Işkın Otu Veya Uçkun Otunun Faydaları Nelerdir?

ışkın bitkisi

Işkın otu; botanik dilinde Ravent adı verilen, halk arasında ışgın ya da uçkun da denilen, daha çok Doğu Akdeniz(Kahramanmaraş-Andırın-Göksun-Osmaniye-Kadirli) ve Doğu Anadolu bölgemizin dağlarında yetişen, yaklaşık 40 cm büyüyebilen, kuzukulağıgiller familyasından, çok yıllık bir otsu bitki türüdür. Mayıs ayı ortalarından Haziran ayının ilk haftasına kadar rastlanabilen bir bitkidir.

Bir aydan kısa bir süre içinde elde edilebilen ışkın otunun sürgünleri genellikle kabukları soyulup tuza banılarak çiğ olarak, kökleri de çıkartılıp iyice temizlendikten sonra kaynatılarak suyu tüketilmektedir. Yaprakları zehirli olduğu düşüncesiyle tüketilmez. Işkın otu kökünün faydaları; sağlık açısından dikkate alınacak kadar çoktur.

Işkın Otunun Faydaları

Işkın otu; zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. İştahı açtığı ve vücudu güçlendirdiği gibi sarılık ve havale geçiren çocukların ateşinin düşürülmesinde kullanılabilmektedir. Işkın otu kökünün faydaları; köklerinin kaynatıldıktan sonra süzülerek elde edilen suyu, sabahları aç karnına içildiğinde yüksek şekerin ve tansiyonun dengelenmesinde, mide ve bağırsakta oluşan gazların giderilmesinde oldukça etkili olduğu görülmüştür. Sindirimi kolaylaştırarak mideyi rahatlatır. Işkın çayı, idrarı sarımsı kırmızımsı bir renge boyayabilmektedir.

Uçkun Otu Kökü Nerede ve Nasıl Kullanılır?

Işkın otunun faydaları bu kadarla da kalmıyor; İngiliz Bilim İnsanlarının yaptığı araştırmalarda; ışkın otunun, kırmızı sebzelerde bulunan polifenol adlı maddeyi barındırdığı ve kanserli hücrelerin çoğalmasını önleyerek kanserle mücadelede etkili olduğu belirlenmiştir. Polifenol maddesi, ışkın otu pişirildiğinde ortaya çıktığından, yemeğinin yapılarak tüketilmesi de yararlıdır.

Ayrıca kurutulan ışkın otu, yoğurtla karıştırılarak krem haline getirildiğinde, sivilceler ve cilt lekelerini gidermek için kullanılabilmektedir.

Işkın Otu Kökü Çayı;

Bilinen hiçbir zararı olmayan ışkın kökü çayı; 100gr temizlenmiş ve kıyılmış ışkın kökü iki bardak suya konularak yarım gün bekletilir ve suyu süzülür, 1 kg şeker eklenip kaynatılarak yapılır. Uçkun sürgünlerinin tadı hafif mayhoştur. Beyaz ve hoş kokulu çiçekleri de alkollü veya alkolsüz içecek yapımında kullanılabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz