Hamileliğin (Gebeliğin) 34. Haftası

34 haftalık hamilelik

Hamileliğin 34. Haftası

Doğumdan sonra rengi göz gibi değişebilecek olan saçlar, bu haftada iyice belirgin ve koyu olur. Görme duyuları artık gelişmiştir. Göz kapakları çoktan oluştuğu için göz kapaklarını ne zaman açıp ne zaman kapayacağını bilir. Örneğin; göz kapakları uyurken kapalı, uyanıkken de açıktır. Bebek doğumdan sonraki hayatı için nefes alıp verme egzersizleri yapar. Kafa kemikleri tamamen oluşmuş olmasına rağmen yumuşaklığını korumaktadır. Bunun nedeni normal bir doğumda rahimden çıkışının daha kolay olmasını sağlamaktır. 

Doğum sonrası bu kemikler normal sertliğine kavuşacaktır. Anne adayının bağışıklık hücrelerinin bebeğe geçtiği oldukça kritik bir süreç olan 34. hafta, doğuma kadar devam edecek bir savunma sistemi yapılandırma çalışmasına sahne olmaktadır. Anne sütünün alımı ile bağışıklık sistemi hücrelerinin transferine devam edilecek olsa da, bu haftada gerçekleşen bu hücre transferi bebek açısından çok mühimdir. Bebek artık iyice büyümüştür. Boyu 44 cm, kilosu ise 2275 gr olmuştur.

Bebeğin tırnaklarının gelişimi hızla devam ettiğinden, bazı bebekler doğum öncesinde kendi cildine dahi zarar verebilmektedir. Ancak bunlar son derece küçük çizikler olduğundan endişe edilmesi gereken bir durum söz konusu değildir. Anne ve baba evde doğum hazırlığı yaparken, anne karnındaki bebekte artık doğum için geri sayım dönemecine girildiği bu haftada bedenini doğum için hazırlamaya başlamaktadır. Bebek içinde bulunduğu Amniyotik sıvı her 3 saatte bir yenilenmektedir. Burada bebek idrarını da yaptığından bu karşılıklı dönüşümün söz konusu olduğu ve vücudun içinde yaşadığı ortamla etkileşim içinde olduğu ilginç bir süreçtir.

Bebek zaman içerisinde doğum şeklini aldığı için kasıklardaki baskı artar. Anne bebeğin kafatasının aşağıda olduğunu ve kaçınılmaz baskısını hissedebilir. Bu baskı mesaneyi de etkileyeceği için sık idrara çıkma hissi artarak devam edecek. Bununla birlikte vücuttaki şişlikler devam eder. Özellikle yüz bölgesinde, boyunda ve ellerde şişlikler görülebilir. Su içmeye devam etmeniz gerekiyor; yeteri kadar su içmeye özen gösterin.

Hormonların etkisi ile göğüslerde süt üretimi başlar. Doğuma hazırlayıcı olan Braxton Hicks kasılmaları başlamıştır. Vücut doğuma hazırlandığı için sürekli egzersizlerle yoklayıcı sancılar verecektir. Uyumak gerçekten büyük bir sorun olur. Bu sorunu çözmek için ancak doğal yollar deneyebilirsiniz. Ilık duş, yatmadan önce süt ya da rahatlatıcı bitki çayları içmek ve hafif masajlar yaptırmak faydalı olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz