Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

hamilelik belirti

Hamilelik belirtileri dediğimiz gibi çeşitli varyasyonlarla kendini gösterebilir. Birçok defa anneliği tatmış kimselerde ilk çocukta iştah fazlayken, diğer çocukta iştahı kapalı olabilir. Bu tamamen kişiyle ilgilidir ve kişinin o anki psikolojisi de çok etkilidir.

İlk olarak hamilelik belirtisi için adet gecikmesi beklenir. Adet gecikmesi gerçekleşen kişilerin ilk yapması beklenen çeşitli testlerin yapılmasıdır. Bunun dışında kişilerde mide bulantısı, kusma vb etmenlerde kimi zaman gösterge olabilmektedir.

Jinekolog Op. Dr. Faruk DEMİR tarafından hazırlanan hamilelik belirtileri ne zaman başlar videosu ile konumuzu tazelemek istedik.

Hamileliğin Erken Dönem Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin erken dönem belirtileri olarak vajinal kanamaların hafif olarak başlamasıdır. Bu tarz döllenme başlamasıyla 2 hafta geçen süre içerisinde döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesinde meydana gelen kanamalarda erken dönem hamilelik belirtileri arasında yer alabilmektedir.

Hamileliğin erken dönem belirtilerine başka bir örnekte vücutta meydana gelen hormonal değişikliklerdir. Hormonal değişiklikler ile birlikte memelerde büyüme ve hassasiyet artacaktır. Bunun yanında yoğun şekilde uyku ve yorgunluk hali de görülebilmektedir.

Hamilelik Gibi Hissettiren Ancak Gebelikle İlgili Olmayan Belirtiler

Ovülasyondan sonra progesteron seviyeleri yükselir. Progesterondaki bu artış gebelik belirtilerine benzer belirtiler hissetmenize neden olabilir. Bu erken hamilelik belirtileri gebeliğe bağlı olabilirken, aslında gebelikle ilgili olmayabilir. İmplantasyon başlamadan önce belirtilere dikkat ederseniz, semptomlar muhtemelen hamilelikten ziyade ovülasyon sonrası normal hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Doğum kontrolünden yeni çıkan kadınlar bu hormonal değişikliklere daha duyarlı olabilir. Son zamanlarda hapları almayı bırakan kadınlar için gebelik belirtileri gibi hissettiren, özellikle de ilk yumurtlama döngüsü sırasında, yaygın olan bir durumdur.

Progesteron, uterusunuzun astarını koyulaştırmaya yardımcı olan ve vücudunuzu implantasyona hazırlayan bir hormondur. Progesteron adet döngüsünde ve gebelik sırasında da önemli bir rol oynamaktadır. Hamileyken, daha yüksek östrojen ve progesteron seviyelerine sahipsiniz. Bu hormonlar bulantı, şişkinlik ve göğüs hassasiyet gibi tipik gebelik belirtilerine neden olan şeylerin bir parçasıdır.

Progesteron seviyeleri, hamile olduğunuzda menstrüel olmanızı önleyen şeylerdir ve düşük seviyeler, olmadığınız zaman menstrüasyona neden olur. Progesteron aynı zamanda göğüs dokusu büyümesini teşvik etmeye yardımcı olur ve uterusunuzu erken gebelikte daralmaya karşı korur.

Hamileliğin Erken Dönemlerinde Psikoloji

Hamileliğin erken dönemlerinde belki de en çok etkilendiğimiz husus psikolojidir. Bu dönemde en önemli desteği eşimiz ve yakınlarımızdan alırız. Çünkü hamile bir kadının ruh halinde değişimler meydana gelebilmektedir. Kimi anneler kendini kontrol edebilmeyi başarsa da genellikle hamile kadınlar da aşırı duygusallık ve aşırı asabiyet görülebilmektedir.

Hamileleler de psikolojinin bu kadar etkili olabilmesinin sebebi hormonal değişimler ve vücudumuzdaki değişimleri kabullenme aşamasında zıt duyguların etkisi altında kalmamızdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz