Katarakt Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Katarakt gözün içinde bulunan doğal merceğin saydamlığını kaybetmesi sonucu matlaşmasıdır. Buna bağlı olarak görmenin azalması ile sonuçlanan göz rahatsızlığı veya görmenin buğulanmış bir camın arkasından bakmadır. Katarakt hastalığında saydamlığını kaybeden lens op aklaşarak renk değişikliği gösterir ve görme giderek düşer. Dünyada tedavi edilebilen körlük nedenlerinin başında gelmektedir.

Katarakt orta yaş ve üstü kişilerde görülen bir göz hatalığı olmakla beraber yeni doğan bebeklerde, şeker hastalarında, göze gelen fiziksel darbeler sonrasında ve uzun süreli kortizonlu ilaç kullananlarda meydana gelmektedir. Kataraktın en önemli nedeni yaşlılık olmakla beraber travma, diğer bazı göz cerrahileri sonrası, bazı ilaçlar ve diyabet katarakta yol açtığı gibi uveit göz tansiyonu gibi hastalıklarında da ikincil olarak gelişebilir. C vitamini eksikliği ve ultraviyole ışınlarına maruz kalmak gibi etkenlerde katarakt gelişimini hızlandırmaktadır.

Katarakt Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  • Görmede yavaş yavaş azalma
  • Işığa hassasiyet yani göz kamaşması
  • Renklerde soluklaşma veya sararma
  • Çift görme
  • Okuma bozukluğu
  • Gece görüşünde bozulma
  • Gözlük numaralarının sık değişmesidir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Katarakt hastalığı ilaçla veya gözlük kullanımıyla tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Kataraktın ilerlemesini durdurabilecek etkili bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Var olan kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Günümüzde yaşanan teknolojik gelişmelere bağlı olarak katarakt ameliyatı iğnesiz, narkozsuz, ağrısız yapılarak hasta aynı gün taburcu edilebilmektedir.

Hâkimin tecrübesi ve göz içerisine konulan merceğin kalitesi ise ameliyatın başarısını doğrudan etkilemektedir. Kalitesiz merceklerle yapılan bir ameliyat sonrasında gözde enfeksiyon oluşabilmekte ve hastayı ikinci kez katarakt ameliyatı olma riskini beraberinde getirmektedir. Başarılı geçen ameliyat sonrasında hastanın tekrar katarakt oluşması söz konusu olamaz. Halk arasında kataraktın tekrar oluşması olarak bilinen durum ise göze takılan merceğe destek olarak yerinde bırakılan lensin arka kapsülünün saydamlığını kaybetmesidir. Arka kapsül saydamlığını kaybederse yağ lazerle birkaç dakikada tedavi edilmesi mümkündür.

Doğumsal Katarakt Nedir?

Konjenital(doğumsal katarakt), doğumdan itibaren görülen lensin tek veya çift taraflı olarak saydamlığını kaybetmesidir. Doğuştan olan kataraktlar, annenin gebelik sırasında geçirdiği enfeksiyonlara, kullanılan ilaçlara bağlı olarak meydana gelmektedir. Bazen de hiçbir neden bağlı olmadan da oluşabilmektedir.

Bir göz bebeğinin diğerinden farklı renkte yani beyaz olması veya gözde kayma olması doğumsal kataraktın belirtisi olabilir. Bebeklerde bu belirtiler görüldüğü an vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurmak gerekmektedir. Doğumsal katarakt görmeyi engelliyorsa ve özelikle tek taraflıysa teşhis konulduğu an vakit kaybetmeden ameliyat edilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz