Mehmet Rauf Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Mehmet Rauf
Mehmet Rauf

12 Ağustos 1875’te İstanbul’da doğan yazar, 23 Aralık 1931’de yine İstanbul’da yaşamını yitirdi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul Balat’taki Mahalle Mektebi ve Soğuk Çeşme Askeri Rüştiyesi’nde tamamladı.

Bahriye Mektebi’nde eğitim aldıktan sonra Deniz Subayı olarak göreve başladı. 1894’te staj için Girit’e 1895’te ise Almanya’ya gönderildi.  Mehmet Rauf, tam olarak üç kez evlilik yapmıştır. Bahriye’de çok fazla görev yapmadan buradan ayrılarak bir ara ticarete heveslenmiş olsa da kendisini edebiyata adadı.  Bu büyük yazar, maalesef ömrünün son demlerini yoksulluk içerisinde geçirmiştir.

“Mehmet Rauf” Edebiyatımızdaki Yeri

Mehmet Rauf’un edebi kişiliğinin gelişmesinde onun döneminde yaşayan Halit Ziya’nın etkisi olmuştur. Ancak onun üzerinde etkili olan tek kişi Halit Ziya değildir.  O aynı zamanda Fransa’da psikoloji roman alanında öncü bir isim olan Paul bourgeet’den de etkilenmiştir. Zaten Mehmet Rauf, meşhur “Eylül” romanını bu yazarın etkisi ile yazmıştır.

Mehmet Rauf’un işlediği konulara baktığımızda karşımıza iki adet başlık çıkar. Bu başlıklardan birisi ferdin iç dünyasını işlediği konular, ikincisi ise Servet-i Fünun hareketin genel karakterine uygun olan romantik duygu ve hayalleri işlediği konulardır.

Mehmet Rauf, zaman zaman psikolojik konuları işlerken batılılaşan sosyal hayata da değinmiştir; ancak bunlar sadece basit çevre tasvirleri ile sınırları kalmıştır. Mehmet Rauf, bir eseri kaleme almaya başladığında tüm gücüyle kahramanın iç dünyasına, onun ruhunun derinliklerine inmeye çalışır. Yazar, kahramanın ruh derinliklerine inerken psikolojik tahliller yapmaya başlar.

Zaten Mehmet Rauf’un edebiyatımızdaki önemi de buradan gelir. Çünkü yazar Türk Edebiyatı’nın ilk psikolojik romanı olarak kabul edilen “Eylül” isimli romanı yazmıştır. Ayrıca yazarın eserlerinde kendi hayatından kesitler de mevcuttur. Eserlerindeki kahramanları kendi duygu ve düşüncelerini ifade etmekte bir aracı olarak kullanmıştır.

“Mehmet Rauf” Eserleri

Roman: Eylül,( Bu romanda Süreyya ve onun karısı Suat ve akrabaları olan Necip Bey ile aralarında geçen duygusal  olaylar anlatılmaktadır. Kitap edebiyatımızın ilk psikolojik romanıdır.)Ferda-yı Garam, Genç Kız Kalbi, Karanfil ve Yasemin, Define, Böğürtlen, Halas, Kan Damlası, Son Yıldız

Öykü: Kadın İsterse, Âşıkane, Bir Aşkın Tarihi, Son Emel, İhtizar, Pervaneler Gibi

Mensur Şiir: Siyah İnciler

Tiyatro: Sansar, Pençe, Cidal

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz