Kemal Tahir Kimdir? Kemal Tahir’in Hayatı ve Eserleri

kemal tahir
Kemal Tahir

1910 yılında İstanbul’da doğan yazar, 21 Nisan 1973’te İstanbul’da vefat etmiştir. Babası deniz subayı olup sultan 2. Abdülhamit Han’ın yaverlerindendir.

Galatasaray Lisesinde öğrenim görürken 10. Sınıfta bu okulu bırakarak hayata atıldı. Daha sonra çok çeşitli işlerde çalıştı. Bu işlerinin arasında Avukat Kâtipliği olduğu gibi Zonguldak Kömür İşletmelerinde, Ambar Memurluğu dahi vardır.

Donanma Komutanlığında askeri mahkemece Nazım Hikmet ile beraber yargılanıp tutuklandı. “Askeri isyana teşvik” suçlamasıyla tam on beş yıl hapis cezasına mahkûm edildi. Çankırı, Çorum, Kırşehir, Malatya ve Nevşehir cezaevlerinde hapis yattı. Daha sonra Genel af yasasıyla serbest kaldı. Ancak yazarın mahkemelerle olan ilişkisi burada bitmemiştir. 6-7 Eylül olaylarında tekrar gözaltına alınmış ve 6 ay daha hapis yatmıştır.

“Kemal Tahir” Edebiyatımızdaki Yeri

Kemal Tahir de birçok yazarımız gibi edebiyata şiir yazarak başlamıştır. İlk şiirleri 1931 yılında içtihad dergisinde yayımlanmıştır. Yazar edebiyata her ne kadar şiirle başlamış olsa da o asıl başarısını romanlarında yakalamıştır.

İlk kitaplarında daha çok köy ve köylü sorunlarına dair kalem oynatmıştır. Köy edebiyatını en ünlü Romancısı olma ünvanına sahip olmuştur. Kemal Tahir, özellikle köyü ve köy gerçeğini daha çok bilimsel yöntemlerle dile getirmesi onu köy edebiyatında ayrı bir koltuğa oturtmuştur.

Daha sonra köy konularından çıkarak Türk tarihinin ve özellikle de yakın tarihimiz aşamalarını ele atmıştır. Bu aşamalar kurtuluş savaşı yılları, Cumhuriyet’in ilk yılları ve Osmanlı Tarihi’nden seçtiği dönemlerdir. Ayrıca Kemal Tahir eserlerinde eşkıya öykülerini, cezaevi yaşantılarını, tarihi, iktisadi ve sosyal olayları da anlatmıştır. Yazarın bazı romanları kısmen tarihi vesika özelliği de taşır. Çünkü o romanlarında birtakım belgelerden istifade ederek tarihi konulardan bahseder.

“Kemal Tahir” Eserleri

Roman: Sağırdere, Kör Duman, Esir Şehrin İnsanları, Rahmet Yolları Kesti, Köyün Kamburu, Yediçınar Yaylası, Yorgun Savaşçı,  Devlet Ana,( Kuruluş sürecinde olan Osmanlı toplumunu ve yönetim sistemini ele alır.) Kurt Kanunu,( Atatürk’e karşı düzenlenmek istenen İzmir suikastini anlatır.) Yol Ayrımı, Kelleci Memet, Hür Şehrin İnsanları, Esir Şehrin Mahpusu, Bozkırdaki Çekirdek, Büyük Mal, Namusçular, Karılar Koğuşu, Dam Ağası, Bir Mülkiyet Kalesi

Öykü: Göl İnsanları

Mektup: Kemal Tahir’den Fatma İlhan’a Mektuplar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz