Isırgan Otu Çayının Faydaları Nelerdir? Nasıl Yapılır?

Isırgan otunun en önemli sağlık faydaları arasında zayıflatmak, metabolik etkinliği ve bağışıklığı artırmak, dolaşımı iyileştirmek, enerji seviyelerini yükseltmek, adet dönemini dengelemek, menopoz semptomlarını azaltmak ve cilt bakımına yardımcı olmak gibi yetenekler vardır. Ayrıca, böbrek ve safra kesesi sağlığını koruma, inflamasyonu azaltma, kas kütlesini artırma, hormonal aktiviteyi düzenleme, diyabeti önleme, kan basıncını düşürme, hemoroidi yatıştırma ve solunum koşullarını iyileştirme gücüne sahiptir.

Bilimsel adı Urtica dioica’dır ve bitki Urtica cinsinin 6 alt türünden biridir. Başta Afrika, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika da dahil olmak üzere çoğu ülkede yetişir. Bazı alt türlerin yaprakları ve sapları, histamin, formik asit, serotonin ve asetilkolin de dahil dokunulduğunda bir dizi kimyasal madde enjekte eden uzun tüylere sahiptir. Bu cildinizde tahriş edici ve rahatsız edici bir his oluşturur.

Bununla birlikte, saplarını ve yapraklarını kaynattığınızda veya güçlü yağlarını çıkardığınızda, tutunan maddeler etkisiz hale gelir ve bitkinin gerçek yararlarından faydalanabilirsiniz. Özellikle zeytinyağlılarda ve çorbalarda kullanılır veya otlu peynir yaparken içine eklenir. Çoğunlukla önemli sağlık faydaları elde etmek için ısırgan otu çayı olarak tüketilir.

Vücutta Detoks Etkisi Vardır

Isırgan otu çayında bulunan zengin besleyici içerikler vücuda mükemmel şekilde detoks yaparlar ve toksinleri vücuttan nazikçe temizlediği bilinmektedir. İdrar söktürücü olarak iş görür ve vücutta nötralize edilen toksinlerin çabucak yok edilmesini sağlar. Alternatif olarak, bağırsağın besin alımı etkinliğini artırabilir ve sindirim süreçlerinin sorunsuz çalışmasını sağlayarak tehlikeli toksinlerin birikmesini önleyebilir. Aynı zamanda böbreklerdeki aşırı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olan lenfatik sistemi uyarır.

Gebelik Sonrasında Yararlıdır

Isırgan otu çayı, bir koagülan gibi davranabileceği için aşırı kanamayı durdurmaya yardımcı olabilir. Ayrıca süt üretimini teşvik ettiği ve emzirmeyi (laktasyonu) daha kolay hale getirdiği bilinmektedir. Gebe kadınların kullanıp kullanmaması tartışmaya açıktır. Çünkü ısırgan otu çayı, menstruasyon döngüsünü etkiler ve rahim kasılmalarını uyarabilir, bu düşük yapma olasılığının yükselmesine neden olabilir. Bu sebepten, hamile kadınların kullanması önerilmez.

Kadın Hastalıkları İçin Faydalıdır

Isırgan otu çayı, kadın sağlığını etkileyen birtakım aktif bileşenlere sahiptir. Acı dolu adet öncesi semptomları için, krampları ve şişkinlikleri yatıştırırken, aynı zamanda menstrüel yetenekleri nedeniyle menstruasyon sırasında kan akışını en aza indirebilir. Menopoz geçiren kadınlar için geçiş sürecini düzeltebilir ve onarıcı olarak hareket edebilir.

Kan Dolaşımını İyileştirir

Isırgan otu çayı yüksek C vitamini ve demir içeriği kombinasyonu ile, kırmızı kan hücresi üretimini uyarmak için idealdir. Demir, hemoglobinin önemli bir bileşeni iken, C vitamini bağırsaktaki demir alımını optimize eder. Vücuttaki eritrosit sayısını artırarak kan dolaşımını hızlandırır, yara iyileşmesi hızlanır ve enerji seviyelerini yükseltmek için vücuttaki uzuvlara gerekli oksijeni sağlar. Aynı nedenle, genel zayıflık, tükenme, bilişsel güçlükler ve baş ağrısı ile karakterize olan yorgunluk veya anemi hafifletmek için önerilir.

Böbrek Taşlarını Önler

Isırgan ve ısırgan otu çayı, uzun süredir diüretik olarak bilinir, ancak böbrekleri de farklı bir şekilde etkiler. Nefritik niteliklere sahiptir, yani böbrek ve safra kesesi taşlarını parçalamaya yardımcı olabilir, bu sıkıntılı koşulların kötüye gitmesini veya taşın ve çamurun cerrahi olarak alınmasını önler. Ayrıca, diüretik olarak, toksinleri çabucak yok etmeye yardımcı olur, böylece mesane enfeksiyonlarına ve aşırı sıvı tutulumuna (ödem) karşı koruma sağlar.

Antienflamatuvar Aktiviteye Sahiptir

Artrit veya kronik kas ağrısı gibi çeşitli enflamatuvar koşullara karşı çok yetenekli olan uyarıcı etkili bir maddedir. Araştırmalar, ısırgan otu çayının veya bitkisel ısırgan otu desteğinin gut hastalığını etkili bir şekilde tedavi edebileceğini, kas ağrısını yatıştırdığını ve artrit semptomlarını azalttığını gösterdi.

Osteoporozu Önler ve Kemik Sağlığını Destekler

Bor hakkında fazla bilgi sahibi değilseniz de, ısırgan otunda büyük yer tuttuğunu bilmeniz  gerekir. Bor, kemiklerde kalsiyum içeriğini korumakla bilimsel olarak bağlantılıdır, bu da osteoporozun başlamasını yavaşlatmasına yardımcı olabileceği anlamına gelir. Bu etkiyi, ısırgan otunun sahip olduğu hormon düzenleyici etkiyle birleştirdiğinizde, kemik sağlığını da düzenleyip geliştirmeye yardımcı olur.

Solunum Sorunlarını Giderir

Isırgan otu çayı, saman nezlesi, astım ve diğer mevsimsel alerjileri de içeren çeşitli solunum koşullarının tedavisine yardım eder. Araştırmalar, ısırgan otundan alınan bazı özüt kombinasyonlarının alerjik reaksiyonları önemli ölçüde azaltabileceğini göstermiştir. Çayının düzenli tüketimi, Avustralya’da nesiller boyu astım kürü olarak gösterilmiştir.

Kalp Sağlığını Korur

Bu inanılmaz şifalı bitkinin kalbi olumlu bir şekilde etkileyebileceğini düşünmek mantıklı olur. Araştırmalar, ısırgan otu çayının düzenli tüketilmesinin sistolik kan basıncını düşürmeye ve kardiyovasküler sistem üzerindeki gerilimi ve stresi azaltmaya yardımcı olduğunu ortaya koydu.

Prostat Sağlığını İyileştiriyor

Prostat büyümesi ve kanser için erkeği yaşı etkili bir faktördür. Ancak ısırgan otu çayı prostat büyümesini önlemenin etkili bir aracı olabilir. Bununla birlikte, kanserli hücrenin büyümesini önleyebilir, büyüme faktörü ve testosteron uyarımı gerçekleştikten sonra onu tersine çeviremez.

Cilt Bakımını Destekler

Özütü veya ısırgan otu çayı cilde uygulandığında ısırgan otunun aknenin şiddetini azalttığı kanıtlanmıştır ve hatta bakteriyel enfeksiyonları önleyebilir. Antioksidan özelliklerinden dolayı, iyileşmeyi hızlandırabilir, yara ve lekelerin görünümünü düşürebilir ve kırışıklıkları ve yaşlanma lekelerini azaltmak için yaşlanmayı önleyici etkileri teşvik edebilir.

Isırgan Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Isırgan otu çayı hazırlamanın yaprağından, kökünden ve tohumdan olmak üzere üç yolu vardır. İdrar yolu hastalıkları ve iltihaplarında, böbrek taşı ve mesane taşı sorunlarında, sindirim sistemine dair sorunlarda, kansızlık çeşitlerinde, alerji rahatsızlıklarında ısırgan çayı içmeniz iyi gelecektir.

Isırgan otu yaprağı ile çay hazırlama: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırganotu, orta boy bir su bardagı dolusu kaynar suyla haşlanır, 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-4 bardak yeni demlenmiş çay aç karnına veya öğün aralarında tatlandırılmadan içilir. Kokusunu veya tadını rahatsız edici bulanlar çaylarına biraz nane ilave edebilirler.

Isırgan otu kökü ile çay hazırlama: Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine getirilir, 4-5 dakika kaynadıktan sonra, ateşten indirilip 5-10 dakika demlendirilir ve süzülür. Günde 3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir.

Isırgan otu tohumu ile çay hazırlama: Havanda hafifçe ezilmiş bir tatlı kaşığı tohum, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak su ile haşlanır, üstü kapalı olarak 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay, yemeklerden yarım saat önce soğutulmadan içilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz