Mutlu Bir Çocuk Nasıl Yetiştirilir?

Son yıllarda yaşanan rahatsızlıkların çoğunun psikolojik nedenli olduğu ve bununda çocukluk döneminde yaşanan olayların etkisi altında kalındığı açıklanmaktadır. Bu yazımızda çocuklarımızı yetiştirirken hangi noktalara dikkat etmemiz gerektiği konusunda faydalı bilgileri paylaşacağız.

Mutlu Çocuklar Daha Sağlıklı ve Başarılı

Gençlik dönemleri üzerinde yapılan incelemelerde özellikle iş hayatına atıldıktan sonra daha başarılı olan kişilerin çocukluk döneminde mutlu bir dönem geçirmiş olan kişiler olduğu belirlenmiştir. Mutlu, kendine güvenen bir çocuk yetiştirmek aslında sadece anne ve babasından kaynaklı olmamaktadır. Ne yazık ki günümüzde ev dışında yaşananlar gelişim sürecine çok etkili olmaktadır.

Yetiştirmeye Kendimizden Başlıyoruz.

Çocukların gelişim döneminde örnek alacakları insanlar ilk olarak anne ve babaları olmaktadır. Kendinizde oluşturacağınız tutarlı hareketler çocuklarınızda da olumlu etkiler oluşturacaktır. Paylaşıma verilen önemin sürekli olarak çocuklara yansıtılması gerekmektedir. Eski dönemlerde ihtiyaçlarımızın çoğunu komşularımızdan sağlardık.

Bunu yaparken de çocuklarımızı kullanırdık. Bu tür yaşantılar çocukların gelecekte daha paylaşımcı ve saygılı bir birey haline getireceğinden mutlu bir hayat sürme felsefesine sahip olacaktır.

Bir çocuğun babasının arkadaşına ihtiyacı olduğu durumda arabasını vermemesi gibi bir örneğin gelecekte çocuklarda paylaşımsız bir birey olmasını etkileyecek gibi örneklerin olduğunu unutmamak gerekir.

Sorumluluk ve İş Gücünü Yansıtın.

Bebeklik dönemi de dahil olmak üzere çocuklara sorumluluk ve iş yükü vermeniz bunu sürekli olarak takdir etmeniz gerekmektedir. Bebeklik dönemi dememizin sebebi çok basit bir şekilde yürüme evresini tamamlamış bir bebeğin merdivenleri çıkma görevi bir sorumluluk görevi olmaktadır. Aynı şekilde görev edindirme bilinci çocuklarda gelecek sorumlulukları için önemli olmaktadır. Örneğin her sabah ekmeği alacağını bilen bir çocuk sorumluluk sahibi olmaktadır.

İşbirliği ve Rekabetin Karıştırılmaması Gerekir

Çocuk eğitiminde rekabet odaklı yerleştirmek gelişim dönemlerinde mutsuzluk oluşturmaktadır. Rekabet yerine işbirliği odaklı yetiştirmek gelecek yıllarda daha etkili bireyler olmasına fayda sağlayacaktır. Bu konuda en etkili örnekler arasında tekli sporlar yerine takım sporlarına yönlendirebilirsiniz.

Çocuklarınıza bu dönemlerde kesinlikle kıyaslama yapılmaması gerekmektedir. Kıyaslama sadece çocukluk döneminde değil ileri yaşlarda bile sevinen bir durum olmadığını düşünürsek çocukluk döneminde uygulanacak kıyaslanmalar ciddi sorunlar oluşturmaktadır.

Saygının Önemi

Saygılı bireyler yetiştirmenin en önemli etkeni çocukların idol olarak göreceği bireylerinde birbirlerine saygılı olarak davrandığını görmesi olmaktadır. Yapılan araştırmalarda aile içinde yaşanan şiddet görüntüleri çocukların gelecekte şiddete yönelen ve saygı unsurları olmayan bireyler olduğu tespit edilmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz