Hamileliğin (Gebeliğin) 31. Haftası

31 haftalık hamilelik

Hamileliğin 31. Haftası

Bebek bu hafta ortalama 40 cm uzunluğa ve 1600 gr ağırlığa kavuştu. Hareket alanının gittikçe azalmasından dolayı bu haftadan sonra bebeğin hareketleri azalabilir. Amniyon sıvısı hala çok olduğundan bebeğin en minik hareketleri bile annesini rahatsız eder. Bebek çok hareketli olduğu zamanlarda mutlaka oturun ve dinlenin. Kemikleri gelişen ve hızla güçlenen bebek, en çok kalsiyuma bu haftada ihtiyaç duyar. Bu, kemikleri için çok gereklidir.

Annenin kalsiyum yönünden zengin gıdalarla beslenmesi ve dışarıdan da kalsiyum desteği alması gerekiyor. Bebeğin de zararlı atıkları anne tarafından atıldığı için bu aylarda (özellikle yaz aylarında) susuz kalmamaya dikkat edilmelidir. Bilinci gayet yerinde olan bebek gözlerini sıklıkla açar ve kapar. Bütün ışık oyunlarına tepki verir ve ışıktan hoşlanır. Anne karnının karanlık ortamında bile dış dünyada ki en ufak ışıkların bile farkına varabilir.

Bebeğin olgunlaşmaya büyük bir hızla devam ettiği bu haftada, yağ depolanması da kesintisiz sürmektedir. Akciğer gelişiminin de sonlarına yaklaşan bebek, hava keseciklerini doğum sonrası dış ortam için hazır hale getirmektedir.

Bu hafta 10-12 kilo almış olmalısınız. Artan kilo ile birlikte kaçınılmaz gebelik şikâyetleri de artacaktır. Rahim ve bebeğin büyüklüğü ile solunum, sindirim ve dolaşım sistemi zorlanmaya başlar. Bazen nefes almak için ağzınızı açık tutmanız gerekiyordur. Göğüs sıkışmaları ve nefes daralmaları yaşamanız normal olacaktır. Kendini doğuma hazırlayan rahmin kasılmaları doğum sancısı ya da adet sancısına benzer ağrılara neden olabilir.

Eğer bu sancılar şiddetli ise ve sıklıkla tekrarlanıyorsa bu bir erken doğum belirtisi olabilir, mutlaka doktorunuza başvurun. Annenin vücudu bu hafta da hormon salgılamaya devam edecek hatta arttıracaktır. Çünkü bu hormonlar doğum sırasındaki ıkınma ve kasılmalara destek verecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz