Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

En değerli varlığımız şüphe yok ki sağlığımızdır. Hafif bir ağrı nedeniyle bütün günümüzün heba olduğu, sıkıntı yarattığı durumlar olur. Yüzünüzde çıkmış küçücük bir sivilce nasıl ki sizi huzursuz etmeye yetiyorsa güzel bir yemeğin ardından kısa süre sonra başlayan gaz sancısı da gününüzün kötü geçmesi için oldukça geçerli bir nedendir.

Şeker içeren yiyeceklerin fazla tüketilmesi, yemek yerken hava yutmak, bazı kronik hastalıklar, lifli gıdaların fazla tüketilmesi ve daha da sayabileceğimiz birçok farklı nedeni bulunan gaz sancısı tedavi yöntemleri doğru şekilde uygulandığında, aslında çok da büyük bir sorun değildir.

Eğer müdahale edilmezse gaz sancısının yaşam kalitesini düşüreceğini, günlük yaşamın içinde sizi sık sık zor anlarla baş başa bırakacağını söylemek yanlış olmaz. Unutmayın ki basit sorunlara basit önlemler sayesinde çok daha keyifli günler geçirebilirsiniz.

Vücutta Gaz Birikmesinin Belli Başlı Nedenleri

Vücudunuzda gaz birikmesinin birçok farklı nedeni olabilir. Bunlardan ilki, sindirimi zor gıdaların fazlaca tüketilmesidir. Yemek yedikten kısa süre sonra sindirim başlar ve 2 saat içinde sindirim işlemi tamamlanır. Ancak bazı gıdalar sahip oldukları özellikler nedeniyle daha geç sürede sindirime girer.Yemek yeme esnasında fazla hava yutmak midede gaz oluşumunun başka bir nedenidir. Bunu önlemek için olabildiğince ağzınızı kapatarak yemek yemek ve küçük lokmalar almaya çalışmak gerekir. Hızlı yemek yemek de gaz sorununa yol açabilir.

Yüksek lif oranına sahip kimi meyveler de midede gaza neden olur. Ancak bu, her bünye için geçerli değildir. Kimine dokunan bir meyve başka birinde herhangi bir etki göstermez.

Çölyak hastalığı, gaz sancılarının oluşumuna neden olabilen birkaç hastalıktan biridir. Bu hastalığı olan kişilerde mide ve bağırsakta gaz sorunu üst boyutlardadır.

Crohn hastaları da sindirim sistemlerinin düzgün şekilde işlememesinden dolayı gaz sancısını ve fazla gaz çıkarma sorununu yaşayan insanlar arasındadır.

Gaz sancısı sorununa neden olan başka bir hastalık da irritabl (huzursuz) bağırsak sendromu olan kişilerdir. Bu kişilerde de yine sindirimle ilgili ciddi sorunlar bulunur. Bu sorunların bir yansıması olarak gaz sancıları oluşur.

Fazla şeker içeren yiyeceklerin tüketimi hassas bir sindirim sistemine saihp olanlarda ciddi sorunlar yaratmaktadır. Gaz sancısının kramp şeklinde oluştuğu durumlar genelde şekerli gıdaların fazla tüketilmesiyle oluşmaktadır.

Beslenme şeklinin doğurduğu bir durum da tam tahıllı besinlerle beslenmekten kaynaklı olarak otaya çıkmaktadır. Tam tahıllı yiyeceklerin uzun süreli ve devamlı tüketimi gaz sancılarına neden olabilmektedir.

Gaz Sancısının Belirtileri Nelerdir?

Gaz sancısının ilk belirtisi aşırı tokluk hissidir. Yemeğin üzerinden belli bir süre geçse bile, sanki az önce yemek yemiş gibi hissedersiniz ve bu oldukça rahatsızlık veren bir durumdur. Örnek olarak mideyi bir şişeye benzetirsek, mideniz ağzına kadar dolu bir şişe gibidir ve küçücük bir hareketle taşmaya hazırdır.Karnınızda belirgin bir gerginlik ve şişlik hissedebilirsiniz. Hatta karın bölgenize elinizle dokunduğunuzda bu gerginlik ve şişliği çok kolay fark edersiniz.

Karnınıza aniden krampa benzeyen keskin ağrılar giriyor ve kısa süre içinde dağılıyorsa bunun nedeni büyük olasılıkla gaz sancısıdır.

Karnınızdaki hafif ağrı yer değiştiriyor ara ara artıp tekrar hafifliyorsa, bu durumu gaz sancısına yormanız normaldir.

Gaz Sancısına İyi Gelen Uygulamalar

Var olan gaz sancısını kesmenin en etkili yöntemlerinden biri ılık bir bardak su içerek midenin rahatlamasını sağlamaktır. İlk anda etkili bir yöntem gibi görünmese de gazın çıkmasını kolaylaştırdığı için denenmesi gereken basit uygulamaların başında gelir.Elma sirkesi gaz sancılarını çözmek için etkili yöntemlerden bir diğeridir. 1 yemek kaşığı elma sirkesini 1 bardak ılık suya ekleyin ve yudum yudum için. Gaz sancınızın dağıldığını fark edersiniz.

Defne yaprağı gaz sancılarını sonlandırmak için tavsiye edilebilir. Bunun için defne yaprağını bir miktar suyun içine koyarak 5 dakika kaynatın. Ilıdıktan sonra bu suyu için.

Gaz sorunu yaşamamak için, daha en başından sancıların oluşumunu önleyebilmek daha kesin bir sonuçtur. Bu nedenle buna yönelik önlemler almak ya da bunları ciddiyetle uygulamak daha doğrudur. Bu anlamda yapacağınız ilk şey beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek olmalıdır. Hayatınızın her alanında olduğu gibi bedensel değişimlerinizde de belirleyici faktör beslenmedir. Kilo alımınızdan toksin depolamanıza, fit görünümünüzden cildinizin sağlıklı görünümüne kadar her alan beslenmenin etkileriyle doludur.

Sağlıklı beslenmeyi önemseyerek durumu lehinize çevirmekse tamamen sizin elinizdedir. Örneğin kızartılmış yiyeceklerin çok fazla gaza neden olduğu, midede şişlik yaptığı bilinmektedir. Bu ister bir parça peynir olsun, isterseniz patlıcan ya da kabak sonuç değişmez. Tüketeceğiniz yiyecek ne kadar faydalı olursa olsun bunu kızartarak zararlı hale getirirsiniz. Özellikle gaz yapması noktasında yükleme yaparsınız diyebiliriz. Bu nedenle hiçbir yiyeceği kızartarak yememeye özen gösterin.

Gaz Yapan Belli Başlı Yiyecekler

Bazı yiyecekler gaz yapar. Bunları ne şekilde pişirirseniz pişirin durum değişmez. Bu nedenle eğer sık sık gaz sorunu yaşayan bir insansanız bu yiyeceklerden uzak durmaya çalışın.

  • Kuru fasulye
  • Nohut
  • Soğan
  • Karnabahar
  • Brüksel lahanası
  • Brokoli
  • Marul
  • Elma
  • Süt
  • Dondurma
  • Sakız

Kuru fasulye ve nohut midede ve bağırsaklarda gaz yapma konusunda listenin en başını tutmaktadır. Öyle ki emzirme döneminin ilk aşamasında annelerin bu yiyecekleri yememeleri konusunda sıkı sıkı tembihlendikleri doğrudur. Süt ve süt ürünleri  de gaz sıkıntısı konusunda şanssız olanlar için tehlikeli bir gruptur. Laktoz intoleransı olanlar süt ürünleri içerisindeki şekeri sindirmekte güçlük çeker. Bu da gaz ve ishal gibi belirtilere yol açabilir. Gaz sancılarını azaltmak için süt ürünlerini minimum düzeyde tüketmelisiniz. Süt yerine ayran tüketmek gaz oluşumunu bir nebze engeller.

Bu yiyecekleri kökten hayatınızdan çıkarmak tabii ki tavsiye edilmez. En azından daha az tüketerek ya da herhangi birini tükettiğinizde bir diğerini tüketmeyerek işi dengede tutabilirsiniz.Bir anda ve fazla yemek yemek gaz oluşumunun nedenleri arasındadır. Bu yüzden gaz mide ve bağırsaklarda gaz oluşumunu önlemek istiyorsanız öğünlerinizi küçülterek öğün sayısını arttırmayı deneyin.

Fazla çiğneyerek lokmaları küçültmek sandığınızdan da büyük marifetlere sahiptir. Bu sayede tükürük yoluyla gıdaları parçalayıcı enzimler daha fazla salgılanır. İşte karın bölgesindeki gazın bir miktar azalmasını sağlamış oldunuz.

Gaz oluşumunu önleyen etkenler arasında beslenme şeklinden sonra belki de en belirleyici etken spor ya da egzersiz yapmaktır. Spor dallarından herhangi birini hobi olarak benimseyip yaşamınızın bir parçası yapmak ya da egzersizlerle devamlı bir hareketlilik sağlamak bağırsaklarınızın çok daha düzenli çalışmasını sağlar. Bu durumda da düzenli çalışan bağırsaklar gaz oluşumunu ortadan kaldırır. Çünkü gaz boşaltım sistemi çok daha sistematik çalışır.

Doğru nefes almak gaz sancısı oluşumunda küçük de olsa bir etkiye sahiptir. Ağız yoluyla alınan hava fazla olduğunda bu havanın bir kısmı mideye dolar ve gaz sancısı oluşumuna zemin hazırlar.

Gaz Sancısına Rezene Çayı

Gaz sancısına iyi gelen ve çok bilindik bir uygulama olan rezene bitkisiyle çay hazırlamak bu sorunu kısa sürede yatıştırır. Rezene sadece yetişkinlerde meydana gelen gaz sancılarını çözmekle kalmaz, gaz sancısı nedeniyle huzursuzlanan, ağlama krizlerine giren bebeklerde de etkili bir yöntemdir.

Rezene Çayı Nasıl Hazırlanır?

Rezene çayı hazırlamak çok pratiktir. 1 fincan içme suyunu kaynatın. Daha sonra suyun içine 1 çay kaşığı kurutulmuş rezene atarak 5 dakika demlenmesi için bekleyin. Bu sırada demleme aşamasında ateşten almış olmanız gerekir. Demlenme gerçekleştikten sonra rezeneyi süzerek içebilirsiniz. Rezene bitkisi, acımsı bir tada sahiptir. Bu nedenle süzmezseniz çayınız acı olur. İsteğe bağlı olarak rezene çayınıza bal ya da şeker koyabilirsiniz.

Not 1: Kimileri rezene çayının tadını baskın bulur ve içemez. Eğer siz de öyle düşünüyorsanız rezenenin içine portakal kabuğu katarak aroma ekleyebilirsiniz.

Not 2: Rezene çayı, bebeklerdeki gazın kolayca çıkması için etkilidir. Ancak bebeklere verilecek rezene çayının miktarında dikkatli olunmalıdır. Bebeğinize sadece 1 -2 tatlı kaşığı rezene çayı verin, daha fazlasını vermemeye özen gösterin.

Gaz Sancısına Zencefil Çayı

Zencefil çayı, tıpkı rezene çayı gibi mide ve bağırsakta bulunan fazla gazın kolay şekilde atımını kolaylaştırır.

Zencefil Çayı Nasıl Hazırlanır?

Bu çayı hazırlamak için taze zencefile ihtiyacınız olacak. İlk önce taze zencefili güzelce yıkayıp soyarak dilimleyin. Zencefil lifli bir besin maddesidir. Bu nedenle kesimi sizi zorlayabilir. Kolayca dilimlemek için liflere paralel kesmek işinizi kolaylaştırır. Daha sonra 1 fincan içme suyunu kaynatın. Su kaynadıktan sonra suyun içine 5 dilim zencefil ekleyerek dinlendirin. Suyu zencefille beraber kaynatmanıza gerek yok.

Dinlendirme süresi bittikten sonra zencefil dilimlerini alarak çayınızı içebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak bal ya da şekerle tatlandırabilirsiniz ancak şeker yerine balı tercih etmeniz sağlık açısından tavsiye edilmektedir. Balı kaynar suya karıştırılması tavsiye edilmez. Bal katacaksanız çayın biraz ılımasını bekleyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz