Gebelik Öncesi Sağlıklı Beslenme

gebelik beslenme

Hamilelik dönemi kadar, hamilelik öncesi dönem de anne ve bebek sağlığı açısından çok önemlidir. Anne adayı beslenmesinden psikolojik durumuna, vücut ağırlığından sigara ve alkol kullanımına kadar bir çok konuya dikkat etmek zorundadır. Hamilelik öncesi beslenme, hamilelik ile doğru orantılıdır.

Hamilelik Öncesi Folik Asit Kullanılmalı mı?

Bebeğin beyin ve omurilik yapılanmasındaki bozukluğu engellemek amacıyla, gebelik öncesi folik asidi kullanımı uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Günlük 0.4 mg folik asit kullanımı bebek ve anne adayı için yeterli olacaktır. 

Yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, kuru fasulye, fıstık ve badem folik asidi zengini besinlerdir. Fakat sebzelerin 3 gün içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Taze bir yeşil sebze 3 gün içerisinde %80’e varan folik asidi kaybı verdiğinden dolayı, ilk 3 gün içerisinde sebzeleri tüketmeliyiz.

Gebelik öncesi sigara kullanımı ve hamilelik öncesi alkol kullanımı vücuttaki folik asit düzeyini düşürmektedir.

Hamilelikten önce doğum kontrol hapı kullanımı da vücuttaki folik asit seviyesini düşürmektedir.

Gebelik Öncesi Demir Kullanımı

Et tüketimini sevmeyen vejeteryan anne adaylarında demir seviyesi düşüktür. Demir oranı düşük anne adaylarında düşük riski ve prematüre doğum riski fazladır. Gebelik öncesi demir eksikliğinden korunmak için kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, pekmez, kuru kayısı gibi demir oranı yüksek besinler tüketilmelidir. Hamilelik öncesi kahve, çay ve sigara tüketimi vücuttaki demir oranını düşürebilir.

Gebelik öncesi sağlık beslenmenin ilk kurallarından birisi de; kafein içerikli kahve ve çay tüketmemeye, kepek ekmeği yerine yulaf veya tam buğday ekmeği tüketmeye dikkat etmeli, bol bol c vitamini içerden meyve sebzeler tüketmeye dikkat etmelidir.

Gebelik Öncesi Kalsiyum Alınmalı mı?

Anne adayları için vücuttaki kalsiyum oranı çok önemli bir kriterdir. Gebeliğin ilerleyen haftalarında bebeğin kalsiyum kullanımı, annenin kalsiyum oranını düşüreceğinden dolayı kalsiyum eksikliği büyük problemlere yol açabilir. Bazı anne adaylarının hamilelik döneminde diş yapılarının bozulması kalsiyum eksikliğinin göstergesidir.

Günlük kalsiyum ihtiyacı yetişkinler için 1000mg / gün olarak tavsiye edilmektedir. Günlük beslenmenizde ilaveten süt, yoğurt, peynir, kuru baklagil tüketimi ekleyerek, vücudunuza kalsiyum ilave edebilirsiniz.

Hamilelik döneminde ve emzirme döneminde doktor kontrolünde kalsiyum takviyesi de yapılabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz