Güvercinlerde Virüs Hastalıkları Nelerdir?

güvercinlerde virüs

Güvercin bakımının en önemli unsuru olan düzenli beslenme ve yuvanın doğru, güvenli ve steril bir şekilde inşası ve devamlılığı aksatıldığında güvercinler maalesef çeşitli hastalıklara yakalanabilmektedir. Zira yeterli ve doğru beslenmeyen güvercinlerin bağışıklık sistemleri güçsüzleşmekte ve hastalıklarla savaşabilme becerileri yok olmaktadır.

Öte yandan güvercin yuvalarının yetersiz temizleniyor oluşu, kümesin kısa sürede nem tutup çeşitli bakteri ve virüslerin o alanda üremelerine sebebiyet vermektedir.

Bu yazımızda, güvercin hastalıklarından virüs kaynaklı olan pox, circovirüs, adenovirüs ve paramyxovirosis hastalıklarının belirti ve hastalık süreçlerini detaylı olarak açıklayacağız.

Pox:

Virüs kaynaklı güvercin hastalıklarından olan pox, genellikle yavruluktan yeni çıkmış olan güvercinlerde gözlenmektedir. Pox hastalığına yakalanmış olan güvercinin derisinde kahverengiye yakın lekelenmeler oluşur ve güvercinin soluk alıp verebilmesi güçleşir. Pox hastalığı, güvercin sahibinin hastalığın ilk başından keşfedebileceği özelliktedir.

Zira hastalığın ilk aşamalarında güvercinin ayaklarında, göz çevrelerinde ve gagasında zamanla kabuklaşan yaralar gözlenir. Yaralar her ne kadar kendiliğinden on beş gün içerisinde bulundukları yerden kaybolsalar da, virüsü atlatamamış olan güvercinin bedeninin başka bölgelerinde ilerleyen zamanlarda yaralar tekrar tekrar çıkar.

Circovirüs:

Virüs kaynaklı bir diğer güvercin hastalığı olan circovirüs, tıpkı pox hastalığı gibi yavru ve yavruluktan henüz yeni çıkmış olan güvercinlerde görülmektedir. Circovirüs hastalığına yakalanan güvercinin bağışıklık sistemi bir anda çökertir ve güvercinin başka hastalıklara yakalanma olasılığını artırır. Solunum düzeninde bozulma ve ishal ile ilerleyen circovirüs hastalığı, zamanında tedavi edilmezse, yavru güvercinin gelişememesine ve bedeninin anormalleşmesine yol açar.

Adenovirüs :

Pox ve circovirüs hastalıkları gibi yavru ve yavruluk döneminden yeni çıkmış olan güvercinlerde sık rastlanan adenovrüs hastalığı, güvercinin bedeninde çeşitli büyüklüklerde tümörler (ur) ile kendisini gösterir. Güvercinin bağışıklık sistemini çökerten bu virütik hastalığa yakalanmış olan güvercinde sıklıkla kusma ve sarımsı yeşil renkli ishal hali gözlenir. Yumurtlama ya da yavrulama sonrası genç dişi güvercinlerin zayıflamış olan bağışıklık sistemlerinde görülme olasılığı yüksek olan adenovirüs hastalığının varlığından, dişi güvercinlerin ani kilo kaybı ve çevrelerine karşı ilgisizleştiği dönemlerde şüphelenilmelidir.

Paramyxovirosis:

Paramyxovirosis, pox, adenovirüs, circovirüs hastalıkları gibi virüs kaynaklı güvercin hastalıklarındandır. Hastalığın en büyük belirtisi, güvercinin aşırı su tüketimi ve aşırı sulu ishal halidir. Paramyxovirosis hastalığının ilerleyen safhalarında, güvercinde sinir sistemi bozuklukları meydana gelir. Boyun dönmesi, kafasının anormal şekilde hareket halinde olması ve felç geçirmesi, güvercinin paramyxovirosis hastalığından kaynaklanabilmektedir.

Paramyxovirosis hastalığına yakalanmış olan güvercin tedavi edilemezse, tüm bu rahatsızlıklar kaynaklı olarak yem yeme ve su içme gibi rutin ihtiyaçlarını gideremez, kısa sürede güçsüzleşip zayıflar ve yeterli beslenemediğinden maalesef ölür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz