Kemik İliği Nedir? Yapısı ve Görevleri Nelerdir?

Kemik İliği Nedir?

Kemik iliği, kemik ortasındaki boşluklarda bulunan kan hücreleri üretmekle görevli özelleşmiş yapılardır. Hücreleri, yumuşak ve damarsal yönden zengin bir yapıya sahiptir. Kemik iliği, kırmızı ilik ve sarı ilik olmak üzere iki farklı türde görülür. Kırmızı ilik süngerimsi kemik yapılarında görülür. Alyuvar, akyuvar ve trombositler kırmızı ilikte üretilir. Sarı ilik sadece uzun kemiklerde bulunur ve yapısının tamamına yakını yağ hücrelerinden oluştuğu için sarı renklidir. Sarı ilikte sadece bazı akyuvarlar üretilir.

Vücudumuzda en çok kan üretiminin yapıldığı yerler bacak kemikleri, kol kemikleri, kalça kemiği, göğüs kemiği ve kafa kemikleridir. Bunun sebebi bu kemiklerin kırmızı kemik iliği bakımından zengin olmasıdır. Kemik ilikleri mecbur kaldıkları takdirde, normalde ürettikleri kan hücrelerinden 5-6 kat daha fazla kan hücresi üretebilirler. Bu sayede vücudun çeşitli rahatsızlıklardan korunmasını sağlamış olur.

Vücutta kan yapımı görevini yerine getiren üç farklı yapı bulunur. Bu yapılar; dalak, karaciğer ve kemik iliğidir. Bu yapılardan dalak ve karaciğerin kan yapma özelliği, embriyonun gelişimi süresince devam eder. Doğumdan 2-3 ay sonra ise tamamen durur. Bu durumda vücutta kan yapımını sağlayan tek yapı kemik iliği kalır.

İnsan vücudunda kemik iliği hücresi miktarı yaş ilerledikçe azalır. Bunun sonucunda kan üretimi yavaşlar. Aynı nedenle genç bir insan vücudunun kan üretme hızı yaşlı bir insan vücudunun kan üretme hızından fazladır.

Kemik İliğinin Görevleri

  • Kan yapımını sağlayarak, vücudun yaşamsal faaliyetlerinin devamını sağlar,
  • Akyuvar hücrelerini üreterek, vücudun çeşitli hastalıklardan korunmasını sağlamak,
  • Trambosit üreterek, vücutta oluşan kanamaları durdurmaktır.

Lösemi Nedir?

Bir diğer ismi kan kanseridir. Kan hücrelerinde bulunan akyuvarların yapılarının bozulması ve normalden çok daha hızlı çoğalmaları sonucu oluşur. Bu akyuvar hücreleri, kemik iliği hücrelerinin yerini alarak kemik iliklerinin yapılarını bozar.

Bunun sonucunda kemik iliği yeterli miktarda kan üretemez ve hastada kansızlık meydana gelir. Radyasyon ve kanser ilaçları  kullanmak, kemik iliği nakli yapmak yaygın tedavi yöntemleridir. Tedavi olunmadığı takdirde ölümle sonuçlanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz