Kadınlarda Saç Dökülmesi Sorunu

kadınlarda saç dökülmesi

Saç dökülmesi kadın olsun erkek olsun herkesin ortak sorunudur. Bir insanda günde 50-150 saç teli dökülmektedir. Bu dökülme uzmanlar tarafından normal sayılmaktadır. Daha çok olan saç dökülmeleri ise bir hastalığın habercisi olabilir. Aşırı saç dökülmesi kellik olarak bilinen ve genelde erkeklerde görülen soruna yol açar. Gebelik, stres, kullanılan bazı ilaçlar da saç dökülmesine yol açabilir.

Saçlarım Neden Dökülüyor?

Kadınlarda saç dökülmesinin en önemli nedeni erkek tipi saç dökülmesi adı verilen durumdur. Durum diye adlandırdım çünkü doktorlar buna hastalık demiyorlar. Androgenetik alopesi adı verilen bu durum başın tepesinden ve şakaklardan başlayarak saçlarda dökülmeye neden olmaktadır. Saç dökülmesinin genel nedeni ise vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Yeterli ve dengeli beslenilmediğinde vücutta birçok sorun ortaya çıkar. Üniversite sınavı, iş hayatı, düğün arifesi, atama bekleme gibi insanda stres ve heyecan yaratan önemli olaylar ile üzücü durumlar saç dökülmesine neden olur. Kullanılan sivilce ilaçları, doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçların da saç dökülmesine yol açtığı gözlemlenmiştir. Hamilelikte östrojen hormonunda meydana gelen değişiklikler de geçici olarak saç dökülmesine yol açar.

Bunun dışında kadınlarda menopoz dönemi, çok sıkı yapılan saç şekilleri, saçı sıkıca bağlamak, tiroid rahatsızlığı da saç dökülmesine sebep olur. Yaşlılıkta saç dökülmesinin sık görülen bir diğer nedeni olarak bilinmektedir.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi

Erkek tipi saç dökülmesi oldukça önemli bir sorundur. Saç dökülmesi, kişinin sosyal hayatını da olumsuz etkileyerek, psikolojisi üzerinde olumsuz tesirler bırakmaktadır. Erkek tipi saç dökülmesinin tedavisi uzun sürelidir, bunun için sabırlı olmak gerekir. İlk başlarda şakaklarda açılmayla başlayan saç dökülmesi, önlem alınmadığında kelliğe kadar ilerlemektedir.

Saçları dökülen kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda DHT (Dihidrotestosteron) hormonunun saç dökülmesine neden olduğu saptanmıştır. Fakat bu hormonun inhibe edilmesi, saç dökülmesinden daha kötü sonuçlar doğuracağı için uygulanmamaktadır.

Saç dökülmesine karşı halk arasında sarımsak, zeytinyağı ve bademyağı kullanılmaktadır. Bu ürünler saç bakımında etkili olsa da saç dökülmesini engellemez. Aynı şekilde saçları kısa kestirmek, kazıtmak koparak dökülmeleri azaltsa da kıl köklerindeki dökülmeleri engellemez.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Tedavisi

Bu sorunun tedavisi ömürlüktür, bu nedenle bir iki ay içerisinde sonuç bekler aceleci davranırsanız kendi kendinizi strese sokarak saç dökülmesini hızlandırırsınız. Öncelikle sabırlı olmalısınız. Erkek tipi saç dökülmesinde minoksidil, finasteride, ketokonazol, biotin gibi kimyasal ilaçlar kullanılmaktadır.

Bu ilaçlar saç dökülmesini engelleyerek saç dökülme sorununu zamanla azaltmaktadır. Tedavi de saç dökülmesini durdurduğu düşünülen lazer tarağı da kullanılmaktadır. Yukarıda ismini yazdığım ilaçların bilindik ve bilinmedik birçok yan etkisi bulunduğundan sıkı bir doktor kontrolü sonucunda kullanılmalıdır.

Saç Dökülmesinin Diğer Nedenleri

Saç derisinde meydana gelen sedef hastalığı da saç dökülmesine neden olur. Sedef tedavisinde aynı erkek tipi saç dökülmesinde olduğu gibi uzun bir tedavi süresi gerektirir. Tedavi bitiminde saç derisi ve saçlar eski haline kavuşmaktadır. Bir bağışıklık sistemi rahatsızlığı olan saçkıran, yer yer yama gibi saç dökülmesine nadiren de tamamının dökülmesine neden olur. Kalıcı olmayan bu durumda 6 ay ile 1 yıl arasında saçlar tekrar çıkmaktadır.

Halk arasında berber kaşıntısı olarak adlandırılan kıl kökü iltihabı da saç dökülmesinin bir diğer nedenidir. Bu rahatsızlık çok şiddetli boyutlarda olduğunda kalıcı olarak dökülmeye yol açabilir. Kıl kökü iltihabı tedavisi antibiyotikle yapılmaktadır.

Sağlıklı ve güzel görünümlü saçlara kavuşmanız dileğiyle…

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz