Dukan Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Fazla kilolarınızdan kurtulmak istiyorsunuz ancak bir türlü başaramıyorsanız belki dünyada 30-35 yıldır yapılan Fransız Dr. Dukan’ın yöntemini deneyebilirsiniz. Birçok kişide başarı ile sonuçlanan Dukan diyeti Türkiye’de birçok kişi tarafından uygulanmıştır. Tabii ki denemeden önce diyetin size uygun olup olmadığını anlamalısınız. Bunun için mutlaka araştırma yapmalı ve kitabını okumalısınız çünkü bu diyet bildiğiniz diğer diyetlerden farklı. Ayrıca, özel bir hastalığa sahipseniz veya sahip olduğunuzu bilmiyorsanız öncesinde doktorunuzla konuşmanız gerekir. Bazı hekimler bu diyeti önermemektedir.

Sizin için Dukan diyetiyle ilgili detaylı bir araştırma yaptık ve en temelde bilmeniz gerekenleri özetledik. Eğer Dukan Diyeti sizin için uygunsa ve yapabileceğinizi düşünüyorsanız, başlamadan önce mutlaka kitabın tamamını okumalı ve diyet için hazırlanmalısınız (Dr. Pierre Dukan; Dukan Diyeti, 4 adımda Fransız usulu kalıcı zayıflama).

Dukan diyeti, temelinde yeme alışkanlığınızı değiştirmek üzerine kurulu bir diyet türüdür, dolayısıyla verdiğiniz kilonuzu da kalıcı olarak hayat boyu korumanızı sağlar. Yani kalıcı zayıflama diyetidir (yöntemidir) diyebiliriz. Dukan diyet yöntemi, protein ağırlıklı sağlıklı beslenme ve “Ne kadar istersen o kadar ye” mantığı üzerine kurulu bir diyet metodudur. Kitapta belirtilen dukan diyet listesindeki besinleri belirtilen zamanlarda dilediğiniz kadar tüketmenize izin verdiği için bu diyet hiç aç kalmanıza fırsat vermiyor.

Diyet 4 Evreden Oluşur

İlk 2 evrenin amacı: Kilo vermenizi sağlamaktır. Son 2 evrenin amacı: Verdiğiniz kiloları hayat boyu tekrar almamanızı sağlamaktır.

1. Atak

Bu evrede sadece saf protein tüketiliyor. Dukan kitabında listelenen 68 çeşit yüksek protein içeren besinlerden tüketerek hızla kilo veriliyor. Bu evre kişiden kişiye değişmek üzere ortalama 2 ile 7 gün arasında değişiyor. Kendiniz için bu evreyi uygulamanız gereken gün sayısını belirlemek için, Dukan’ın orijinal sitesinden (http://www.dukandiet.com/Calculate-your-True-Weight) kilonuz, boyunuz, yaşınız, o güne kadar olan en düşük ve en yüksek kilonuz gibi bilgileri girerek öğrenebilirsiniz.

Kırmızı dana eti, tavuk göğsü veya butu; her türlü balık, ciğer ızgara, yumurta, yağsız yoğurt, yağsız süt ve peynir tüketilebilir. Her türlü diyet içecek tüketilebilir. Yağsız sütle kahve ve çay içilebilir (Tatlandırıcı ile veya şekersiz olarak). Günde 1,5 yemek kaşığı yulaf kepeği bu diyetin vazgeçilmezi ve bununla dilediğiniz kurabiye, poğaça yada ekmeği yapıp tüketebilirsiniz. Örneğin sitemizdeki Dukan diyetine özel Lorlu Limonlu Muffin’leri deneyebilirsiniz:)

Bu evrede her türlü sebze, koyun eti, kuru baklagiller, ekmek, makarna, pilav, meyve, limon, mantar ve alkolün tüketilmesi kesinlikle yasak. Ayrıca günde 6 bardak su mutlaka tüketilmeli ve yürüyüş ya da dukan hareketleri mutlaka yapılmalı.

2. Seyir

Bu evrede 32 çeşit sebze diyetinize ilave ediliyor ve sizin ideal kilonuza gelmenizi sağlıyor. Bu evrede bir gün saf protein bir gün protein+sebze şeklinde besleniliyor. Ancak her türlü sebze tüketilmiyor, kitapta belirtilen sebzeler tüketilebiliyor. Örneğin bezelye, barbunya, fasulye gibi kuru bakliyat tüketilmiyor. Havuç ve enginar haftada 1 tane tüketilebilir. Bu evrede de yulaf kepeği günde 2 kaşık tüketiliyor. Bu evre inmek istediğiniz kilonuza gelene dek sürecek olan evredir. Her gün yürüyüşümüzü ya da sporumuzu yapmayı tabii ki unutmuyoruz.

3. Güçlendirme

Artık olmak istediğiniz ideal kilonuzdasınız. Bu evre mevcut kilonuzu kalıcı kılmak üzerinedir. Şöyle ki, bu evrede haftada 2 öğün dilediğiniz besinden tüketebiliyorsunuz. “Ödül” öğünleri deniyor buna:) Bu 2 öğünde yasak yok! Sadece miktar olarak o öğünde yediğiniz her porsiyon birer tabağı geçmeyecek şekilde tüketilmeli.

Süre olarak seyir evresinde her kaybettiğiniz kg için 10 gün bu evre devam eder. Örneğin 10 kg verdiyseniz 10×10=100 gün bu evreyi uygulamalısınız.

Bu evrede haftanın 1 günü saf protein tüketiliyor diğer günlerde 1 veya 2 porsiyon meyve, 2 dilim tam buğday ekmeği, 40gr orta yağlı peynir, sebze+protein tüketiliyor. Bunun yanı sıra haftada 2 öğün nişasta tüketilebiliyor. Yulaf kepeği tüketimi 2,5 yemek kaşığına çıkarılıyor.

Özetle; haftada 2 gün nişasta öğünü yani kurubaklagil, makarna, patates, pirinç, bulgur vs tüketebilirsiniz. Ancak yağsız olacaklar. Haftanın 2 günü “Ödül” öğününü, dilediğiniz her şeyi tüketebiliyorsunuz (1 porsiyonu geçmeyecek şekilde). Haftanın 1 günü saf protein günü (diğer günleri dengelemek için) oluyor. Diğer günlerde de yukarıdaki kurallar çerçevesinde kitapta yazan besinlerden tüketerek bu evreyi geçirebilirsiniz. Her gün yine yürüyüşümüzü veya sporumuzu yapmayı unutmuyoruz.

4. Koruma

Mevcut kilonuzu koruyabilmek için güçlendirme günlerinden sonra sıra koruma evresine yani hayatınızın geri kalanındaki beslenme stilinize geliyor. Aslında önceki evrelerde öğrendiklerinizi kendi yaşam stilinize uygulama evresi.

Sadece şu 3 kurala mutlaka uymalısınız;

  • Günde mutlaka 3 yemek kaşığı yulaf kepeği tüketiyoruz.
  • Yürüyüşümüzü veya dukan hareketlerimizi mümkün olduğunca her gün yapıyoruz.
  • Haftanın 1 günü mümkünse hep aynı gün sadece saf protein tüketiyoruz (atak evresinde olduğu gibi).

Özetle Dukan Diyeti

Dukan yemeklerini yapabilmek için bazı mutfak malzemelerine ihtiyacınız vardır. Bunlar başta size maliyetli gelebilir ancak bunun öğrenilecek ve hayat boyu uygulanacak olan bir sağlıklı beslenme şekli olduğunu düşününce maliyetin aslında o kadar da çok olmadığı anlaşılabilir.

Ayrıca, tekrar belirtmek isterim ki diyete başlamadan önce ve bu diyet esnasında düzenli aralıklarla doktor kontrolüne gitmenizi ve kan tahlili yapmanızı, diyetin size etkisinizi görmeniz açısından öneririz.

Umarız diyetinizi kusursuzca uygulayabilir ve olmak istediğiniz kilonuza sağlıkla ulaşırsınız:)

NOT: Yazımızı beğendiyseniz facebook, twitter’da veya kendi blog’unuzda paylaşmanızı umarız. Yorumlarınızı bekleriz.

Afiyetle zayıflamanız dileğiyle. Başarılar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz