Depresyon Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır? Nasıl Atlatılır?

Depresyon Nedir?

Depresyon derin üzüntü içine düşme ve hayattan lezzet alamama halidir. Kısaca çöküntü olarak adlandırılabilir. Beyin aşırı miktarda düşündüğü ve yoğun duygular yaşadığı için bir nevi yönetim görevini yapamaz hale gelir. Böylece kişide bedensel fonksiyonlarda yavaşlama görülür. İnsanların ruh halleri çeşitli durumlara bağlı olarak azalma ve artma eğilimi göstermeye meyillidir. Bu ruh halinin belirli zaman ve oluşumlara bağlı olarak sürekli bir şekilde azalmaya başlaması durumuna depresyon adı verilmektedir. Bu durum öyle güçlü bir şekilde insana etki eder ki artık insanlar günlük yaptıkları pek çok şeyi yapmaktan vazgeçmeye başlarlar.

Bu ruh haline bürünen insanlar geçmiş zamanlarda büyük bir ilgiyle, özenle yaptığı şeyleri yapmaktan vazgeçer ve kendi kabuğuna çekilmeye başlar. İnsanlar artık kendilerini sürekli olarak mutsuz hissetmeye başlar. Yapılan her şeyde, görülen her durumda yer alan bütün olumsuzluklar görülmeye ve bunlardan kuvvetli bir şekilde etkilenilmeye başlanır. Bu durumdaki insanların bazıları üzüntüyü ve hüznü aşırı yoğun bir şekilde hissederken bazıları ise kendilerini duygulardan arınmış ve yorgun hissetmeye başlar.

Depresyon ayrıca insanların zihinlerini toparlayamamalarına neden olur. Kişiler günlük işlerini gerçekleştirmek için gerekli olan enerjiyi kendilerinde toparlayamamaya başlarlar. Normalde unutkanlık sorunu yaşamayan bireyler bir anda en ufak şeyleri bile unutmaya başlarlar.

Her insan da farklı olmak kaydıyla, depresyon dönemlerinde kişilerin iştahlarında azalışlar ya da artışlar meydana gelir. Kişiler bu dönemlerde ya çok aşırı yemek yemeye başlar ya da tamamen iştahtan kesilir. Kişilerin kendilerinde hissettikleri sıkıntılar onların uyku düzenlerine de yansımaya başlar. Ve bu etkilerin hepsi ya da belirli bir kısmı en az iki haftalık bir dönemde kendini göstermeye başladığı zaman depresyona girildiği kabul edilmeli ve tedavisi gerçekleştirilmelidir.

Depresyon Nasıl Anlaşılır?

Depresyona girmiş bir kişide şu belirtiler görülür;

  • Durgunluk, karamsarlık.
  • Alçak sesle ve yavaş konuşma hali
  • Üzüntülü olma ve acı çekme
  • İsteksizlik, hayattan zevk alamama
  • Unutkanlık, düşüncede yavaşlama
  • Sık sık geçmiş pişmanlıkları ve kötü hatıraları düşünme
  • Umutsuzluk, çökkünlük
  • Kendini işe yaramaz, değersiz dışlanmış görme hali
  • Uyku düzensizliği, uykusuzluk çekme, uykuya dalamama
  • Cinsel isteksizlik

Depresyonun en tehlikeli belirtisi ise intihar düşüncesidir.

Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?

Depresyon tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Antidepresan ilaçlar verilir. Ancak ilacın etkisi 10-15 günde belli olur. İyileştirici etkisi ise 2-3 haftadan önce belli olmaz. tek başına ilaç kullanımı yerine ilaçla birlikte psikoterapi yöntemleri de uygulanmalıdır.

Hemen her rahatsızlıkta olduğu gibi depresyonda da tedavi edilme imkanı bulunmaktadır. Ve bu tedavinin profesyonel kişiler tarafından yapılması çok büyük önem taşımaktadır. Psikolojik danışma merkezimizin sağlayacağı tedaviler ile uzun süreler boyunca insanın zihnini ve bedenini meşgul eden bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Bu sayede de insanlar kendilerini olduklarından çok daha mutlu hissetmeye başlayacaktır.

Kişiden kişiye göre farklı şekillerde uygulanacak olan depresyon tedavisinin sonucunda insanlar bu ruh haline bürünmeden önceki ruh hallerine tekrardan kavuşmuş olacaklar ve bir daha böyle bir durum oluşursa neler yapacakları hakkında fikir sahibi olacaklardır.

Depresyon Nasıl Geçer? Ne Yapmalı?

Depresyondaki bir kişinin ailesine ve arkadaşlarına büyük iş düşmektedir. Özellikle intihar düşüncesi olan hasta asla yalnız bırakılmamalıdır. Sıkıntı ve acılarını unutması için faaliyetler yapılmalı, kendini iyi hissetmesi sağlanmalıdır. Gerekirse psikologa gitmesi sağlanmalı psikoterapi yöntemleri uygulanmalıdır. grup terapileri ve elektro şok uygulanması gibi tedavi yöntemleri de mevcuttur.

Şu söylenmelidir ki depresyonun asıl ilacı unutmaktır. Hastanın acı çekmesine neden olan şey her ne ise unutması sağlanmalı, hatırlatmak ve paylaşmak yerine yeni bir başlangıç yapması yoluna gidilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz