Mide Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mide, karın bölgesinin sol üst kısmında kaburgaların altında bulunmaktadır.  Çeşitli nedenlerden ötürü midenin mukoza zarında tümörler oluşabilmektedir. Bu tümörlerden kötü huylu olanları mide kanserine yol açmaktadır. Hızlı yayılan bir kanser türüdür. Genellikle ülser olarak başlayan bu hastalık kan yoluyla akciğer karaciğer gibi diğer organlara da bulaşmaktadır.  Mide kanseri 4. Kanser türüdür. Genellikle 50-60 yaşlarında görülmektedir.  Ülkemizde yaklaşık olarak senede 20.000 kişi mide kanserine yakalanmaktadır.  Kadınlara göre erkeklerde ve yaşlılarda daha fazla görülmektedir. Sıklıkla görüldüğü yerler Japonya, Şili, Malezya ve İzlandadır.

Mide Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Mide kanserinin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ancak mide kanserinin oluşumunda tükettiğimiz besinlerin rolü çok büyüktür. Aşırı tüketilen tuzlu yiyecekler, sebze ve meyveye gereken önemin verilmemesi, alkol ve sigara kullanımı ile mide kanserine yakalanma riski 6 kat fazla olmaktadır. Eğer ailede mide kanseri olan bireyler varsa genetik olarak diğer kişilerde de kanser riski daha fazladır.

Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Erken mide kanserinde belirti çok az olmaktadır. Risk olan kişiler endoskopik incelemeyle teşhis edilebilir.

Erken Belirtiler;

  • mide bölgesinin ağrıması ve ekşimesi hissi
  • iştahsızlık ve aynı zamanda kilo kaybı
  • yemeklerden sonra şişkinlik ve rahatsızlık hissi
  • kusma, bulantı

Geç Belirtiler;

  • karın üst veya orta kısmında rahatsızlık
  • kanlı, siyah veya kokulu dışkı
  • midede şişkinlik
  • halsizlik, yorgunluk

Mide Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kanser teşhisinin konulması ardından kanserin kaçıncı evrede olduğu belirlenmektedir. Ve buna göre tedavi yöntemi seçilmektedir.

Mide Kanserinin Ana Tedavi Yöntemleri

1.Cerrahi müdahale
2.Cerrahi müdahale yapılamayan palyatif tedavi
3.Kemoterapi yöntemi
4.Hedefe yönelik tedavi
5.Radyoterapi

1.Cerrahi Müdahale

Mide kanserinde 3 ana cerrahi müdahale yöntemi bulunmaktadır.  Şüpheli yerden parça alma( endoskopik ), kısmi mide alınması ( subtotal gastrektomi) ve midenin tamamının alınması ( total gastrektomi) şeklindedir. Parça alma ( endoskopik) işleminde, midede şüpheli görülen yerden parça alınır ve incelenir.

Kısmi mide alınması (subtotal gastrektomi) işleminde, mide kısmi olarak alındığında kişinin yemek yemesi kolaylaşır genellikle sorun bağırsaklara yakın olduğu zaman bu yöntem uygulanır. Midenin tamamının alınması (total gastrektomi) işleminde ise, kanser midenin dışına yayılmıştır. Genellikle midenin tamamı alınır. Kişi daha az yemek yiyebileceği için sık sık yemelidir.

2. Cerrahi Müdahale Yapılamayan Palyatif Tedavi

Palyatif tedavinin amacı kanseri kontrol altına almak ve belirtilerini hafifletmektir.
Subtotal gastrektomi:  kanamalar, ağrılar ve midedeki tıkanıklıkları tedavi etmektedir.
Gastrik bypass: besinlerin mideden çıkmasını önleyecek kadar büyüyen tümörlerin tedavisinde kullanılmaktadır. Jejunum adı verilen ince bağırsağın ucu midenin üst tarafına bağlanarak yeni yol yapılır.

Endoskopik tümör ablasyonu: mide tıkanıklığında boğazdan mideye salınan tüp ve lazer ışınlarıyla birlikte tümörü parçalamak için kullanılmaktadır. Oluşan kanamalar tedavi edilir.

Stend takılması:  tümörün oluşturduğu tıkanıklığı gidermek için endoskopik yöntemle midede açılan yere stent( delikli metal tüp) takılmasıdır. Beslenme tüpü takılması: bazı hastalar yeme içme zorluğu çektiği için yeterli beslenemezler. Küçük bir ameliyatla karın bölgesinden ince bağırsağa doğru bir tüp takılır. Sıvı besinler bu tüpten verilerek hastanın beslenmesini sağlarlar.

3. Kemoterapi

Kemoterapi kanser hücrelerini ilaç ile öldürmek amacıyla kullanılmaktadır. İlaçlar damardan veya ağızdan alınır. Kan dolaşımına karışan ilaç bütün vücudu gezer. İlaç ne kadar uzağa giderse o kadar fayda sağlar. Kemoterapinin bir diğer amacı da kanserin tekrarlamasını önlemektir. Kemoterapi cerrahi  müdahale sonrasında radyasyon ile birlikte verilmektedir. Duruma göre bir ilaç veya buna bağlı olan bir dizi ilaç kullanılmaktadır. Belirli dönemlerde tedaviye vücudun dinlenmesi için ara verilir. Yan etkileri olarak bulantı, kusma, ishal, saç dökülmesi, sinir zedelenmesi ve kalpte sorunlara yol açar.

4. Hedefe Yönelik Tedavi

Amacı hızlı çoğalan kanser hücrelerini engellemektir. İlaçlar ve kemoterapi ilaçları fayda sağlamadığında devreye girer. Yan etkileri kemoterapi ilaçlarının yan etkilerinden daha azdır. Trastuzumab(Herceptin) adındaki ilaç bazı mide kanseri hastalarına fayda sağlar. İleri derecede hastaların ömrünü uzatmak için genellikle kemoterapi ilaçları ile birlikte verilir. Yan etkileri hafiftir. Ateş, halsizlik, bulantı, kusma, öksürük, ishal.

5. Radyasyon

X ray ışınları gibi yüksek enerji ışınlarıdır.  Tümörü veya kanser hücrelerini öldürmek amacıyla kullanılır. Kemoterapi ile verilen radyasyon  tümörü küçültür, hastalığın tekrarlama süresini uzatır, küçük kanser hücrelerini yok eder. Ağrı ve kanamaları hafifletir. Haftada 5 gün olarak uygulanır. İşlem ağrısızdır ve bir kaç dakikada işlem sona erer. Yan etkileri; bulantı, kusma, halsizlik, kan sayımında düşüklük, ishal.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz