Oktay Rıfat Horozcu Kimdir?

oktay rıfat
Oktay Rıfat Horozcu

10 Haziran 1914’te Trabzon’da doğan yazar, 18 Nisan 1988’de İstanbul’da yaşamını yitirdi. 1936 yılında Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra Maliye Bakanlığı’nca Paris’te Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde 3 yıl öğrenim gördü.

Daha sonra İkinci Dünya Savaşı patlak verince 1940’ta eğitimini tamamlayamadan yurda döndü. Yurda döndükten sonra önce Maliye Bakanlığı’nda, ardından Matbuat Umum Müdürlüğü’nde çalıştı.

Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerimizde serbest avukatlık yaptı. 1973 yılında ise Devlet Demir Yolları’ndan emekli oldu.

“Oktay Rıfat” Edebiyatımızdaki Yeri

Yazarın ilk şiiri, 1936 yılında edebiyatımızın köklü bir dergisi olan Varlık’ta yayımlandı. Garip adı verilen şiir akımının doğmasında Orhan Veli Kanık ve Melih Cevdet Anday ile birlikte rol aldı. Şair, ilk şiirlerinde kentte yaşayan insanımızın günlük hayatlarını konu edindi. Onun şiirlerinin etkileyici bir gücü vardı. Şiirlerinin dili yalın olup 4-5 dizeden oluşmaktaydı.

Yazar 1944’ten sonra farklı dergilerde şiirlerini yayımlamaya devam etti. Oktay Rifat Garip Akımı çizgisinde eserler verirken gelenekten de tam anlamıyla kopmayarak o alanda da eserler verdi. Bu dönemde yazdığı eserlerinde yarım ve tam uyakları kullandığı gibi Halk Şiiri geleneğini de geliştirmeye çalıştı.

Şairin şiir dönemlerini üçe ayırdığımızda üçüncü döneminde toplumsal sorunları işleyen şiirlerine ağırlık verdiğini görürüz. Bu şiir alanında halk söyleyişlerinden istifade ederek, alaya ve yergiye dayalı şiirler yazdı. Şairin şiirlerinde farklı olan taraf ise yer yer düzyazıya hatta senaryoya yaklaşmış olmasıdır.

 Şair, 1960’lı yıllara geldiğimizde soyutlaşan şiir örneklerine yer vermeye başladı. Hatta yoğun düşünce ve hassasiyetle geleneksel kaidelere benzeyen şekillerde ele alınmış ürünler verdi. Şair, aynı zamanda çağdaş sanatın gelişmelerini ve sorunlarını ele alan muhtelif yazılar da yazmıştır.

“Oktay Rıfat Horozcu” Eserleri

Edebiyatımızın birçok türünde eserler veren Oktay Rıfat’ın eserlerinden bazıları şunlardır.

Şiir: Yaşayıp Ölmek, Aşk ve Avarelik Üzerine Şiirler, Güzelleme, Karga İle Tilki, Aşk Merdiveni, Denize Doğru Konuşma, Dilsiz ve Çıplak, Koca Bir Yaz

Roman: Bir Kadının Penceresinden, Danaburnu, Bay Lear,

Tiyatro Oyunu: Birtakım İnsanlar, Kadınlar Arasında, Atlarla Filler ya da Dirlik Düzenlik, Çil Horoz, Yağmur Sıkıntısı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz