Hamileliğin (Gebeliğin) 35. Haftası

35 haftalık hamilelik

Hamileliğin 35. Haftası

Kırış kırış ve buruşuk olan görünümünden kurtulup normal görünümüne kavuşmaya başlayan bebekte, derisinde katmanların olmasına neden olacak kadar yağlanma olmuştur. Ortalama 2,5 kilo ağırlığında, boyu ise 45 cm civarında. Bebek irileşiyor ve gittikçe rahimde daha fazla yer kaplıyor. Bu yüzden hareket etmekte zorlanacaktır. Bu haftadan itibaren artık bebeğin hareketlerini inanılmaz bir biçimde hissedebilirsiniz.

Öyle ki bazen bu hareketlerin anneye acı verdiği zamanlar da olabilir. Duyu organları şaşırtıcı bir biçimde hassaslaşmıştır ve kasları güçlenmiştir. Buna rağmen çok hareket edemez çünkü artık iyice büyümüştür ve yer sıkıntısı çekiyordur. Görmeye başlar. Daha önce belirttiğimiz gibi bütün bebekler doğmadan önce mavi gözlüdür, doğduktan sonra kendi göz renklerini alırlar.

Kilonuz en başından beri 13 kiloya çıkmış olabilir. En ufak işler bile yorucudur artık. Kendinizi halsiz ve çok bitkin hissettiğiniz zamanlar da artacaktır. Kilo artışı ve kasıklardaki sancılar nedeni ile yürüyüş egzersizlerinizde azalma görülebilir. Yürüyüş yapabilmeniz çok iyi fakat zorlandığınız zaman buna devam etmemelisiniz. Zorlanmadan yapabileceğiniz egzersizler bulun, sıfır hareketle kalmamalısınız.

Yoksa vücutta çok fazla ödem oluşabilir. Eklemler ve ayak bilekleri şişer. Aynı zamanda da su içmeye devam etmelisiniz. Bu hafta da bacaklarda ve pelvik bölgede kaşınmalar olabilir. Bunun nedeni vücutta ki basınçtır ve doğuma kadar devam eder. Doğum çantanızı hazır tutun, kendinizi ve bebeği sürekli takip edin. Eğer yolunda gitmeyen bir şey hissederseniz mutlaka doktorunuzu arayın.

Anne adayları üzerinde yapılan incelemeler 35. haftadan itibaren artan kasılmaların ve kas spazmlarının büyük oranda annenin içine girdiği stres tarafından tetiklendiğini ortaya koymuştur. Doğanın bir mucizesine ev sahipliği yapan bedenindeki değişimler ve bunların sonucunda anne adayının karşılaştığı güçlükler, psikolojinin de olumsuz yönde etkilenebilmesine neden olabilmektedir. Bu süreçte başta baba adayı olmak üzere anne adayının tüm çevresine büyük görev düşmektedir. Doğum stresi sebebiyle anne adayının ağrılarında artış, halsizlik ve sırt bölgesinde kramplar söz konusu olabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz