Geçmişten Günümüze Vazgeçilmez İcatlar

ilginç icatlar

Varlığının tam olarak farkında olmadığımız ama aslında günlük yaşantımızda elimiz ayağımız olan birçok şey ile iç içe yaşıyoruz. Peki kim bunları merak edip nasıl hayatımıza dahil olduğunu araştırdı ki? Bunlardan birkaçının nasıl bulunduğunu ve günümüze nasıl geldiğini derledik.

Fermuar

1. Dünya savaşından önce insanlar düğmelerini büyük ve kullanışşız düğmelerle kapatmaya çalışıyorlardı.Fermuarın ilk aşaması olarak kabul edilen Whitcomb L. Judson’un o zamanki adı “Ayakkabılar için kilit açıcı” olan buluşu daha sonra  İsveçli  Gideon Soundback tarafından geliştirilerek “Kancasız 20″  ismiyle tanınan günümüzde fermuar olarak varlığını devam ettirmiştir.

 Eteklerimizin pantolonlarımızın , çantalarımızın hatta bazı ayakkabılarımızın vazgeçilmezi fermuarlar tam bir hayat kurtarıcıdır.

Şişe

İlk örneği Mısırda MÖ 100 yıllarına dayanmaktadır. Şişelerin ilk kullanış amacı şarap saklamak içindir. 1821 yıllarında şişeler sıcak cama üflenerek yapılırken daha sonra seri üretimine 1904 yılında Michael Owens tarafından geçilmiştir.

 Günümüzde su , sirke , maden suyu , süt ; benzin gibi ihtiyaçlarımızı saklamak için kullanılmaktadır.

Şemsiye

Bundan 3400 yıl önce güneşten korunmak amacıyla Mezopotomyada bulunan şemsiye yaygın olarak 1700’lü yıllarda kullanılmaya başlamıştır.

 Günümüzde yağmurdan korunmak amaçlı kullanılsada asıl bulunuş ihtiyacıyla paralel olarak kullandığımız plajlarda da varlığını devam ettirmektedir.

Ayna

14.yy Venedikte gümüşleme yöntemi ile ayna elde edilmiştir. Cam tabakasının bir tarafına cıva sürülmesi ile elde edilen ayna , 1835 yılında Alman kimyager Justos Van Liebig tarafından günümüüzdeki şeklini almıştır.

 Şuan çantalarımızda aksesuar olarak , dolaplarımızda ve birçok yerde kullanmaktayız.

Anahtar ve kilit

Mısırlılar tarafından MS 2000’li yıllarda önemli olmayan eşyaları saklamak amacıyla bulunmuştur.

Klavuz kilit tipi ile başlayan günümüzde Linos Yele’nin buldugu  Yale marka kilitlerin yanı sıra parmak izi ve göz retinasını tanıyan ve avuç içini okuyan kilitler de mevcuttur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz