Kansızlığa İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Vücutta yeterince sağlıklı alyuvar bulunmadığında ya da hemoglobin denilen, kanda oksijen taşıyan proteinlerin eksikliği söz konusu olduğunda bu duruma anemi, yani kansızlık denir. Demir eksikliği aneminin başlıca nedenleri arasında gösterilir. Soluk ten rengi, baş dönmesi, saç dökülmesi, tırnaklarda zayıflık, nefes darlığı, dikkat eksikliği, üşüme ve iştah kaybı gibi semptomları vardır. Demir açısından zengin bitki takviyeleri anemi tedavisinde yardımcı olabilir. Ancak anemi daha ciddi sağlık durumlarının habercisi olabileceğinden ilk adım olarak mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Kıvırcık Labada Otu

İlebada, ilibada gibi farklı yörelere göre farklı isimler alan bu bitkinin Latince adı ‘rumex crispus’tur. Yapraklarından yapılan pek çok sarma tarifi bulabileceğiniz bu ot, hafif seviyedeki kansızlığa iyi gelmesiyle de bilinir. Diğer gıdalara oranla bu bitkinin sağladığı demir vücut tarafından daha kolay absorbe edilir. Kansızlık için labadanın kök kısmı önerilir. Ancak bitkinin ishal veya bulantı gibi yan etkileri olabileceğinden bir uzmana danışarak tüketilmesi, dozaj ve kullanım şekilleri ile ilgili bilgi edinilmesi önerilir.

Isırgan Otu

Beslenme uzmanlarının da belirttiği gibi ısırgan otu demir, C vitamini ve klorofil açısından zengin bir bitkidir. Demir eksikliği anemisine karşı etkili bir takviyedir. Kan şekerini dengeleyerek halsizliği giderir, enerji verir. Ancak diyabet hastaları doktora danışmadan ısırgan otu kullanmamalıdır. Halk arasında bağışıklık sistemini güçlendiren ve kanı temizleyen bir bitki olarak bilinir. Bitkisel tıpta çiçekleri, tohumları, yaprakları ve kökleri kullanılır. Kansızlık için özellikle tohumlarının tüketilmesi tavsiye edilir. Neredeyse siyaha kaçan koyu yeşil renkteki çayının keskin bir tadı vardır. İshal, mide bozukluğu veya alerji gibi yan etkileri olabilir. Hamilelere önerilmez.

Kaba Yonca

Kanı güçlendirmek için halk arasında geleneksel olarak kullanılan bitkilerden biri de kaba yoncadır. Hafif seviyeli kansızlık vakalarında kaba yonca, düşük hemoglobin seviyelerini normal değerlere taşımaya yardımcı olabilir. Bitkinin besin değerinden en iyi şekilde faydalanmak için genç yaprakların salata şeklinde taze ve çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Yapraklarından çay da demlenebilir. Bunların dışında toz veya tablet şeklinde satılan kaba yonca ürünleri de piyasada satılmaktadır.

Taze kaba yoncayı tüketmeden önce küf ve bakterilerden arındırmak için iyice yıkayıp durulayın. Yonca, beta karoten, zeaksantin, lutein ve klorofil gibi antioksidanlar açısından da oldukça zengindir. Demirin yanı sıra A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E ve K vitaminlerini de içerir. Kortizon türevi ya da kan inceltici ilaçlar kullananlar kaba yonca tüketirken dikkatli olmalıdırlar.

Kakao Bitkisi

Çikolata bir türlü tadından vazgeçemediğimiz ve ne kadar kaçsak da sonunda teslim olduğumuz yiyeceklerden biri. Cilt sorunları veya fazla kilolar nedeniyle pek çok kişi çikolatadan uzak durur. Öte yandan çikolatanın yapımında kullanılan kakao çekirdekleri demir bakımından oldukça zengindir. Bu zenginlik, çikolataya dönüştükten sonra da devam eder ve 50 gram kadar siyah çikolata, 1.75 gram demir ihtiva eder. Kansızlık için bazı kaynaklarda çikolatalı kek önerildiğini görmeniz de bundandır.

Eğer beslenmenize bitter diye de bilinen ‘siyah’ çikolatayı dahil etmek isterseniz, akşamları taze meyvenin yanında 25 – 50 gram kadar tüketmeniz önerilir. Bu arada sütlü çikolatada kakao oranının daha az olduğunu ve siyah çikolatayla aynı içeriğe sahip olmayacağını unutmayın.

Kansızlığa İyi Gelen Diğer Bitkiler

Karahindiba

Karahindiba özellikle yeşillik alanlarda sıkça karşınıza çıkabilecek bitkilerdendir. Geleneksel Çin hekimleri bitkiyi bronşit veya zatürre gibi akciğer hastalılarına önermişlerdir. Ayrıca bitkinin çiçekleri ve yaprakları, vücudun gıdalardan elde ettiği demiri absorbe etme ve kullanma kapasitesini geliştirebilir. Bazı kişilerde ishal gibi sindirim sistemi bozukluklarına yol açan bitkinin, ne dozda ve ne şekilde kullanılacağı kişilere göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle doktora danışarak kullanılması en güvenli yoldur.

Maydanoz

Bir yetişkinin ortalama günlük demir ihtiyacı kadınlarda 19 mg, erkeklerde ise 8 mg’dır. Mutfaklarımızdan eksik olmayan maydanoz, yüksek oranda demir içerir. Yarım bardak maydanozda 1,89 mg demir vardır. Kansızlık için maydanoz suyu kürü önerilir ancak dozaj ve ne kadar süreyle devam edileceğine ilişkin, mutlaka bir sağlık uzmanına danışılmalıdır. Maydanoz sadece demir değil, A ve C vitaminleri açısından da zengin bir besindir.

Önlemler ve Uyarılar: Anemi ciddi bir sağlık problemidir ve organlara yeterli oksijen gitmemesinden kaynaklanan, farklı komplikasyonlara neden olabilir. Kansızlığın nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden mutlaka bir doktora başvurulmalı ve gerekli tedaviye başlanmalıdır. Kansızlık için önerilen bitkisel ürünlerin ne şekilde, ne dozajda alınacağı ve yan etkilerinin bilinmesi sağlık açısından oldukça önemlidir.

İlaç kullananlar, hamileler, bebek emzirenler ve daha önce bitkisel ürün kullanmamış olanlar önce bir uzmana danışmalı ve doktor tavsiyesi almalıdırlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz