Hamilelikte (Gebelikte) Sağlıklı Dişler

diş sağlığı

Anne olmak, hem kendinize hem bebeğinize iyi bakmak demektir. Hamilelikte ağız ve diş sağlığına özen gösterdiğinizde bebeğinizin gelişimine katkı sağlayacak ve mutlu bir hamilelik geçireceksiniz. Günlük diş fırçalamanızı hızlı koşu olarak değil de, yavaş koşulan bir maraton gibi düşünün. Diş etleriniz daha hassastır, bu yüzden günde iki defa, iki dakikayı dolduracak şekilde nazikçe fırçalayın. Florür içeren bir diş macunu kullanmayı unutmayın.  Her gün bir sefer diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin.

Hamilelikte Diş Sağlığı

Diş hekiminizi rutin diş taşı temizlikleriniz için ziyaret edin, fakat onu hamileliğinizle ilgili önceden bilgilendirmeyi unutmayın. Şeker, plakta bulunan bakteriler için adeta bir yakıt görevi görür. Hamilelik aşermeleriniz şekerli yiyecekleri de kapsıyorsa, dikkatli olun. Dengeli beslenin. Hem sizin sağlığınız hem de bebeğin büyüme ve gelişimi için mineral ve besin değeri yüksek yiyecekler tüketin.

Hamilelik döneminde süt ve daimi dişlerin tomurcukları çene içinde oluşur. Hamilelik esnasında mineralden zengin beslenmek diş yapısını güçlendirir. Her zaman ihtiyacımız olan kalsiyum, fosfor, potasyum, vitaminlere hamilelik döneminde daha çok ihtiyaç duyarız. Diş tomurcuklarının yapısını güçlendirmek için beslenmemize dikkat etmeliyiz, özellikle son üç aylık dönem önemlidir. Haftada 1 balık yemek, süt ve süt ürünlerini bol bol tüketmek gerekir.

Halk arasında çok yaygındır. Bulantılarım çok oldu bebeği besleyemedim. Bebek de kalsiyumunu benim dişlerimden aldı?

Ne kadar doğru? Bulantılar hamileliğin ilk 3 ayında görülür. Bu dönemde bebeğin hiç de annesinin kalsiyumuna ihtiyacı yoktur ya da her hamilelik bir dişime mal oldu? sözü vardır. Hamilelikte değişen hormonal yapı diş etlerinin üzerinde etkin olarak diş etlerinin daha enfeksiyona yatkın olmasına sebep olur. Mevcut diş eti sorunu hamilelikte daha belirgin hale gelir. O yüzden hamileliğe girmeden önce diş ve diş etlerinin mutlaka bir diş hekimi tarafından muayenesi yapılıp, gerekli tedavilerin yapılması gerekiyor.

Özellikle diş etlilerin de sorun olan anne adayının hamilelik esnasında diş eti kanamaları çok sık görülür. Diş eti kanayan anne adayı fırçalamadan çekinerek fırçalama miktarını ve süresini kısaltır. Birde kişide mide bulantısı sorunu varsa diş etleri enfeksiyona daha yatkın olur. Bu tablo sonucunda diş eti problemine dayalı dişlerde sorunlar kaçınılmazdır. Yani hamilelik dişlerde kaybın primer sebebi değildir. Hamilelikte değişen hormonal yapı dişlerde enfeksiyona yatkınlık kılar.

Hamilelikte çürük miktarının artmasında da bulantıların etkisi vardır. Bildiğimiz gibi mide asidi hidroklorik asidir. Bu asit yediğimiz yiyeceklerin öğütülmesinde etkinken bulantı ile ağza geldiğinde dişlerde tahribata neden olur. Özellikle sabah bulantılarının ardından mutlaka dişleri fırçalamak gerekir. Fırçalamanın mümkün olmadığı durumlarda suyla gargara yapmak gerekir.

Bazen dişleri fırçalamak da mide bulantısına neden olur. Böyle bir durumda başımızı aşağı doğru eğerek dişlerimizi fırçalamak, küçükbaşlı diş fırçası kullanmak bulantıyı ortadan kaldırmada etkin olabilir. Macunların tadı ya da kokusundan midesi bulananlara tavsiyem çocuk macunlarıdır. Çocuk macunlarının tatları şekerleme gibidir.

Hamilelik, kadınların sağlıklı değişiklikler yapabilmeleri için daha motive oldukları bir zaman dilimidir. Ağız için durumuzu öğrenmek, erken doğum riskini ve çocukluk dönemi çürüklerini engellemek adına teşhis, koruyucu hekimlik ve erken tedavinin önemini unutmadan diş hekiminize muayene olun.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz