Yetişkin, Çocuklarda Kekemelik Ve Tedavi Yöntemleri

Kekemelik doğuştan gelen veya ırsi olan bir hastalık değildir. Genel olarak 3–5 yaş aralığında bulunan çocuklarda korkuya bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kekemelik %80 erkek çocuklarında olmaktadır. Kekemelik yanlış konuşma alışkanlığıdır daha çok psikolojiktir. Genellikle hassas çocuklarda olmaktadır yani olaylara karşı aşırı duygusal olan çocuklarda meydana gelir.

Kekemelik, nörolojik hastalıklara bağlı olduğu kadar doğuştan gelmekte olan gelişim sorunları ve sonradan gelişen ani olaylardan dolayı da gerçekleşebilir. Kekemeliğin en büyük nedeni nörolojik hastalıklardır. Hastalar üzerinde konuşamama, konuşulanları anlayamamak ve adlandıramamak gibi bir çok etki doğuran bu hastalığın sebebi, beyindeki konuşma merkezinde oluşan hasarlardan dolayıdır.

Beyin Felci

Beyin felci geçirmiş olan yani serebral palsili hastalarda kekemelik sıkça görülmektedir. Bu hastalık, bir çok tedavi yolu ile yüksek oranlarda aşılabilmiştir.

Yetişkinlerde Kekemelik

Sel, deprem, trafik kazaları gibi doğal veya doğal olmayan afetler sonucunda genellikle erkeklerde oluşan bir sorundur. Ani korku veya haksızlığa uğrama durumlarından kaynaklı oluşan yetişkin kekemeliklerinin de tedavi yöntemleri vardır. Kekemelik yaş itibariyle yüksek yaşlarda olursa bu korku değildir. Büyük üzüntüler veya haksızlıklara uğrayan kişilerde de yine kekemelik ortaya çıkabilmektedir.

Kekeme Çocukların Günlük Hayatta Yaşadığı Zorluklar

Bu sorun çocukların ciddi sıkıntılar çekmesine sebep olmaktadır. Öğretmenin sorduğu soruya bildiği halde doğru cevabı veremeyen bir çocuk hayata küsecektir. Kendi içerisine kapanarak asosyalliğe ve insanlardan kaçmaya neden olacaktır, bu yüzden bu hastalık bir an önce tedavi edilmelidir.

Çocuklarda görülmekte olan kekemelik ve konuşma bozuklukları gibi hastalıklar diğer yaş gruplarındaki hastalara oranla daha kolay tedavi edilmektedir. Tedaviye erken başlamanın çok önemli olduğu bu hastalıkta çocuk, uzmanlar tarafından belli başlı telkinler ile konuşturulabilir.

Özellikle gelişme çağında olan çocuk hastaların mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmediği takdirde ilerleyen yaşlarda kendisini anlatamama ve bununla beraber kendine olan güvenin kaybolması gibi büyük sıkıntılara yol açabilir.

Kekemelik ve konuşma bozukluğu konusunda uzmanlaşmış birçok konuşma ve dil terapistleri bulunmaktadır. Bu uzmanlar doğru teknikler ile kekemelik hastalığınıza hızlı bir şekilde son verebilmektedir.

Kekemeliğin Tedavi Yöntemleri

Tedavilerde ilk olarak hastanın konuşma öncesi hareketleri yapması sağlanarak konuşmaya zemin hazırlanmaktadır. Çene hareketlerinin yeterli bir düzeye getirilmesinden sonra konuşma fonksiyonları terapistler ve uzman doktorlar ile tedavi edilir. Bu şekilde tedavi olan serebral palsi hastası normal bir kişi gibi konuşamasa da kendisini ifade edecek kadar konuşma becerisine sahip olmaktadır.

Kekemelik tedavisinde uzman kişi kekemeliğin çocukluktan beri gelip gelmediğini öğrenir ve buna göre yetişkine tedavi uygular. Çocuk için kekemelik tedavisi daha farklı olarak uygulanır. Tedavi yöntemleri şu kekemelik türlerine göre ayrılır.

  • Tutuk Kekemeler
  • Hızlı Konuşanlar
  • Harf Yutanlar
  • Takılan Kekemelik
  • Artikülasyon Bozukluğu

Kişinin kekemelik türü keşfedildikten sonra ona göre tedavi uygulanmaktadır. Kekeme kişilere kekemelik türlerine göre nefes terapileri ve okuma terapileri yapılır. Kekeme olan kişiler bu egzersizleri hergün aynı saatte yapmalıdır. Tutuk kekemeler için bu program genellikle 45 gün, diğer kekemeler için  60 gün sürmektedir. Tedavi  başladıktan sonraki 7 ile 10 gün arasında kişinin konuşma problemi geçmeye başlamaktadır. Kekemelerde oluşan ağız tikleri, tırnak yeme gibi yan psikolojik  sorunlarda ortadan bu tedavi yöntemleri ile kalkabilmektedir.

Ritm Yöntemi İle Tedavi

4 ile 7 yaşına kadar olan çocuklara uygulanır ve şu safhalardan oluşur;

  • Tespit
  • Susma
  • Fısıltı
  • Uygulama

Bu aşamalar 60 gün süre ile uygulanır sonrasında kişilerin kekemelik sorununa son verilir. Unutmayın, kekemelik tedavisi olan bir hastalık.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz