Karpal Tünel Sendromu Nedir? Belirtileri Ve Nedenleri

karpal tüneli sendromu nedir

Bilekte daralmış karpal tünel orta kol siniri üzerine baskı yapar. Nedenleri; Uzun süreli bilek aşırı yüklenmesi, yatkınlık, romatizma, yaralanmalar, su tutma, diyabet, obezite, böbrek zayıflığı. Belirtiler; el geceleri uykuya dalmak, anormal duyumlar, ağrı, daha sonra fonksiyonel kısıtlamalar, felç, dokunma hissinde azalma.

Teşhis; Tipik semptomları ve olası risk faktörlerini sorgulamak, fonksiyon ve ağrı testleri, sinir iletim hızını ölçmek. Tedavi; demiryolu ile gece immobilizasyonu, gerekirse kortizon tedavisi, karpal tünelin operatif genişlemesi. Zamanında tedavi ile tam iyileşme, tedavinin geciktirilmesiyle geri dönüşümsüz felç semptomları mümkündür.

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal tünel sendromunda, karpal tünel olarak adlandırılan önemli bir tendon bölmesi bilekte daraltılır. Daha sonra elin belirli bölgelerini besleyen bir siniri daraltır. Sonuçlar yanlış kullanım, ağrı ve felç olabilir.

Herkese karpal tünel sendromu Olabilir Aslında, çoğunlukla menopozdan sonra, ileri yaştaki kadınlardır. Sinir tendonları, tendon kayan dokusu ve yağ dokusu ile bir kanalı paylaştığı için. Ve bu hormonlar nedeniyle şişebilir. Sinir, kanaldaki en zayıf katılımcıdır ve büyük olasılıkla basılacaktır. Bu, acilen bakmanız gereken tipik şikayetlere neden olur.

Sinirin Başka Bir Yerde Daraltılmadığını Nasıl Anlarsınız?

Hastanın tanımladığı şey tanı için önemlidir. Ayrıca neredeyse her hastayı nöroloğa gönderiyorum. Sinir iletim hızını ölçer ve sinir testlerini yapar ve böylece sorunun nerede olduğunu belirleyebilir. Örneğin, sinir de omuzda sıkışabilir – ancak bu, karpal tünel sendromundan çok daha zordur. Tedaviden sonra hastalar genellikle zarazsızdır.

Karpal Tünel Sendromunun Her Zaman Ameliyat Edilmesi Gerekir Mi?

Geceleri elinizi sabit tutmak veya kortizon almak gibi konservatif yöntemler de vardır. Ancak uzun vadede sadece bir operasyon yardımcı olur. Tedavisi olmayan bir iyileşme bildiren hastalar vardır – ancak bu genellikle iyi bir işaret değildir. Sinir daha az rahatsızlığa neden olur, çünkü daha da kötüleşir. Bu yüzden tavsiyem: nöroloğun sizi daha sonra kontrol etmesine izin verin ve sonra ameliyatla tedavi edin. Sinirler hasarı affetmez.

Karpal tünel, karpal kemikler ve stabilize edici bir bağ dokusu bandı tarafından oluşturulur. Ortada bazı el tendonları ve orta kol siniri (median sinir) vardır. Bu omuzdan üst ve ön kol üzerinden geçer. Diğer iki sinire ek olarak, kas hareketlerini kontrol eder ve elin hissetmesini sağlar.

Karpal tünel sendromunda, orta kol siniri basınç altına girer ve kalıcı olarak hasar görebilir.

Tünel daralırsa, sinir stres tarafından gerilir ve tahriş olur. Daha sonra uyuşma, daha sonra ağrı, hatta felç belirtileri gibi tipik karpal tünel sendromu belirtileri ortaya çıkar.

Sorun, geceleri ellerde uykuya dalmak, karıncalanma ve hafif rahatsızlık gibi karpal tünel sendromunun ilk belirtilerinin genellikle ciddiye alınmamasıdır. Bazı hastalar sadece kalıcı hasar meydana geldiğinde doktora giderler.

Risk Altında Mısınız?

Karıncalanma ve uyuşma, ağrı ve felç – karpal tünel sendromu son derece rahatsız edici olabilir. Klinik tablonun nasıl geliştiğini, hangi meslek gruplarının özellikle etkilendiğini ve kadınların neden daha sık acı çektiğini okuyun.

Karpal tünel sendromu, boyundan koldan ele uzanan orta el sinirini etkiler. Sinirin bilekte geçtiği karpal tünele isim verilir. Tam olarak bu tünel daralabilir. Sinir baskı altına girer ve dayanılmaz şikayetlerden hoşlanmaz. Uzun vadede sinir tamir edilemez şekilde hasar görebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz