Propolis Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

propolis

Propolis Nedir?

Propolis, yapışkan, reçinemsi bir maddedir. Bal arıları değişik bitkilerden toplayarak kovanlarına getirirler. Arılar kovanı dış etkenlerden, mikroorganizmalardan ve diğer zararlılardan korumak için üzerini propolisle kaplarlar. Arılar tarafından değişik bitki tomurcuklarından yaprak ve gövdelerinden toplanıp biriktirilen reçinemsi bir madde olan Propolis genellikle kayın, karaağaç ve kozalaklı ağaçlardan toplanır.

Propolis biriktirme açısından arı türleri arasında farklılık vardır. Bazı türler diğerlerine göre daha fazla propolis biriktiriken bazıları örneğin tropik bölgelerde bulunan arılar hiç propolis biriktirmezler. Arılar propolisi, kovanın iç duvarlarını düzgün hâle getirmek, peteklerin ağızlarını kapatmada ve başka canlıların içeriye girmesine engel olmak amacıyla kullanılır. Girdikten sonra ölen canlıları propolisle mumyalayarak kovanlarını koruma altına alırlar. Propolis kovandaki larvalara, mantar ve bakterilere karşı antibiyotik etki gösterir.

Propolisin toplandığı bitkilerin tür ve çeşitlerine göre içeriğindeki bileşikler farklılık arzeder. Propolisin etkileri arıların bitkilerden topladığı antioksidan etkili bileşenlerine bağlıdır. Kovanda oluşan hasarların ve çatlakların onarımı için ve kovanlarını korumak amacıyla kullanılan propolisin rengi sarımsı yeşilden koyu kahverengiye dek değişir.

Arıcılar kovandaki balı aldıktan sonra propolisi kovandan kazıyarak toplarlar. Sonra bazı işlemlerden geçirilmek suretiyle propolis kullanıma hazır hale getirilir. İçeriğinin önemli bir bölümünü flavonoitlerin oluşturduğu propolisin bileşiminde, polifenoller, fenolik asitler ve bunların esterleri, terpenler, steroitler, B1, B2, C ve E vitaminleri, mineraller ve aminoasitler yer alır.

Propolisin Faydaları Nelerdir?

Bağışıklık sistemini destekler.

Hastalık etkenlerine yönelik vücut direncinin yükseltilmesi amacıyla kullanılabilir.

Antioksidatif etki açısından propolis diğer arı ürünleri arasında en yüksek etkiye sahiptir.

Soğuk algınlığından korunmak amaçlı alınabilir.

Akne ve uçuk için haricen kullanılır.

Propolis kullanımı bademcik iltihabı, farenjit, larenjit için etkilidir.

Ağız ve boğaz mukozası sorunları için hem oral olarak hem de gargara biçiminde kullanılır.

Dişeti hastalıklarına karşı korucuyucu özelliktedir.

Bioflavonoidler bakımından zengindir.

Propolis ile ilgili yapılan araştırmalar bu maddenin ülserler, iltihaplı hastalıklar ve yanıklar için olumlu etkileri olduğu sonucunu ortaya koymuştur.

Japon Kanser Araştırma kurulu tarafından 1991 düzenlenen toplantıda propolisin anti-kanser etkisiyle ilgili tebliğ sunulmuştur.

Amerikada yapılan bir araştırmada propolisteki caffeic asit esterlerinin bağırsaktaki kanserli hücrelerin büyümesini inhibe edici özellikte olduğu görülmüştür.

Yaraların iyileşmesinde hücre yenileyici olarak etkilidir.

Mikroptan arındırıcı, bakteri üremesini durdurucu, iltihap giderici, mantarlara karşı etkili ve kas gevşetici etkileri vardır.

Bakterilere karşı etkisi galangin, pinosembrin, kafeik asit ve ferulik asit içeriğinden, virüslere karşı etkisi kafeik asit, kersetin ve luteolinden, mantarlara karşı etkisi de pinobanksin, pinosembrin, kafeik asit, benzil ester, sakuretin ve pterostilbene ‘den kaynaklanmaktadır.

Prostaglandinleri üreten enzimleri bloke edici özelliğiyle anti iltihapsal etkinliğe sahiptir.

Propolis Nasıl Kullanılır?

Saf propolis tahriş edici olduğundan dolayı kullanımdan önce seyreltilmesi lazımdır. Tavsiye edilen günlük kullanım dozu 70-100 mgdır. Propolis kapsül, tablet, toz, konsantre sıvı ve sakız gibi şekillerde satılmaktadır.

Soğuk algınlığından korunmak amacıyla propolisli şuruplar da bulunmaktadır. Boğaz enfeksiyonlarında gargara ve pastil şeklinde kullanılmaktadır. Propolis krem: Yaralar için dıştan kullanılan propolis merhemleri vardır.

Diş çürüklerini önlemek amacıyla diş macunlarına eklenmektedir. Astım sorunu olanlar alerji testi yaptırmadan kullanmamaları gerekir. 2 yaşın altındaki çocuklarda arı ürünleri kullanılmamalıdır.

Arı ürünlerine alerjisi olanlar doktora danışmadan kullanmamalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz