Gebelikte Tiroid Hastalıkları

gebelik tiroid

Gebelikte tiroid hastalıkları ve gebelikte guatr sorunu diyabetten sonra gebelikte en sık görülen ve tedavi edilmesi gereken endokrin hastalığıdır. Normal gebelik bulguları bazı tiroid hastalıklarının bulgularını taklit edebilir . Bazı gebelerde herhangi bir problem olmamasına rağmen orta derece tiroid büyümesi görülebilir ve bu normal kabul edilir.

Hamilelerde rutin olarak gebeliklerinin ilk üç ayında tiroid şikayetleri olsun olmasın tiroid (guatr) hormon düzeylerine bakmak gerekmektedir, bu gebelikte guatr ve gebelikte tiroid hastalığının tespiti için önemlidir. Çünkü farkına varılmadığı zaman hem anne hem de bebek için olumsuz etkileri olabilmektedir. Gebelikte guatr ve gebelikte tiroid hastalıkları varlığında artan gebelik hormonları tiroid testlerinin sonuçlarını da etkilemektedirler.

Hamilelikte guatr ve hamilelikte tiroid hastalıkları varlığında tiroid fonksiyonlarının değerlendirilmesinde  tiroid stimülan uyaran  hormon  ve serbest T3 ve serbest T4 hormonu kullanılır. TSH  ile  T3 ve T4 düzeyi arasında  ters oran vardır. TSH yüksek iken T3,T4  azalır. Normalde bu hormonların hepsinin normal aralıklarda olması gerekir.

Artmış serbest T4 ile tanı konur. TSH gebelikte hipertiroidi tanı ve takibinde kullanılır. Hipertiroidinin en sık nedeni olan graves hastalığında tiroid stimulan antikorları oluşur ve bu da bebekte hipertiroidi riskini arttırır. Serbest T4 yükselirken TSH düzeyi azalır.

Gebelikte Hipertiroidi Belirtileri nelerdir?

Sıcağa dayanıksızlık, iştah artışı, nemli cilt, çarpıntı, artmış nabız basıncı gibi belirtiler gebelik bulguları ile karışmaktadır. Özellikle gözlerin dışa doğru belirginleşmesi (ekzoftalmi) ,normal beslenmeye rağmen kilo alamama  ve istirahat halinde iken de taşikardi olması belirleyicidir ve gebelik şikayetlerinden ayırt etmede yardımcı olur.

Gebeliğe zararı olur mu? Tedavisi gebelikte var mı?

Hafif ve orta derece hipertiroidide gebeliğin seyri normaldir. Fakat mutlaka tedavi edilmelidir. Kontrolsüz tiroid hastalığı olan gebelerde düşük, erken doğum  ve anne karnında bebek ölümü riski fazladır.

 Annede hipertansiyon riskini arttırır. Bebekte ayrıca gelişme geriliği, erken doğuma bağlı problemler , yenidoğanda tiroid hastalığı ve doğumsal kalp hastalığı görülme ihtimali artar.

Tedavide propiltyourasil ve metimazol kullanılarak hormon yapımı engellenir. Her iki ilaç da bebekte sakatlık oluşturmaz, teratojen değildir. İlaç tedavisine yanıt alınmadığı çok ileri tiroid hastalıklarında operasyon dahi düşünülebilir.

Gebelikte Hipotiroidi;

Gebelik sırasında çok belirgin hipotiroidi nadir görülür. Çünkü ciddi hipotiroidi problemi olan kadınlar gebe kalamama problemiyle karşılaşırlar. Gebelikte Hashimoto  hastalığı hipotiroidinin en sık görülen şeklidir. TSH düzeyi yüksek, T4 düzeyi düşüktür. Otoimun sebep var ise antikor aranır.

Gebelikte Hipotiroidi Belirtileri nelerdir?

Güçsüzlük, halsizlik, kabızlık, uyuşma, soğuğa duyarlılık gözlenir. Ayrıca saç dökülmesi, ödem, soğuk- kuru cilt ,kilo alımı mevcuttur.

Gebeliğe zararı olur mu? Tedavisi gebelikte var mı?

Tedavi edilmediği takdirde düşük, erken doğum, düşük ağırlıklı bebek, anne karnında bebek ölümü riski artmaktadır. En önemlisi yeni doğan bebekte hipotiroidi ve buna bağlı zihinsel problemler olabilmektedir. Annede ise hipertansiyon ,gebelik kanamaları ve ablatio plasenta sık görülür. Tedavide kullanılan ilaçların anne karnındaki bebeğe zararı yoktur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz