Eklem İltihabı Nedir? Nasıl Önlenir?

eklem ihtihabı

Uzun ve sağlıklı bir hayat sürmek, obeziteyi ve diğer rahatsızlıkları engellemek için sağlıklı bir beslenme alışkanlığınızın olması gerektiğini ve düzenli egzersiz yapmanız gerektiğini unutmayın. Bazen osteoartrit olarak da anılan eklem iltihabı, eklemleri hedef alarak kemiklerin ucundaki kıkırdak dokuların yıpranmasına neden olan bir hastalıktır. Kendini en çok yaşlılık dönemlerinde gösterir.

Kişinin yaşı dışında birkaç faktör daha bu hastalığın ortaya çıkmasına etki eder. 45 yaşının üzerindeki kişilerin eklem iltihabıyla karşılaşma ihtimali daha fazladır. Bu hastalığa ayrıca cinsiyetin de etkisi vardır. Hem kadınlarda hem erkeklerde görülse de kadınlarda genelde daha erken yaşlarda görülür. Fakat, eklem iltihabı oluşumunun en büyük sebebi eklemlerinizin aşınmasını arttırarak bu hastalığa yakalanma riskinizi katlayan aşırı kilolardır.

Eklem iltihabı eklemlerde şişliklere, ağrılara ve hareket kaybına neden olur. Bu, eklem kemiklerinizin ucunda koruyucu görevi gören kıkırdakların kalıcı şekilde yıpranmasından kaynaklanır. Çünkü kıkırdaklar kemikleri aşınmaya karşı korur. Ancak eklem iltihabı hastalığının aşırı olduğu durumlarda kıkırdak tamamen yok olur ve kemik kemiğe sürterek şiddetli eklem ağrıları meydan gelir. Uzun bir sürenin sonunda, eklem iltihabı etkilediği bölgelerde mutlaka hasara neden olacaktır.

Eklem iltihabı vücuttaki herhangi bir eklemde meydana gelebilir ama en sık olarak boynun arka tarafında, sırtın alt bölgelerinde, dizlerde, ellerde ve parmaklarda görülür.

eklem ihtihabı

Belirtileri Nelerdir?

Eklem iltihabı yavaş yavaş kendini gösteren bir hastalıktır. Aşırı efor gerektiren fiziksel aktiviteler sırasında oluşan eklem ağrıları ilk belirtiler olabilir. Ellerde görülen eklem iltihabı 50 yaşından sonra ortaya çıkabilir ve genetikle alakalı olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle bir aile üyesinden kalıtsal olarak geçmiş olabilir.

Eklem iltihabının ilk evresinde hastalıktan etkilenen bölgenin hareket ettirilmesiyle ağrı oluşur ve biraz dinlendikten sonra ise geçer. İkinci evrede ise ağrıların hem fiziksel aktivite hem de dinlenme sırasında devam ettiğini fark edersiniz. Zaman geçtikçe ağrıların süreleri daha uzun hale gelecek ve daha kalıcı rahatsızlık verecektir.

Eklem iltihabının bir diğer belirtisi ağrıyan bölgenin normal şekilde hareket etmesinin eklem sertleşmesi nedeniyle engellenmesidir. Bu durumda zaman geçtikçe daha fazla ağrı hissedersiniz.

Eklem İltihabının Önlenmesi

Eğer daha sağlıklı bir beslenme alışkanlığı benimserseniz ve hareketsiz bir yaşamdan vazgeçerseniz, eklem iltihabı bertaraf edebileceğiniz bir hastalıktır. Ayrıca eklemlerinize aşırı yük bindiren ağırlık kaldırmak gibi fiziksel aktiviteleri önlemek veya azaltmak da oldukça önemlidir.

Hali hazırda bu hastalığı yaşayan insanların ağrıya neden olan hareketlerden kaçınmaları ve ağrıyan bölgedeki yükü sorunsuz olan eklemlere aktarmaları gerekir. Ama yine de eklem iltihabı olan bölgeleri de kullanarak fazla baskı uygulamadan (aksi durumda zararlı olabilir) basit ve kısa egzersizler yapabilirsiniz. Bu eklemlerdeki baskıyı azaltmak için sonunda koltuk değneği ya da baston kullanmanız gerekebilir. Son olarak, iltihaptan etkilenen eklemlerdeki ağrıyı hafifletmek ve daha kolay hareket etmelerini sağlamak için sıcak ve soğuk kompres uygulamanızı tavsiye edebiliriz.

Dirsek ağrısı

Daha erken görüldüğü durumlar olsa da, eklem iltihabı tipik olarak yaşlılarda görülen bir hastalıktır. Bu sıkıntı, kişinin rahat hareket etmesini ve günlük, sıradan hareketleri yapmasını engeller. Kemiklerin arasındaki kıkırdak dokunun bozulmasına neden olduğu için aşırı ağrı ve yorgunluk üreterek günlük aktivite ve hareketlerin yapılmasını imkansız hale getirir. Eklem iltihabı genetik yaratılıştan veya faydası olmayan boş alışkanlıklardan kaynaklanabilir.

İyi bir beslenme alışkanlığı ve düzenli yapılan fiziksel aktivite yaşlılığınızda bile sağlıklı bir hayat sürmenizi sağlar. Bu iki anahtar faktör sadece eklem iltihabını engellemekle kalmaz, vücudunuzun diğer parçalarını da etkileyebilecek birçok hastalığa karşı da savaşır. Bu nedenle, yediğimiz yiyeceklerin vücudumuz için olan besleyici değerlerini bilmek oldukça önemlidir.

Ayrıca, günlük ne kadar yiyecek tüketeceğinizi kontrol etmek için kilo boy oranınızı da göz önünde bulundurmalısınız. Vücudunuzun düzgünce çalışmasına imkan verecek kadar yiyin fakat fazlasından kaçının. Aşırı kilolu ya da obez hale gelirseniz hayatınızın ilerleyen dönemlerinde birçok sorunla karşılaşabilirsiniz

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz