gıdalar (yeşilbiber, portakal, domates, havuç, maydanoz, ıspanak, sakatatlar, pastörize süt) ile beslenmesini sağlayın. Hekimin uygulayacağı ilaç tedavisine özen gösterin.