Öfke Kontrol Edilebilir Mi? Öfkemizi Nasıl Kontrol Ederiz?

Öfkelenmek insanın doğasında olan bir özelliktir. En sakin bir insan bile yeri gelir öfkelenir. Ancak önemli olan öfkenin kontrol edilebilmesidir. İnsan ilişkilerine zarar veren öfkelenmek değildir. Zarar veren öfke anında yapılan hareketler ve söylenen sözlerdir. İnsanın başını derde sokan da öfkeyi takip eden davranışlardır. Öfke kontrol edilebildiği ölçüde aslında güçlü olduğunuzun göstergesidir.

Peki Öfke Kontrol Edilebilir Mi?

Öncelikle öfkeyi fark etmek gerekir. Öfkeyi fark etmenin yolları şunlardır: Vücudunuzu gözlemleyin. Eller yumruk olmuş mu? Kaşlar çatılmış mı? Vücut gergin mi? Bu durumda öfkeniz patlamak üzeredir. Düşünce yapınızı gözlemleyin. Ben gösteririm ona! Ona dayanamıyorum! Bu haksızlık ama! Bu düşünceler kafanızda yarışıyorsa öfkelisiniz demektir.

Tetikleyen Düşüncelere Aldanmayın

Uzağınızda oturan iki kişi sizin yönünüze bakıyor ve gülüyorlarsa, onların sizinle alay ettikleri duyduğuna kapılabilirsiniz. Bu düşünce tetikleyici düşüncedir ve öfkeye yol açabilir. Şu gerçektir ki, öfke sonucu ortaya çıkan bütün tepkiler olumsuz sonuçlar doğurur. Duyguları kontrol etmek mümkün değil belki ama davranışlar kontrol edilebilir.

Bu nedenle öfke fark edildiyse artık onu kontrol altına almak gerekir. Bu nedenle durumu daha kötü yapacak davranışlar yerine, durumu düzeltecek daha sağlıklı davranışlar sergilenmelidir.

Hemen herkesin başına gelmiştir. Önemli bir şey söylemek için eşinizi arıyorsunuz, ama eşiniz telefona cevap vermiyor. Durumu daha kötü yapacak davranış, eşinize bağırmak, çağırmak ve onu suçlamaktır. Bu durumda eşiniz savunmaya geçecek ve o da öfkelenecektir. Durumu düzeltecek daha sağlıklı davranış ise eşinize, ona ulaşamadığı için endişe duyduğunuzu, bir şekilde mutlaka ulaşılabilir olması gerektiğini söylemektir.

Öfke, haklıyken haksız duruma düşmeye neden olur. Çünkü hakkınızı savunmak olumlu sonuçlar doğurur, ancak agresif olmak olumsuz sonuçlar doğurur. Özellikle öfkeli durumlarda. En basit anlatımla konuşmaya “ben” diye başlıyorsanız bu savunma davranışıdır. Ama “sen” diye başlıyorsanız bu saldırgan bir davranıştır.

“Ben” diye başlayan konuşmalarda insan kendi duygularının sorumluluğunu üstlenir. Oysa “sen” diye başlayan cümleler suçlayıcıdır. Sonuç olarak öfke doğal bir duygudur ve yaşamda yolunda gitmeyen durumlar için bir uyarıcıdır. Herkes öfkelenebilir ama bazıları daha çok öfkelenir.

Öfkenizi Kontrol Etmek İçin Öneriler;

  • Sizi en çok neyin öfkelendirdiğini bilin
  • İnanç ve değerlerinizi tanıyın
  • Sizi öfkeye yönlendiren davranışınızı, sakinken göz önüne getirin
  • Öfke anında durumun nasıl daha iyi ele alınabileceğini keşfedin
  • Bu davranışınızı değiştirmek için çaba gösterin
  • Yapıcı olmaya ve davranışlarınızda tutarlı olmaya çalışın

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz