Güvercinlerde Bakteri Hastalıkları Nelerdir?

güvercin bakteri

Güvercinler yeteri kadar temiz ve özenli bakılmadıklarında çeşitli hastalıklara yakalanabilmektelerdir. Güvercin hastalıklarının kimi bakteri kimi virüs kimisi de fungal kaynaklı olabilmektedir. Bu yazımızda da, yine bakteri kaynaklı hastalıklardan, Mycoplasmosis, salmonella, haemophillus, coryza, e-coli ve ortihosis hastalıklarını detaylandıracağız.

Salmonella

Bakteri kaynaklı salmonella hastalığı güvercinlerde cıvık,sulu, yeşil ve kayganımsı bir ishal çeşidi ile baş göstermektedir. Salmonellaya yakalanan güvercinin kanat ve diz eklem bölgelerinde urlar meydana gelir ve bu urlar kısa sürede şişer. Salmonella kaynaklı urlar, sıcak ve yumuşak tiptedirler. Güvercin bu hastalığa yakalandığında, tek ayağı üzerinde durmaya ve topallamaya meyillidir. Eğer ki urlar beyne de sıçrarsa, bu durum güvercinin maalesef ölümüne sebebiyet vermektedir.

Ortihosis

İştahsızlık, tüy kabartma, performans kaybı, hızlı kilo kaybetme, titreme, yeşilimsi ishal ve zor soluk alma belirtileri ile baş gösteren ortihosis hastalığı da bakteri kaynaklı güvercin hastalıklarındandır. Hastalığın ilerleyen safhalarında, güvercinin tek gözünde yaşarmalarla birlikte şişme ve iltihaplanmalar meydana gelmektedir. Hastalık tedavi edilmeden daha da ilerleyecek olursa, maalesef güvercin iltihaplı gözünü kaybedecek ve tek gözü kör kalacaktır.

E-coli

E-coli, güvercinlerde yeşil ve sarı renkli normalinden çok ağır ve pis kokulu ishalle belirtilerini gösteren bakteri kaynaklı bir güvercin hastalığıdır. Bu hastalık, iştah kaybı, ani zayıflama, çevreye karşı ilgisizlik ve kayıtsızlık ve performans kaybına yol açmaktadır. Hastalık tedavi edilmeden daha da ilerleyecek olursa, maalesef güvercin uçma becerisini kaybedecek, topallamaya başlayacak ve hatta yürüyemez hale gelecektir.

Coryza

Güvercinin nefes almasında zorlanma, her iki gözünde de yaşarma ve iltihaplanma, burun akıntısı, pis kokulu sümük belirtileri ile baş gösteren coryza hastalığı, bakteri kaynaklı güvercin hastalığı çeşididir. Hırıltılı soluk alıpvermesi ve sulu yeşil ishal ile seyreden hastalık ilerledikçe güvercinde aşırı zayıflama ve suratta aşırı şişmeye sebebiyet vermektedir.

Haemophillus

Güvercin hastalıklarından bakteri kaynaklı solunum yolları sorunu olan haemophillus, nefes darlığı, sürekli aksırma, gözlerde iltihaplanma, burun akıntısı belirtileri ile baş göstermektedir. Tüm bunlar güvercinin hem performansını düşürmekte hem de çevresine karşı duyarsızlaşmasına neden olmaktadır. Ayrıca, güvercinin her iki gözüne ciddi hasar veren bu hastalık, gözlerin ve göz kapaklarının aşırı şişmesine sebep olmaktadır.

Mycoplasmosis

Coryza hastalığı ile hemen hemen aynı belirtilere sahip olan mycoplasmosis hastalığında güvercinde yoğun solunum yolları sıkıntıları meydana gelmektedir. Solunum yolları sıkıntılarının yanında aşırı ateş ve ateşe bağlı olarak da güvercinde çevresine karşı duyarsızlaşma gözlenmektedir. Mycoplasmosis hastalığında ayrıca yetersiz solunumdan dolayı güvercin yetersiz oksijen sebebiyle kanı mora yakın bir renge dönüşmektedir. Tüm bunlar güvercinde performans kaybı ve isteksizliğe sebep olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz