Dereotunun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Anayurdu Güneydoğu Asya ile Akdeniz Havzası olan ve ülkemizde yaygın şekilde yetiştirilen dereotu biryıllık otsu bitkidir. 60 cm’ye kadar boylanabilir. 3-4 parçalı ipsi yapıda, hoş kokulu ve yeşil ya da mavi yeşil renkli yaprakları vardır. Dereotu yaz mevsimi ortalarında üstü düz şemsiyeler oluşturarak koyu sarı renkli minik çiçeklerini açar. Bu çiçeklerinden esmer renkli, yassı oval biçimli küçük tohumlarını olgunlaştırır.

Salatalarımızda ön plana çıkan dereotu oldukça faydalı bir sebze türüdür. Çünkü dereotunda bulunan C vitamini günlük ihtiyacımızın %40’ını karşılayabilmektedir. İçeriğindeki A vitamini ise günlük ihtiyacımızın %43’ünü karşılamaktadır. İçeriğinde bir miktar B6 vitaminide bulunmaktadır.

Demir ve manganez mineralleri yönünden zengin olan dereotunun içinde fosfor, kalsiyum, bakır, çinko ve folat mineralleri bulunmaktadır. 28 gramında sadece 12 kalori bulunan bu sebze besin lifleri yönünden oldukça zengin olmakla beraber vücut fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlayan riboflavin ve niasin maddelerini de içinde barındırmaktadır.

Sindirim olayını kolaylaştırır. Mide ve batındaki gazları söktürür. Özellikle çocuklardaki gaz çıkartıcı etkisi önemlidir. Karın ağrılarına iyi gelir. Kusma refleksini bastırır. Mide ve bağırsaklardaki krampları yok eder. Sinirleri yatıştırıp bedeni rahatlatır. Hıçkırığı kesici etkisi de önemlidir. Süt veren annelerde sütün gelişini artırır. Hipertiroit tedavisinde dereotunun etkili olduğu ısrarla ileri sürülmektedir.

Sindirim Sistemine Faydalıdır

Besin lifleri yönünden zengin olması sebebiyle idrar söktürücü özelliği bulunmaktadır. Bu sebeple kabızlık sorununu giderebilmektedir. Midede çeşitli sebeplerle meydana gelebilen kramplara ve ağrılara iyi gelmektedir. Ayrıca midedeki fazla asit üretimini baskılaması sebebiyle ülser rahatsızlığını giderici özelliğe sahiptir. Gaz giderici ve antispazmatik özelliğe sahiptir.

Kolesterole İyi Gelir

2008 yılında yapılan araştırmalar sonucu dereotu yapraklarının kolesterol oluşumunu arttıran trigliseridleri %50 oranında düşürdüğü tespit edilmiştir. Ayrıca kolesterolün riskini de %20 oranında düşürmektedir. Araştırmalar yapılırken dereotu özü kullanılmasına rağmen doktorlar düzenli dereotu yemenin kolesterole yakalanma olasılığını düşürdüğünü ve kolesterol hastalarını tedavi edici özelliği bulunduğunu ifade etmektedirler.

Şekere İyi Gelir

Dereotunda öjenol denilen bir madde bulunmaktadır. Bu madde antiseptik ve lokal anestetik olarak kullanılmasının yanında kan şekerini düşürücü yönde de etki etmektedir. Bu sebeple şeker rahatsızlığı olan kişiler düzenli tükettiklerinde hastalığın rahatsız edici etkilerinde azalma gözlemlemektedirler.

Antimikrobiyal Etki Gösterir

Yapılan çalışmalar sonucunda dereotundan elde edilen yağın mikropları ve bakterileri yok etme özelliğinin bulunduğu tespit edilmiştir. Yediğimiz tahıl ürünlerinde doğal mikroplar bulunabilmektedir. Bu mikroplar vücudumuza ciddi şekilde zarar vermese de bunların vücuttan atılması ve yok edilmesi için yemeklerinizin yanında 1-2 dal dereotu tüketebilirsiniz.

Ağız Kokusunu Giderir

Ağız kokusu rahatsızlığı olan kişiler düzenli dereotu tüketerek bu sorunlarından kurtulabilirler. Yada bir yemek yedikten sonra 1 dal dereotu yemeniz aynen karanfil  ve nane gibi güçlü şekilde ağız kokusunu gidermektedir.

Uykusuzluğa İyi Gelir

Gün boyunca yaşadığınız yoğun stresi üzerinizden atıp uykuya dalmakta zorluk çekiyorsanız veya uyurken sürekli uykunuz kaçıyorsa ve sonraki gün sürekli kendinizi yorgun ve bitkin hissediyorsanız, dereotu yiyerek bu sorunlarınızdan kurtulabilirsiniz. Çünkü dereotu beyin sinir hücrelerinde gevşeme etkisi oluşturarak hem beyninizin, hem ruhunuzun, hemde bedeninizin rahatlamasını sağlamaktadır. Bu sayede daha rahat şekilde uykuya geçebilir ve daha iyi bir uyku uyuyabilirsiniz.

Kemik Sağlığına Faydalıdır

Menopoz sonrası dönemde veya yaşlanmaya bağlı olarak görülen osteoporoz yani kemik erimesi rahatsızlığını giderici özelliğe sahiptir. Kemiklerin erimesine engel olduğu gibi sağlıklı şekilde gelişmesine yardımcı olmakta ve özellikle çocukların daha güçlü kemiklere kavuşmasını sağlamaktadır. İçeriğinde bulunan kalsiyum sebebiyle kemik sağlığına fayda sağladığı gibi emzirme döneminde süt üretimini arttırıcı yönde de etki etmektedir.

Fakat hamilelik döneminde tüketilmemesi gerekmektedir. Çünkü içeriğinde bulunan maddeler anne karnındaki bebekte olumsuz etkilere sebep olabilmektedir. Dereotu diş sağlığı içinde oldukça önemlidir. Dişlerin daha sağlıklı kalmasını sağlayıp çürümelerine engel olmaktadır. Diş minesini güçlendirmekte ve diş ağrılarını giderici etkiye sahiptir.

Dereotunun tedavide kullanımı

Sayılan durumlarda bitkinin önemli şifalı etkilerinden yararlanmak için taze dereotu tohumlarından bir-iki tatlı kaşığı dolusu alınıp bir bardak kaynar suyun içinde 10- 15 dakika süreyle demlendirilerek bir çay (infüzyon) elde edilir. Bu infüzyondan günde üç kez yemeklerden sonra birer çay fincanı içilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz