Kuruyemişlerin Faydaları Nelerdir?

Cevizin Yararları Nelerdir?

Ceviz içermiş olduğu A, E, K vitaminleri ve bazı B grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum fosfor, magnezyum gibi mineraller açısından oldukça zengin, çok besleyici bir yağlı tohumudur. İsminden de anlaşıldığı gibi yağlı tohum yani bunlar çok yağlı besinlerdir. %64 oranında yağ içermesi bunun enerjisinin yaklaşık 600 kalori civarında olmasını sağlamaktadır. O yüzden ceviz beyin ve kalp damar sağlığı için çok faydalı olsa da aşırıya kaçmamak koşuluyla geçerlidir.

Doktorlar genelde günde 2-3 bütün ceviz önermektedirler. Fakat faydalı diyerekten 2-3 kase ceviz yersek bu durumda bizim sağlam bir şekilde kilo almamıza zemin hazırlar. Kiloya bağlı olarak da faydadan çok zarar verebilir. Ceviz aynı zamanda lif içeriği açısından da zengin bir besindir. Kan şekerini çok çabuk yükseltmeyen, yavaş bir kan şekeri salınımına yardımcı olduğu için şeker hastaları açısından da faydalı olabilir.

Genelde medyada duyduğumuz bazı haberlerde cevizin akşamdan soğuk suya konulması, sabahleyin de ilk olarak bu acı suyunun içilmesi ardından da cevizin yenilmesi kolestrol oranını düşürücü etkiler gösterir denilmektedir. Bu doğru bir yaklaşımdır fakat böyle bir acı suyu içmeye de hiç gerek yoktur. Biz cevizi direk olarak da yesek nihayetinde aynı besin öğelerini vücudumuza almış oluyoruz ve kolestrol düşürücü etkisi her şekilde olmaktadır. Kalorisi 651 civarında olduğu için aşırıya kaçmamak koşuluyla günde 2-3 bütün ceviz yiyebiliriz.

Bademin Yararları Nelerdir?

%54′ü yağ içeren ve yaklaşık olarak 100 gramı 600 kalori gibi çok ciddi bir kalori içeren badem aynı zamanda içermiş olduğu Omega 3, 6 ve 9 yağ asitleri sayesinde kalp damar hastalıklarından koruyucu bir etki göstermektedir. Her zaman için kavrulmamış olan çiğ olan bademler bir gömlek üstündür. Aynı zamanda badem lif içeriği de yüksek olan bir besindir. Böylelikle bizi kalp damar hastalıklarından koruyucu, kanserden koruyucu, bununla birlikte şeker, kolestrol, tansiyonu dengeleyici etkiler içermektedir.

Bu lifler aynı zamanda bağırsaklarda direk olarak vücut tarafından kullanılmadan atıldığı için bir hacim teşkil eder ve bizi kabızlıktan olası bir kalın bağırsak kanserinden koruyucu etkilerde içermektedir. Aynı zamanda iyi kalitede protein içeren besinlerden birisidir. Özellikle vejeteryanların beslenmelerinde fındık, fıstık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar genel anlamda önerilmektedir. Çünkü kişi yeterince protein almadığından veya et proteinlerini almadığında bu eksikliğini bu yağlı tohumlardaki proteinlerden karşılayabilmektedir. Bitkisel kaynaklı olmasına rağmen çok iyi birer protein kaynağı olduğunu söyleyebiliriz.

Kabak Çekirdeğinin Yararları Nelerdir?

Kabak çekirdeğinin %50′si yağlardan ibarettir. Bu yağları hemen direk olarak doymuş dediğimiz kötü yağlar gibi yorumlamamak gerekir ama en nihayetinde enerji içerikleri oldukça yüksektir. 100 gramlık kabak çekirdeği yaklaşık 610 kalori enerji içermektedir. Halkın gözünde hep şöyle bir görüş vardır; kabak çekirdeği ay çekirdeği kadar kötü değildir, bağırsakları çalıştırır hatta kilo vermeye yardımcıdır. Halbuki ay çekirdeği 560, kabak çekirdeği ise 610 kalori içermektedir.

Hem kalorisi 50 kalori fazla hem de neredeyse yarısı yağdan ibarettir. Bağırsak kurtlarını düşürücü bir etkisi vardır. Sabahları yaklaşık bir avuç dolusu kabak çekirdeği tüketmek bağırsak kurtlarını düşürmekte kişiye fayda sağlayabilir. Ama diğer yandan kabızlığı giderici, kilo vermeye yardımcı olması gibi bir etki söz konusu değildir. Kabızlığı nispeten hafifletse de çok yağlı olması sayesinde dışkılamayı biraz kolaylaştırıcı etki gösterebilir.

Leblebinin Yararları Nelerdir?

Kıyaslayacak olursak tüm kuruyemişler ve yağlı tohumlar arasında en zararsız olanı leblebidir. Leblebinin 100 gramında 300 kalori olduğunu düşünürsek nispeten diğer yemişlerin yarısı kadar enerji içermesi onun biraz daha ön planda değerlendirilebileceği göstermektedir. Bazılarının üzeri çok tuzlu veya şekerli, soyalı çeşitli kaplamalarla süslüdür. Lezzeti biraz daha fazla olsa da ama ekstradan şeker ve tuz alımını arttırıcı etkiler gösterebileceği unutulmamalıdır.

Zaten şişmanlık çağımızın en önde gelen sağlık problemlerinden bir tanesidir. Şeker kaplamalı olanlarda aşırı tüketime dikkat edilmesi gerekmektedir. Ülkemizde çok sık görülen hipertansiyona sebebiyet vermemesi için mümkünse sarı leblebilerde tuzsuz olanları tercih etmekte yarar vardır. Midenin asit düzeyini ayarlayıcı bir etkisi olduğu için doktorlar bazen zayıflama diyetlerinde de iştahı bastırmasından dolayı leblebiyi vermektedirler.

Ama her seferinde birer avuç değil de tek tek yenilmek koşuluyla. Böylelikle kişinin gerçekten açlığa olan zaafını ortadan kaldırmakta mümkündür ve midenin asit düzeyini ayarladığı için bizim kilo verme konusunda destekçimiz olabilmektedir.

Fındığın Yararları Nelerdir?

100 gramında 634 kalori ve yaklaşık olarak %45 civarında yağ içeren fındık içermiş olduğu bu yüksek yağ ve kalori sayesinde genel anlamda zayıflama diyetlerinde biraz kaçınılması gerekilen besinlerden biridir. Yasak değildir, genelde kişiyi cezbeder. Fakat bu reklamlarda bahsedilen her gün bir avuç fındık yenilmesi miktarın biraz fazla olarak düşünülmesine neden olmaktadır. Çünkü her gün yaklaşık olarak bir avuç fındık 34 gram gelmektedir. 100 gramının 600 kalorilerde olduğunu düşünürsek yaklaşık olarak bir avuç ve düzenli olarak tüketilmesi durumunda kişinin ayda 1 kilogram ağırlık kazanmasına bile sebebiyet verebilir.

Bir ara öğün niyetine başka besinlerden kısıtlanarak bu şekilde günlük beslenmemize fındık ilave edilebilir, cinsel gücü arttırdığı söylenmektedir. Bununla birlikte içermiş olduğu fosfor, potasyum, kalsiyum mineralleri ve bununla birlikte E ve A vitamini açısından oldukça zengin kaynaklardan birisidir. Fındığı günlük beslenmemize ekleyebiliriz ama faydalı diye kase kase değil de mümkünse yarım avuç gibi bir sınırlama yapmakta yarar vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz