Diş Apseleri

diş apse

Bir veya iki noktada oluşabilecek enfekte olmuş keseciktir. Periyodontal (diş eti) apsesi, diş eti iltihabı, dişler ve diş etleri arasında cepler oluştuğu zaman meydan gelir ve bakteriler bu cepte gelişir. Diş apsesi, ilerlemiş bir diş çürümesi veya kırılan bir diş sonucu, bakterilerin diş pulpunu sarmasına uygun ortam sağlaması (bu durum diş özünün ölmesine ve bakteri­lerin en yakındaki diş eti dokusuna ve kemiğe sıçramasına sebep olur) nedeniyle meydana gelir.

Diş apseleri, ağrı yapabilir, yanabilir ve ısırırken çok acı çektirir. Çenenizin altındaki veya boynunuzun ön kısmındaki lenf bezleri şişebilir ve enfeksi­yona bağlı olarak ateşiniz yükse­lebilir. Diş apseniz olduğunu düşünüyorsanız, diş doktorunuzu arayınız ve ayrıca ağrıyı dindirmek için aspirin, parasetamol ya da ibuprofen alınız.

Periyodontal apselerin tedavi­sinde, baskıyı rahatlatmak için, iltihaplı alana sonda sokulur ve iltihaplı kese içindekiler dışarı alınarak temizlenir. Diş apsesi, dişe bir delik açılarak basıncın azaltılması ve diş özünün iltiha­bının temizlenmesi yöntemiyle tedavi edilir. Daha sonra, bir kök kanalı yapılır. Enfeksiyon ısrar ederse, diş çekilmek zorundadır. Enfeksiyon sebebiyle, sonraki işlemlerden önce antibiyotik alınması gerekmektedir.

Çene Kemiğine Kaynamış Yirmi Yaş Dişleri

Her diş kemiğe kaynayabilir – bu, dişin, diş etinin altından çıkama­ması durumudur. Yirmi yaş dişleri, ağzınızın arka tarafında, en arkadaki diştir ve genellikle gençlik döneminin geç dönem­lerinde çıkar (buna karşın, bazı kişilerde yirmi yaş dişi yoktur) ve sıklıkla kemiğe kaynar, veya diş etinin altında kalır, kimi zaman da küçük ters etkileri olur.

Yirmi yaş dişi, diş etinin içinde kırıldığı zaman, komplikasyonlar ortaya çıkabilir; zedelenen diş eti bakterilere uygun bir ortam sağlar, enfeksi­yona yol açar, şişer ve ısırdığınız zaman çok ağrı verir. Enfeksiyon sıçrarsa, ağzınızı açma yetiniz sınırlanabilir, yutkunma ve nefes almakta zorluk yaşayabilirsiniz.

Bir yirmi yaş dişi enfekte olursa, diş doktorunuzu arayınız; enfeksiyon için antibiyotik almak zorunda kalabilirsiniz ve muhte­melen dişinizin çekilmesi gereke­bilir. Röntgen, diş doktoru­nuza, yirmi yaş dişinin pozis­yonunu belirlemesinde yardımcı olacaktır. Doktorunuz dişinizi çekebilir veya sizi bir ağız cerra­hına yönlendirebilir.

Hafif bir yirmi yaş dişi sorununu, aspirin, ibuprofen veya parasetamol alarak tedavi edebilirsiniz. Sıcak tuzlu suyla yapılacak gargara, diş etinizi rahatlatacaktır.

Solgun Dişler

Dişlerin rengi birçok sebebe bağlı olarak solar. Diş minesinin yüzeyin­deki, dışarıdan kaynaklanan lekeler kolayca önlenebilir ve alınabilir; dişin kendi iç yapısından kaynak­lanan lekeler kalıcıdır. Dışardan kaynaklanan lekeler, sigara içmek veya fazla kahve tüketmekten oluşan koyu kahverengi renk ya da diş yüzeyinde, yiyeceklerin sebep olduğu plakların bıraktığı san renktir.

Bazı ilaçlarda bulunan metallerin yutulması, ya da metal tozlarım solumak, diş lekelerinin diğer harici sebeplerindendir. Profesyonel temizleme veya kazıma, diş lekelerini yok eder.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz