Mite Nasıl Tespit Edilir? Nasıl Önlem Alınır?

mite

Düşünmesi bile insanı rahatsız ediyor. Ama ne kadar hassas olsak da evimizde onlarla beraber yaşıyor olabiliriz. Mite’lar hakkındaki gerçekleri ve onlara karşı nelere yapmanız gerektiğini aşağıdaki yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Yatak, yastık, halılar, peluşlar ve perdelerde, göremeyeceğimiz kadar küçük haşereler olan mite’lar bulunuyor. Mite’lar zaman zaman ev tozu akarı olarak da adlandırılır. Bu haşereler deri, kepek, kıl, saç parçacıkları ile beslenir ve yaşam alanlarında hızla çoğalır. Havaya karışan mite dışkılarının solunması insanlarda, özellikle ailesinde alerjik hastalık olan çocuklarda alerjik astım, alerjik nezle gibi hastalıklara neden olabilir.

Mitelara bağlı öksürük, hırıltı, nezle, hapşırma ve burun kaşınması gözlerde sulanma gibi belirtiler görülebilir. Özellikle ailesinde kurdeşen, astım, egzama gibi alerjik hastalığı olan bebek ve çocuklar, egzaması olan çocuklar ve deniz kıyısında veya nemli şehirlerde yaşayanların mite’lara karşı önlem alması faydalı olur.

Nasıl tespit edilir?

Mite alerjisinin tespitinde en önemli adım, hastalığın belirtilerini iyi tanımlamaktır. Özellikle ailesinde alerjik hastalık olan çocuklarda ve bebeklerde,

Sık öksürük, hırıltı ve nefes sıkışması gibi astım belirtileri varsa,

Peş peşe hapşırık, burun kaşıntısı, akıntısı, tıkanması ve kanaması, sinüzit, sık orta kulak iltihabı, damakta kaşıntı gibi alerjik belirtiler varsa,

Ve bu belirtiler yıl boyu görülüyor veya evde temizlik yapıldığında artıyorsa, mite alerjisinden şüphelenmek gerekir. Bu gibi belirtilerin sık görüldüğü kişiler, tıbbi teşhis için alerji testi yaptırmalı ve bu testin içinde mutlaka mite alerjenleri bulunmalıdır. Uygulama sonunda, cildin verdiği reaksiyon, test sonucunu belirler. Bu sonuca göre, çocukların mite’lara karşı alerjik olup olmadığı çocuk alerji doktoru tarafından, 18 yaşından büyüklerde ise alerji uzmanlarınca anlaşılabilir. Mite alerjisi belirtileri olan çocuklarda bu testin, genellikle 1 yaşından sonra yapılması tavsiye edilmektedir.

Nasıl önlem alınır?

Mite’lara karşı alınan önlemler, rutin ev temizliklerinin parçası haline getirilmelidir. Bu önlemleri şöyle sıralayabiliriz:

Evinizi her gün iyice havalandırın.

Toz tutan eşyaları azaltın, mümkünse kaldırın. Kitaplar için kapaklı kütüphane kullanın.

Mobilyalarda, kumaş yerine deri veya suni deri kaplama tercih edin.

Yatak, yorgan ve yastıklarınızda pamuklu, yünlü, kuştüyü kullanmayın.

Çarşaf, yastık kılıfı ve nevresimlerinizi haftada bir değiştirin. Bu ürünleri 60 derece veya daha sıcak suyla yıkayın, mutlaka ütüleyin. Perdelerinizi, kilimlerinizi, giysilerinizi iki haftada bir, 60 derece veya üzerindeki bir sıcaklıkta yıkayın.

Halılarınızı güçlü bir elektrik süpürgesiyle en az haftada bir temizleyin. Ev içi nemi kontrol altına alın, evinizde buhar makineleri ve nemlendirici kullanmayın. Evde, soba üstüne su veya peteklerin üstüne ıslak bez koymayın çünkü mite’lar yüzde 55’in üstündeki nemli ortamlarda yaşar.

Çocuğunuzun tüylü veya kumaş oyuncakları varsa kaldırın. Kaldıramıyorsanız, haftada bir kez 60 derecede yıkayın veya haftada bir kez 24 saat boyunca buzdolabının buzluğunda bekletin, çıkarttığınızda suyla yıkayın.

Yeni geliştirilen, nanokapsül teknolojisi ile üretilen su bazlı sprey, mite’ları öldürür, dışkılarının havaya karışmasını engeller ve 3 ay boyunca etkilidir. Bu nedenle yatak, koltuk, halı ve perdelerinizi 3 ayda bir bu ürünle temizleyerek mite’lara karşı önle m alabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz