Hamileliğin (Gebeliğin) 13. Haftası

13 haftalık hamilelik

Hamileliğin 13. Haftası

Bir greyfurt büyüklüğüne ulaşan bebek artık tamamen bir insan gibi görünüyor. Tüm organlar gelişmiş ve fonksiyonlarını yerine getiriyor olur. Bundan sonrası sadece büyümek. Bebeğin boyu 7-8 cm, ağırlığı ise 16-20 gr. olmuştur. Ultrason görüntülerinden bakıldığında parmak çocuk gibi görünebilir. Kullanılan cihaza göre cinsiyet belli olacaktır. Cinsiyeti öğrenmek için bebeğin duruş pozisyonunun da uygun olması gerekiyor. El ve parmakları tamamen oluştuğu için hareketlenmeye de başlayacaktır hatta bebek parmağını emebilir. Kasları ve eklemleri güçlendiği için çeşitli hareketlerde yapabilir. Bu hareketlenmeler anne tarafından çok hissedilebilir şekilde değildir, sadece karın alt bölümünün daha şişkin olduğu fark edilebilir.

Derisi kırmızı ve çok incedir. Dışarıdan bakıldığında bebeğin cinsiyeti kolaylıkla saptanabilir. Ancak ultrasonografide cinsiyet tespiti için henüz erkendir. Çok nadiren ve kaliteli cihazlarla bu haftada da cinsiyet saptamak mümkün olmaktadır. Bebeğiniz kızsa yumurtalıkları yumurta üretmeye başlamıştır. Bu hafta ilk trimesterin son haftasıdır. Göbek kordonu plasentadan fetusa gerekli maddeleri taşırken, fetustaki artık maddeleri de annenin dolaşım sistemine aktarır.

Gebeliğin 13. haftasında geçtiğini düşündüğünüz sıkıntılarla sevinirken başka ağrı ve sızılarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin; gece kusmaları, bulantıyla uyanma, halsizlik hissi gibi şikâyetler bu hafta da tamamen kesilir. Bunların yerine kasık ağrısı geçer. Büyüyen rahim çevresindeki zarları da gereceği için bazen anormal gibi düşündüğünüz ağrılar ortaya çıkar ki aslında bu son derece normal ve geçici bir durumdur. Karın belirginleşir ve eski kıyafetleriniz artık olmamaya başlar. Gebe kıyafetleri satın almanın vakti gelmiştir.

Tüm bunların yanında bir de hormonların sebep olduğu cilt sorunları vardır. Özellikle yüz ve boyunda lekelenmeler olabilir. Buna gebelik maskesi ya da chloasma adı verilir. Geçici bir durumdur ve doğumdan sonra düzelir. Gebelikte cilt çok hassaslaştığı için koruyucu kremler kullanmak gerekir. Mesela, güneş koruyucu kremler. Haricen bile olsa hiçbir ürünü doktorunuza danışmadan kullanmayın.

Bu dönemde çok fazla yorulmamak ve mümkün olduğunca dinlenmek gerekir. Rahim büyüdükçe gerilir ve etrafını çevreleyen ve kendisini yerinde tutan zarları da gerer. Bu hafif bir kasık ağrısı şeklinde algılanabilir. Round ligaman ağrısı olarak adlandırılan bu durum gelip geçicidir ve önemli değildir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz