Hipertansiyon nedir? Safran bitkisinin hipertansiyona faydası

hipertansiyon safran bitkisi

Hipertansiyon birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan kan basıncı yüksekliğidir. Hipertansiyon hastalığı, ülkemizde yaklaşık 15 milyon kişide görülmektedir. Bu hastaların sadece %5-6’sı etkin bir tedavi ile tedavi edilmekte ve hastalar sağlığına kavuşmaktadır. Hipertansiyonun ortaya çıkış nedenleri arasında genetik yatkınlık ve aşırı tuz tüketimi ilk sıralarda yer alır. Ancak hastaların %95’inde yüksek tansiyon nedeni belli değildir. Mutlaka kontrol altına alınması gereken hipertansiyon, ani tansiyon yükselmelerinde beyin kanaması ve felce neden olabilmektedir.

Safranın kardiyovasküler sisteme faydaları

Birçok çalışmanın sonuçları aynı yöne gider, doğrudan veya dolaylı olarak, safranın etkisi kalp için faydalıdır. Kan basıncı , ateroskleroz , kolesterol seviyeleri ve hatta diyet yağının emilmesi için gerekli pankreas lipazının etkisi gibi kardiyovasküler sistemin çeşitli bileşenleri üzerinde olumlu etki eder . Çok yüksek kan basıncının kardiyovasküler sistemin yaşlanmasını artırdığını , özellikle de inme , özellikle serebrovasküler kaza riskini artırdığını unutmayın.

Özellikle atardamar duvarlarında lipidlerden oluşan birikintilerin sonucu olan ateroskleroz gelince, Fransa ve dünyada önde gelen ölüm nedeni olan miyokard enfarktüsünün kökenidir.

Kolesterol ile ilgili olarak, çok yüksek seviyelerin kalp hastalığı , felç ve periferik vasküler hastalık riski artışı gösterebileceği iyi bilinmektedir.

Safran tüketimi, diğerlerinin yanı sıra krosetin , krosin , safranal gibi aktif molekülleri aracılığıyla bu kalp-damar sağlığı unsurlarına etki eder. Çalışmaların sonuçları bize kardiyovasküler düzeyde safran tüketiminin asıl ilgisinin, aktif elementlerinin kuvvetli antioksidan kapasiteleri ile ilgili olduğunu göstermektedir

Safranın yüksek tansiyon üzerindeki etkileri

Bu çalışmada, araştırmacılar safran ve aktif bileşenleri olan safranal, krosinlerin hipertansif sıçanların kan basıncı üzerindeki etkilerini değerlendirmişlerdir.

Normotansif ve hipertansif , farklı sıçan gruplarına farklı dozlarda krosin ve safranal verildi .
Gerçekten de sonuçlar , hipertansif sıçanların kan basıncında önemli bir düşüş olduğunu gösterdi, kullanılan dozajlar arttıkça daha önemli.

Yazarlar, safran sulu ekstraktının krosin ve safranal yoluyla kan basıncının düşürülmesini desteklediğini belirtmektedir, ikincisi farelerin gerginliğini azaltmada daha önemli bir rol oynamaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz