Ergen Depresyonu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

ergen depresyonu

Ergenlik dönemi, hem genç hem de ebeveynler için oldukça zor geçen dönemlerden bir tanesi. Bu dönemde özellikle, cinsiyet fark etmeksizin; yavaş yavaş erişkinliğe ulaşan bireyler; üzerlerindeki pek çok baskıdan ve durumdan kurtulmak isterler. Bu da, zamanla bir depresyon halini alabilir. Buna, literatürde ergen depresyonu denir ve belirtileri oldukça da basittir aslında. Pek çok ergen bireyde görebileceğimiz bu belirtileri, sizin için listeledik.

İştahsızlık

Ergen birey, genelde ailesi ile yemek yemekten kaçınır. Özellikle, sosyal ve konuşkan bir aileye sahipse, bu durum ona oldukça yavan gelir ve hatta yaklaşan dönemlerde bu durum; iştahsızlığa evrilebilir. İştahsızlık, bir ergenin bulunması gereken son harekettir aslında zira büyüme evrelerinde gelişen sadece ruh değil; ek olarak fiziktir de. Fiziksel gelişimin tamamlanması için ise, iştah ve dengeli beslenme şarttır.

Asosyallik

Ergenlikte görülebilecek bir diğer ortak tutum da asosyallik olarak bilinir. Asosyal haldeki ergen, herhangi bir yere çıkmaz, ebeveynleri ile vakit geçirmekten hoşlanmaz, herhangi bir aktiviteye katılımda isteksizdir. Bu durum, bilgisayara bağımlılığı da beraberinde getirebilir ve depresyon belirtisidir.

Uyku Problemleri

Insomnia’ya kadar gidebilecek bu tür problemlerde, ebeveynler oldukça dikkatli olmalıdır. Ergen birey, kimi zaman hiç uyumadan günlerini geçirebilir ya da uyku düzenlerini iyice bozabilir. Bilgisayar, telefon gibi mobil ya da dizüstü araçlar bu meşkalelerde zaman geçirmek adına en önemli faktörlerdendir ve bu tür uyku düzeni bozulmalarında; hastalıklar artabilir, direnç, azalabilir.

Yalnız Kalma Eğilimi

Tıpkı asosyallikte olduğu gibi, bilgisayar ve mobil cihazlara bağlanarak; odada saatlerce yalnız oturma eğilimi, ergen depresyonunda görülebilecek bir diğer etkidir. Bu tür durumlarda, ebeveynin adım adım onu birlikte oturmaya razı etmesi, oldukça önemli. Bir anda yapılan fevri davranışlar, ergen ile ebeveyn arasını bozabilir. Bu sebepten, yavaş yavaş, adım adım davranılması gerekiyor.

Ölüm Saplantısı

Özellikle, ergenlik döneminde bir gelenek haline gelen ve dillerden düşmeyen “satanistlik” tutumu; ebeveynlerin düşüncesinde çokça görülür. Ebeveyn, ergen bireyin başka tür dinlere kaymasından ya da alışkanlık edinmesinden korkabilir. Zira, ergende bu dönemde fazlaca ölüm saplantısı, karanlık, melankolik haller görülebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz